Jaap Boersma

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 18 maart 2014
NaamJaap Boersma
WoonplaatsAssen
Leeftijd48
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers regelmatig een persoon die zichzelf “Manager van de maand” mag noemen. Deze maand is datJaap Boersma geworden!
Jaap Boersma

Functie? “Senior Sales Manager bij Eska Graphic Board. We zijn wereldwijd marktleider in grafisch karton. Na Heineken de grootste exporteur naar Amerika. Met mijn team van vier accountmanagers en zes medewerkers in de binnendienst ben ik verantwoordelijk voor de Nederlandse markt en voor alle landen die geen vertegenwoordiging ter plaatse hebben. In totaal gaat het om zo’n 40 procent van onze omzet van 140 miljoen.

Welke trainingen heb je gevolgd? “Ik ben begonnen met Expert in Sales. In 2013 heb ik de Sales Management training gevolgd bij Taco van der Sligte.”

Wat heb je geleerd? “Hoe zet je een team op. Hoe haal je het beste uit de teamleden boven. Hoe zorg je voor een optimale samenwerking en wat voor stijl van leidinggeven gebruik je nou eigenlijk zelf?”

Wat voor managementstijl heb je? “Ik bied de teamleden graag de ruimte om te doen waar ze goed in zijn. Het zijn allemaal hbo-ers. Die hoef ik echt niet te vertellen wat ze moeten doen. Wat ik in ieder geval over probeer te brengen is dat we als marktleider best zelfverzekerd mogen zijn. Zonder arrogant te worden overigens. We streven naar een hoge mate van perfectie. Dat zie je terug in de klanttevredenheidsscore.”

Wat is je grootste inspiratiebron? “Ik lees weinig managementboeken; probeer vooral mezelf te blijven. Het orgel speelt een belangrijke rol in m’n leven. Ooit ben ik ermee begonnen om m’n onzekerheid te overwinnen. Heeft me erg geholpen. Prachtige metafoor ook. Van al die mooie individuele stemmen een prachtig klinkend orkest maken. Dat is eigenlijk wat je als manager doet. Ik heb de sleutel van de Jacobuskerk in Rolde. Heerlijk om hier achter het orgel te zitten, al doe ik het tegenwoordig vooral om me te ontspannen.”

Hoe staat het met je carrière? “Dit jaar werk ik 25 jaar bij Eska. Ik ben begonnen in de binnendienst. Daarna ben ik twaalf jaar accountmanager geweest. Sinds anderhalf jaar ben ik Senior Sales Manager. Een halfjaar geleden heb ik ook het Duitstalige gebied en twee key accounts onder mijn hoede gekregen.”

Wat is je grootste succes? “Het team zat in een lastige periode toen ik er voor verantwoordelijk werd. Mijn grootste succes is dat vrijwel alle pijnpunten inmiddels tot het verleden behoren en er een supergoeie sfeer is.”

Plannen voor de toekomst? “Voorlopig hebben we het druk om de collega’s die verantwoordelijk zijn voor de Duitse markt bij ons succes te betrekken. We denken wel eens dat wij Nederlanders veel op onze Oosterburen lijken. Maar we verschillen ook erg van elkaar. De integratie van de twee teams wordt de uitdaging voor de komende jaren.”