5 Tips om tijdens je vakantie nieuwe business binnen te halen

Je ligt op een zomers strand op een ligbedje rustig een boek te lezen. Of je zit in de lobby van je hotel te wachten totdat je wordt opgehaald voor de duikexcursie. Heerlijk, even helemaal ontspannen en veel leuke dingen doen! Dan raak je aan de praat met iemand. Het gesprek gaat over van alles en nog wat en ook het onderwerp werk komt ter sprake. “Wow, dit klinkt als een interessante  prospect” denk je bij jezelf. Je hoofd draait overuren en je vraagt jezelf af: “ Hoe kan ik uit deze ontmoeting nieuwe business halen? “. In deze blog geven wij je 5 tips.

1. Zorg voor een rechte en open houding

Het lijkt een open deur, toch trappen wij hem nog eventjes in. Let altijd op je houding, zorg ervoor dat je rechtop zit of staat. Houd je schouders recht en je hoofd omhoog. Door een rechte houding aan te nemen, straal je zelfvertrouwen uit. Ook een open houding is erg belangrijk. Sla je armen niet over elkaar, hierdoor kom je erg gesloten over. Door een open houding aan te nemen, krijgt je gesprekspartner idee dat je open staat voor het gesprek en je bent gemakkelijker te bereiken.

Let ook op de houding van je lichaam, richt je gehele lichaam richting de ander. Vergeet hierbij de stand van je voeten niet, deze moeten ook wijzen naar je gesprekspartner. Ben je in gesprek met iemand en wijzen zijn voeten richting de deur? Dan geeft hij onbewust aan dat hij eigenlijk niet wil deelnemen aan het gesprek.

2. Spiegel de ander

Mensen vinden elkaar aardiger wanneer ze in gesprek zijn met een persoon waarmee ze overeenkomsten hebben. Ben je met iemand in gesprek en vertelt diegene dat hij of zij net als jij gek is op zwemmen? Dan vind  jij deze persoon ineens veel sympathieker.

Zo werkt het ook met houding, als we dezelfde houding aannemen, vinden we diegene aardiger. Wanneer we in gesprek zijn met anderen, scannen we onbewust het lichaam om te zien of ze zich op dezelfde manier bewegen. Wanneer je de persoon met wie je praat subtiel spiegelt, is het een manier om stil te zeggen: “We hebben iets gemeenschappelijks. Spiegel daarom op een subtiele manier de gebaren en uitdrukking van de andere persoon. Heeft je gesprekspartner zijn rechterhand op zijn cocktailglas liggen? Doe dit dan subtiel na.

3. Toon oprechte interesse

Wees oprecht geïnteresseerd in de ander. Ga niet meteen praten over werk gerelateerde onderwerpen. Praat  eerst over vakantie gerelateerde onderwerpen. Welke plaatsen vindt hij of zij een echte aanrader om heen te gaan? En wat zijn de verdere vakantieplannen? Oprechte interesse tonen doe je ook door actief te luisteren naar de ander. Laat de ander uitpraten en onderbreek diegene dus niet. Als je actief luistert dan voelt de ander zich gehoord en is diegene ook eerder geneigd om naar jou te luisteren.

4. Kom op de juiste plekken

Je gaat op vakantie om te ontspannen en helemaal tot rust te komen. Vakantie draait ook om het ontmoeten van nieuwe  mensen. Om nieuwe business binnen te halen, is het belangrijk dat je  de juiste mensen ontmoet. Dit doe je door op de juiste plekken te komen. Ga uiteten  en drinken op plekken waar veel mensen samenkomen. Bezoek plekken waar zowel de locals als toeristen samenkomen: zo vergroot je je kansen om de juiste mensen te ontmoeten.

5. Wissel visitekaartjes uit

Heb je tijdens je vakantie een leuk gesprek gevoerd? Wissel dan na het gesprek visitekaartjes uit zodat je contact kunt houden. Niet overal werkt het internet of de wifi goed. Wees daarom niet afhankelijk van moderne technologie  en zorg ervoor dat je altijd je visitekaartjes bij je hebt.

Visitekaartjes zijn souvenirs die je doen terugdenken aan de vakantie en in het bijzonder de ontmoeting met die persoon. Ben je terug van je vakantie? Neem dan binnen enkele weken  contact op met de gever van het visitekaartje. Refereer naar het gesprek dat jullie hadden en kijk of jullie op zakelijk gebied iets voor elkaar kunnen betekenen.

Conclusie

In deze blog hebben wij je 5 tips gegeven om nieuwe business op vakantie binnen te halen. Wil je meer leren over succesvol netwerken? Volg dan een training Personal Networking. Je krijgt tijdens deze training o.a. vaardigheden aangereikt om contact te maken en gesprekken aan te gaan.

Delen: