8 beroemde CEO’s en hun eerste bijbaan

Bijna niemand wordt geboren als CEO en net als ieder ander zijn ook de grootste CEO’s ter wereld ooit begonnen met werken. De ene als magazijnmedewerker en de ander als krantenjongen. Je moet ergens beginnen, want succes komt eenmaal niet zomaar aanwaaien. Voor sommige CEO’s was hun eerste bijbaan een logische eerste stap in hun carrière, terwijl andere puur een bijbaan hadden om een studie te bekostigen. We zetten 10 beroemde CEO’s en hun eerste bijbaan op een rijtje en laten je zien dat zelfs de machtige personen ter wereld ergens moesten beginnen om uit te groeien tot CEO.

Reed Hastings – Netflix

Voordat hij CEO werd van de immens populaire online streaming dienst Netflix had Reed Hastings een zomerbaantje als deur-aan-deur verkoper van stofzuigers. Op het eerste gezicht niet de ideale bijbaan, maar Hastings vond het geweldig. Hij koos er zelfs voor om zijn baan te behouden nadat hij geaccepteerd werd voor het Bowdoin College in Brunswick, Verenigde Staten. Ergens had Hasting zijn eerste baantje wel raakvlak met zijn huidige functioneren, want Netflix is naast de stofzuiger ook ondertussen “vast meubilair” van het huishouden.

Jeff Bezos – Amazon

In plaats van op zoek te gaan naar een bijbaan creëerde Jeff Bezos, CEO van het Amerikaans e-commercebedrijf Amazon, zijn eigen baan. Tijdens zijn middelbare schooltijd richtte hij samen met zijn toenmalige vriendin een zomerkamp genaamd ‘the DREAM Institute’ op. Het kamp was een 10-daagse cursus voor medescholieren, waar gevarieerde onderwerpen aan bod kwamen als atoomoorlogen, programmeren en black holes.

Indra Nooyi – PepsiCo

Om haar studie op de universiteit van Yale te bekostigen had Indra Nooyi, de CEO van multinational PepsiCo, een bijbaantje als receptioniste van haar studentenwoning. Populair was haar baantje niet, aangezien ze als receptioniste verre van ideale nachtdiensten had van 12 uur ‘s nachts tot 5 uur ’s ochtends. Allemaal voor een schijntje van 50 cent per uur. Ondertussen verdient Nooyi ‘iets’ meer, haar salaris bedroeg in 2016 namelijk 30 miljoen dollar.

Michael Dell – Dell Computers

Oprichter van de Amerikaans computergigant Dell, Michael Dell, behoort tot de 50 rijkste mensen ter wereld. Naast computers had Michael Dell in zijn jongere jaren nog een andere passie: het verzamelen van postzegels. Om deze hobby te bekostigen werkte Michael Dell als afwasser bij een Chinees restaurant.

Doug McMillon – Walmart

De CEO van de Amerikaans supermarktketen Walmart, Doug McMillion, had in zijn tienerjaren een zomerbaantje bij Walmart. Voor 6 dollar per week werkte hij daar in het magazijn, waar hij later promoveerde tot verkoper en het zelfs schopte tot CEO van het bedrijf. Een schoolvoorbeeld van doorgroeien binnen een bedrijf!

Tim Cook – Apple

Het succesverhaal van Tim Cook begint als krantenjongen in zijn woonplaats in Alabama. Voordat hij in de tech-wereld terechtkwam was hij tevens werkzaam in een papierfabriek en een aluminiumfabriek. Voordat hij uiteindelijk bij Apple terecht kwam heeft Tim Cook nog twaalf jaar gewerkt voor IBM.

Richard Branson – Virgin Group

Slechts 11 jaar was hij toen Richard Branson besloot om zijn eigen bedrijfje op te zetten. Met zijn beste vriend Nik Powell besloot hij om grasparkieten te fokken en deze te verkopen aan zijn schoolgenoten. Het fokken ging echter veel sneller dan verwacht, terwijl de schoolvakantie steeds dichterbij kwam. Een inschattingsfout van de jonge ondernemers.

Bill Gates – Microsoft

Niet een CEO, maar wel één van de machtigste personen uit de tech-wereld die op deze aardbol rondloopt. Bill Gates is een zogeheten drop-out, aangezien hij het al na 2 jaar op de universiteit van Harvard het voor gezien hield en school verliet. Tijdens deze jaren verdiende Bill Gates de kost als computer programmeur.

Wat was jouw eerste bijbaantje? Heeft deze bijbaan invloed gehad op jouw carrière?

Delen: