De 5 belangrijkste vragen aan een sollicitant

Hoeveel basketballen gaan er in deze kamer? Wat zou je doen indien je een pizzeria van je oom erft? Hoe weeg je een olifant wanneer je geen weegschaal hebt? Gaan paniek, je hoeft geen antwoord te geven op deze vragen. Dit zijn enkele excentrieke vragen die sollicitanten kregen voorgeschoteld tijdens sollicitatiegesprekken bij Google, Volkswagen en IBM. Desalniettemin goede inspiratie om te gebruiken tijdens een sollicatiegesprek, bijvoorbeeld als afsluiter. Maar welke vragen moet je dan sowieso wél stellen? Hoe krijg je een duidelijk beeld van de kandidaat, zodat je een onderbouwd oordeel kunt geven? Iets minder excentriek, maar wel belangrijk zijn de 5 onderstaande vragen die je moet stellen aan een sollicitant.

1. Waarom wil je voor ons werken?

Dit is één van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook één van de belangrijkste. Aan de duur van het antwoord kun je eigenlijk al opmaken of de sollicitant zijn huiswerk heeft gedaan en hoe enthousiast hij of zij is om te komen werken bij jouw bedrijf. Mocht je niet helemaal antwoord op je vraag krijgen, vraag dan waar de sollicitant zich ziet over 2 jaar en welke rol jouw bedrijf daarin speelt.

2. Wat is de grootste prestatie die je ooit hebt geleverd op je werk? 

Door deze vraag te stellen kom je er snel achter wat de sollicitant als belangrijk beschouwt en hoeveel ervaring hij of zij heeft. Indien je niet bepaald onder de druk bent over de prestatie, moet je je afvragen of de functie niet te hoog gegrepen of passend is voor de sollicitant.

3. Wat zijn de eerste 3 dingen die je zal doen wanneer je wordt aangenomen? 

Een mooi curriculum vitae zegt niet alles, daadkracht doet er ook toe. Met deze vraag kom je erachter of de sollicitant wel heeft begrepen welke verantwoordelijkheden komen kijken bij de functie. Daarnaast achterhaal je de manier van werken van de sollicitant en kun je bepalen of deze arbeidsethos wel past bij de werkcultuur van jouw bedrijf.

4. Stel dat je je carrière opnieuw zou kunnen beginne, wat zou je dan anders doen?

Helaas is de tijdmachine nog niet uitgevonden, maar door deze vraag te stellen kom je erachter welke belangrijke beslissingen de sollicitant heeft genomen in zijn leven en waarom. Waren deze beslissingen weloverwogen of te gehaast? Hoe ging de sollicitant om met verkeerde beslissingen?

5. Wat zou je huidige werkgever kunnen doen om succesvoller te zijn?

Enerzijds kom je door deze vraag te weten of de sollicitant in staat is om strategisch te denken. Anderzijds kan het antwoord duidelijkheid geven waarom de sollicitant bij zijn huidige werkgever weg wil. Het kan namelijk zo zijn dat de sollicitant aangeeft dat hij niet bepaald door kon groeien binnen de organisatie. Op deze manier kom je erachter dat de mogelijkheid om door te kunnen groeien een behoefte is van de sollicitant en kun jij bepalen of je deze behoefte wel kan garanderen bij de functie.

Los van hoeveel basketballen er ook in een kamer mogen gaan is de manier waarop een sollicitant antwoord geeft op jouw vragen, de uitgelezen kans om te zien hoe iemand zich presenteert en omgaat met probleemstellingen. Sommige sollicitatievragen bij Google werden overigens te moeilijk bevonden en werden dan ook geschrapt. Mocht je toch benieuwd zijn, bekijk dan een video met een aantal van deze nogal uiteenlopende vragen. 

Delen: