Ga jij je passie achterna?

Wat maakt ons succesvol? Wat maakt dat we boven onszelf uit weten te stijgen? Passie. Voor wat we doen, voor ons vak. De meest succesvolle ondernemers zijn daar het toonbeeld van. Mensen als Elon Musk, Steve Jobs, Bill Gates, Jack Ma worden gedreven door passie en een grote dadendrang. Ze nemen geen genoegen met hetgeen er al is, ze willen iets nieuws neerzetten. Iets baanbrekends. En niet alleen de grote namen van vandaag te dag moeten het hebben van hun passie. Wat te denken van grote ondernemers zoals Walt Disney, die hun passie achterna gingen en deelden met de wereld. Met andere woorden: succes en passie gaan hand in hand. Het wordt dan ook steeds belangrijker een baan te vinden die goed bij jou en je drijfveren past. Daar gaan we in dit blog aandacht aan besteden.

Houden van je werk, is dat wel realistisch?

Een ruime meerderheid van de werkende bevolking in Nederland is soort van tevreden met het werk dat ze uitoefenen. Slechts een zeer klein percentage durft aan te geven van zijn of haar werk te houden. Is het wel realistisch, echt van je werk houden? Wij denken van wel. Echter, dit vereist wel een aanpassing in ons denken.

Hard werken is niet de sleutel

Onze maatschappij kenmerkt zich door het meten van succes aan de hand van werkuren. In tal van branches is overwerken geaccepteerd of wordt het zelfs van je verwacht als je carrière wil maken en succesvol wil zijn. Succesvolle mensen en ondernemers worden dat onder andere juist omdat ze de rust nemen om na te denken en over de toekomst na te denken. Alsmaar pushen op harder en harder werken is dus niet de oplossing om te gaan houden van je werk en succesvol te worden.

Geld is ook niet de sleutel

Geld is zonder enige twijfel een van de grootste drijfveren voor mensen. Geld bepaalt de maatschappij van vandaag. En het is dan ook de voornaamste redenen voor het accepteren van middelmaat. Voor het accepteren van een baan waar je eigenlijk weinig liefde voor voelt. Stel een willekeurig persoon maar eens de vraag: ‘wat zou je doen als geld geen issue was’? Het antwoord zal vrijwel altijd zijn: ‘dan zou ik iets gaan doen dat ik echt leuk vind.’. Zie daar het probleem! We werken voor het geld, niet voor het dienen van onze interesses. Les nummer 1 van tal van succesvolle ondernemers is dan ook: ga niet het geld achterna!

Vergroot je passie

Ken je de uitspraak van Confusius nog? ‘Kies een baan waarvan je houdt, en je zult nooit in je leven meer een dag hoeven te werken’. Als hard werken en geld niet de sleutel zijn tot houden van en succes, wat is dat dan wel? We hebben een aantal succesvolle ondernemers en professionals uit ons netwerk die vraag gesteld. Hoe kun jij je passie leren herkennen en aanwakkeren?

Daag jezelf uit

Alledaagse klusjes, vergaderingen, planningen…het hoort er allemaal bij. Maar dat zijn niet de zaken die je uitdagen op je werk. Sterker nog, het zijn eerder aanleidingen tot frustratie. Wanneer je op zoek gaat naar een baan die bij je past, kijk dan verder dan ‘wat je leuk zou vinden’ om te doen. Kijk verder dan functies, verder dan opleidingen. Kijk naar wat jij nodig hebt om echt uitgedaagd te worden. Daar zit voor een belangrijk deel namelijk de sleutel tot een baan om van te houden. Uitdaging is leuk, het brengt de passie in jou naar boven.

Ga voor inhoud, niet voor de etalage

Uitdaging zoeken in je werk is dus een belangrijke factor tot succes. Door focus te leggen op hetgeen jou tot beweging aanzet, laat je niet teveel leiden door de publieke opinie. Iedereen wil maar wat graag werken voor hippe merken zoals Apple en Google, waarvan wordt gezegd dat de werkomstandigheden er top zijn. Ja, dat kan voor veel mensen inderdaad gelden, maar het is en blijft een etalage. Bedrijven laten zichzelf altijd van hun beste kant zien op recruitmentwebsites en tijdens presentaties. Jouw drijfveer moet inhoud zijn, niet de etalage van een bedrijf.

Wat motiveert je?

Motivatie en passie liggen dicht bij elkaar. Maar, we maken vaak de vergissing om passie te zien als jouw ‘droom’. Veel jongens dromen hun hele leven van het bestaan als profvoetballer. Dat is voor hun passie. Moet je die najagen? Passie is meer dan alleen onze grote droom. Jouw intrinsieke motivatie is bijvoorbeeld ook een vorm van passie. Wat motiveert jou om te werken? Wil je beter worden? Wil je werk creëren voor anderen? Tal van persoonlijke motivaties kunnen jouw passie aanwakkeren.

Volg je talenten

Als je ergens goed in bent, dan wordt het vaak leuk. Teveel mensen zijn actief in banen waar ze hun talent nauwelijks of niet kwijt kunnen. En dat talent, dat hoeft natuurlijk niet alleen inhoudelijk te zijn. Wie weet heb jij wel een groot talent voor het werken in een team, waarbij je een spil bent bij het aanwakkeren van de teamspirit. Ook het motiveren van anderen kan een sterke eigen motivatie en passie zijn. Het achterhalen van je persoonlijke talenten is dus nog veel belangrijker dan het vinden van de opleiding of functie die op papier bij jou zou moeten passen.

Durf te vertrekken

Je bent eigenlijk niet echt tevreden met je huidige baan, of met het bedrijf waar je werkt. En toch durf je niet de stap te nemen. Veel mensen durven zelfs niet eens echt om zich heen te gaan kijken uit angst dat het opgemerkt wordt. Als je kijkt naar het verleden van de meest succesvolle mensen die echt hun passie gevolgd hebben, dan kenmerkt zich onder andere door een hele waslijst aan activiteiten. Ze durven te vertrekken op het moment dat de match niet meer goed is.

Hou jij van je werk? Wat motiveert jou? We zijn erg benieuwd naar meer tips om dit lijstje aan te vullen met meer manieren om de passie in jezelf los te maken. Laat het ons weten!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *