Ga jij op zoek naar een nieuwe baan?

Ben jij gelukkig met de baan die je hebt? Uit diverse onderzoeken blijkt dat 30-40% van de medewerkers eigenlijk niet echt gelukkig is. Door een te hoge werkstress, of juist te weinig uitdaging. Wanneer maak jij de beslissing dat het tijd is voor iets nieuws? Bij Kenneth Smit staat jezelf ontwikkelen centraal. We willen je motiveren het maximale uit jezelf te halen en het geluk in je werk te vinden. Stilstand is tenslotte achteruitgang.

Wanneer is het tijd voor iets nieuws?

Wellicht heb je al langere tijd het gevoel dat je huidige werk niet (meer) is wat je ervan had gehoopt. En toch is het verschrikkelijk moeilijk dat te erkennen en actief op zoek te gaan naar iets nieuws of wellicht zelfs je huidige baan op te zeggen. Je zit tenslotte veilig bij je huidige job en hebt een vast inkomen. Maar, onvrede in je dagelijks werk is niet lang houdbaar. Je bent tenslotte het grootste deel van je dag actief op het werk. Iets doen dat je niet bevalt verpest je levensgeluk. Maar wanneer trek je de conclusie dat het tijd is voor iets nieuws? Net als bij het uitvoeren van taken op je werk is het slim om voortekenen te herkennen. Hieronder een aantal belangrijke kenmerken die als wake up call kunnen dienen voor je eigen werkplezier:

Je kunt het niet vinden met je manager

Jij en je manager hebben totaal geen klik. Als overplaatsing er niet in zit en je manager ook voorlopig niet zal vertrekken, kan dit een belangrijk signaal zijn om eens verder te kijken.

Je vertelt niet graag (met trots) over je werk

Jouw werk moet je energie geven en trots maken. Merk je aan jezelf dat je op feestjes, etentjes en bij vrienden/familie niet graag meer praat over je bedrijf en werk, dan wordt het tijd om iets anders te zoeken.

Je kunt niet meer verder groeien

Zit je aan het plafond bij je huidige werk? Dan kan de sleur gaan toeslaan, zeker als je nog ambities hebt. Probeer elders wel een groeipad te bewerkstelligen, geholpen door de ervaring die je hebt opgedaan.

Je dekt jezelf constant in

‘Nog even doorbijten, dan zal het beter worden’. ‘Als dat nieuwe project begint, heb ik weer een nieuwe uitdaging’. Tal van mensen dekken zichzelf continu in, om maar te verdringen dat de situatie niet beter wordt. Probeer jezelf te betrappen op dit soort gedrag en trek je conclusies.

Je krijgt lichamelijke klachten

Krijg je last van rugpijn, hoofdpijn, nekpijn. Ben je vaak moe en kun je steeds lastiger opstaan? Dat kunnen duidelijke zijn signalen dat er iets niet lekker zit op je werk. Luister naar je lichaam en verdring deze signalen niet. Je gezondheid is het meest waardevolle bezit dat je hebt.

Kan ik wel aan een baan komen?

Dat is de centrale vraag die veel mensen zichzelf stellen. Van baan veranderen is stressvol, zeker als je nog geen nieuwe job hebt gevonden. Kan ik wel een leuke nieuwe baan vinden? Het antwoord is JA, want de arbeidsmarkt ziet er rooskleurig uit! Het CBA maakte begin dit jaar nog bekend dat we de sterkste banengroei in 4 jaar kennen en dat het aantal banen voor het eerst tot boven de 10 miljoen is opgelopen. Kansen genoeg dus! Ga jij op zoek? Begin niet te snel en overhaast, maak eerst een goed carrièreplan. Het is verleidelijk om in te gaan op die leuke vacature die een vriend je gestuurd heeft. De meeste mensen maken nauwelijks een plan voor hun toekomst. Wel privé, maar niet voor hun werk. Waar wil je over 10 jaar staan? Waar ben je goed in en waarin juist niet? In wat voor bedrijf (groot klein, formeel informeel) voel jij je prettig? Schrijf al dit soort dingen op in een plan, of zoek een coach die je hierbij kan helpen.

Kortom, waar je de afgelopen jaren een legitiem excuus had (de crisis) om te blijven zitten bij de baan waar je niet tevreden was, is daar nu geen sprake meer van. De markt ontwikkelt zich en er zijn tal van kansen voor ambitieuze professionals. Denk jij na over het veranderen van je baan, maar wil je meer beslagen ten ijs komen? Kijk dan eens naar ons coaching aanbod, of onze trainingen en verleg je grenzen.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *