Houden van je werk! Ken jij het gevoel?

In 2014 werd er onderzoek gedaan naar Nederlanders en hun werk. Het onderzoek kreeg de veelzeggende titel ‘het verborgen potentieel van werkend Nederland’. De resultaten waren schokkend. Meer dan de helft van de werknemers in Nederland heeft geen passie voor het werk. Twee derde geeft aan dat ze het werk naar behoren doen, maar dat het geen droombaan is. Ook jij hebt het wellicht meegemaakt of bevind je op dit moment in de situatie: je hebt opnieuw een baan gevonden en bent daar uiteraard blij mee….maar je ideale baan is het niet. Dit is misschien al de zoveelste baan en toch voelt het nog steeds niet goed…..is er dan echt geen droombaan voor jou?

Natuurlijk is het niet zo dat iedereen dé perfecte baan kan hebben, waar hij of zij met hart en ziel van houdt. Wat we ons niet realiseren is dat het meestal niet zo zeer de baan zelf is, waardoor we van een job gaan houden. De gedachte hierachter ligt veel dieper. Iemand die negatief in het leven staat, zal ook negatief naar zijn werk gaan (en andersom). Iemand die van zijn baan houdt, houdt van zijn leven. Maar hoe ga je nou echt van je leven en je baan houden en hoe zorg je voor balans?

Volg je passie

Een cliché natuurlijk, maar wel de keiharde waarheid. Het is simpelweg niet vol te houden om dag in dag uit met werk bezig te zijn dat je niet tot nauwelijks interesseert. Buiten dat het leven daarvoor eigenlijk te kort is, zorgt het vaak ook voor problemen in de privé sfeer. Mensen die echt van hun baan houden, doen wat ze graag willen en volgen hun passie. Ze houden zich niet vast aan bepaalde tijdschema’s en carrièrepaden. Ze leven op het moment, hier en nu. Ze maken er continu het beste van, dus ook op het werk zelf. Ook al is je huidige baan niet die leuke en uitdagende functie waar je naar op zoek bent, zorg er zelf voor dat je toch bepaalde passies kwijt kunt tijdens en naast je werk.

Niet alleen de functie is belangrijk

Uiteraard is je functie belangrijk. Maar het is niet het belangrijkste. Jouw werkplezier kan gemaakt of gekraakt worden door je collega’s. De samenwerking met (en het humeur van) je collega’s is namelijk bepalend voor de sfeer op kantoor. En als er eenmaal een slechte sfeer hangt, wordt het lastig om dit in je eentje om te zetten naar een positieve sfeer. Natuurlijk heb je je collega’s niet voor het uitzoeken en hier moet je dan ook een beetje geluk mee hebben. Ga op zoek naar mensen waarvan jij ook echt een lach op je gezicht krijgt, ook al is het op andere afdelingen dan die waar je werkzaam bent. Wat voor functie je ook hebt, het zijn de mensen om je heen die doorslaggevend zijn voor je werkplezier. Je functie wordt automatisch een stuk leuker als je mensen om je heen hebt waar je goed mee op kunt schieten.

Je baan is niet zaligmakend 

Werken beslaat een groot deel van je leven. Toch is het maar zelden zo dat jouw baan jou de gelukkigste man of vrouw van de wereld zal maken. Mede door het hebben van een baan voel jij je nuttig en heb je het gevoel dat je iets toevoegt aan de wereld. Dit is ook precies hoe je om moet gaan met je baan. Niet meer en niet minder. Het hoeft niet altijd een droombaan te zijn, als je maar voldoening kunt halen uit het resultaat van je werk, je toekomstperspectief of de mensen om je heen. Veel mensen, zeker jongeren, weten ook nog helemaal niet wat de in hun ogen ideale baan eigenlijk is. Ze weten vaak wel wat ze niet willen, maar niet wat ze dan wel willen.

De prins op het witte paard

Steeds meer jongeren die net toegetreden zijn tot de arbeidsmarkt, zitten thuis met psychische problemen. Dat bleek begin 2015 uit onderzoek van ArboNed. Nederlanders zijn over het algemeen, getuige het onderzoek dat we eerder benoemd hebben, snel ontevreden met hun werk. Het lijkt wel of we net als in de liefde altijd op zoek zijn naar ‘de ware’. De prins op het witte paard! En als we die niet kunnen vinden, raken we gedemotiveerd. We focussen ons dus wellicht teveel op de inhoud van een functie. Dit soort perfectionisme bij het wensen van een baan zorgt er voor dat je erg snel teleurgesteld zult zijn. Je eerste paar jobs zijn namelijk meestal niet precies wat je zoekt. Sterker nog, door dit soort functies te vervullen krijg je steeds beter door waar je geschikt voor bent en waar je passies liggen. Zoek dus niet naar de prins op het witte paard, die kom je vanzelf nog weleens tegen!

Coaching

Wil jij graag met iemand sparren om jouw passie te achterhalen? Of wil jij inzicht in welke type baan het beste bij jou past? Met coaching houden we jou een spiegel voor en werken we samen een aan betere versie van jezelf.

Delen: