Onderhandelen over een hoger salaris

Hoe gelukkig je ook bent bij je huidige werkgever, uiteindelijk werken de meeste mensen onder ons voor één primair doel: het verdienen van geld. Vind jij jezelf onmisbaar binnen jouw organisatie en vind jij het hoog tijd voor een salarisverhoging? Dan heb je drie opties: je doet niks en wacht je functioneringsgesprek af, je gaat op zoek naar een andere baan óf je vraagt je huidige baas om een salarisverhoging. Dit artikel helpt je bij de laatstgenoemde optie, zodat je vol vertrouwen de salarisonderhandeling in kunt gaan.

Kies het juiste moment

Het is vrij standaard en makkelijk om tijdens het (half) jaarlijkse functioneringsgesprek te onderhandelen over een hoger salaris. Het nadeel is alleen dat je baas tijdens deze periode van functioneringsgesprekken ook andere collega’s aan het evalueren is en het functioneren van je collega’s als benchmark gebruikt. Probeer niet te wachten op het aankomende functioneringsgesprek en ga juist het gesprek aan wanneer je een succes hebt behaald, nieuwe verantwoordelijkheden hebt gekregen of een groot probleem hebt opgelost. Wanneer je eenmaal je juiste moment hebt gekozen is het belangrijk om te checken of het gesprek wel uitkomt voor je baas. Begeeft het bedrijf zich in een stressvolle periode en is de agenda van je baas overvol? Dan is het beter om even af te wachten. Kies daarnaast nooit voor de maandag als dag en probeer de afspraak ’s ochtends in te plannen.

Maak prestaties meetbaar

Vind jij jezelf onmisbaar en vind je dat je een salarisverhoging verdient? Dan moet je dit kunnen bewijzen. Stel een lijst van minstens 5 prestaties op die hebben bijgedragen aan de bedrijfsresultaten. Denk bijvoorbeeld aan acties die het bedrijf geld hebben bespaard of hebben opgeleverd of aan momenten waar je leiderschap naar voren kwam. Werk dit document vervolgens digitaal uit, zodat je baas deze later kan herzien en kan overleggen met andere directieleden.

Hoeveel ben jij waard?

Voordat je met getallen op tafel komt is het belangrijk om onderzoek te doen naar wat je waard bent. Dit kan vrij gemakkelijk door op LinkedIn of vacature-websites als Indeed te zoeken naar soortgelijke banen en vervolgens een benchmark te maken van het salaris. Maak niet de vergissing door het salaris van collega’s bij het gesprek te betrekken. Ten eerste is dit onprofessioneel en bovendien weet je nooit 100% zeker of je informatie wel correct is. Ga uit van jezelf en je functioneren en gebruik dat als leidraad voor je salarisverhoging.

Basissalaris

Mocht er weinig speling zijn in het basissalaris, probeer dan om te onderhandelen over secundaire voorwaarden. Ben je bijvoorbeeld de laatste tijd nogal veel onderweg en heb je nog geen leaseauto? Maak dan een overzicht van het aantal kilometers dat je aflegt.  Andere secundaire arbeidsvoorwaarden waar je aan kunt denken zijn een bonusregeling, flexibelere werktijden, vergoeding voor eens studie of een dertiende maand.

Nee is ook een antwoord 

Hoe overtuigd of hoe goed voorbereid je ook bent, je moet rekening houden dat je baas je een keiharde NEE kan verkopen. Uiteraard zal dit een teleurstelling zijn, maar boos worden gaat je zeker niet verder helpen. Vraag netjes om de reden en probeer te achterhalen hoe jij je functioneren kan verbeteren en wanneer deze weer getoetst wordt. Mocht je de redenatie van je baas ongefundeerd en oneerlijk vinden, dan moet je jezelf afvragen of het niet tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Delen: