Personal branding is toneelspel geworden!

Ben jij weleens op The Next Web Conference in Amsterdam geweest? Het door Boris Veldhuijzen van Zanten georganiseerde evenement is uniek in Nederland. Bijna 20.000 internetlovers komen jaarlijks samen in een festival-achtige setting in de Westergasfabriek, om inspiratie op te doen op het vlak van technologie, innovatie en internet. Ook dit jaar was het weer enerverend. De lezing die het meest is blijven hangen bij ons is zonder enige twijfel die van Gary Vaynerchuck, een levende legende op het vlak van personal branding. Zijn unieke kijk op het vakgebied delen we graag met jullie.

We zijn doorgeslagen

Gary is het schoolvoorbeeld van een personal brand. Met zijn geweldige presentatie skills en zijn schitterende verhaal krijgt hij iedere zaal plat. Hij is, zeker binnen de social media community, een levende legende. Vaynerchuck wist, met behulp van internet, het wijnbedrijf van zijn familie binnen 6 jaar van 3 tot 60 miljoen te doen groeien. Hij deed dat onder andere met het wereldberoemde blog Winelibrary. Inmiddels is hij eigenaar van VaynerMedia, een digital agency in Amerika.

Het voornaamste punt dat Gary wil maken tijdens zijn inspirerende keynote, is dat we doorgeslagen zijn in onze zucht naar profilering en geld. Tal van consultants, ondernemers, specialisten en startups storten zich vol overgave op hun eigen online profilering. Dat is op zich natuurlijk zeer goed, maar ze doen dat veelal zonder zich eerst in de praktijk bewezen te hebben. Iedereen lijkt dezer dagen wel een guru te willen zijn, te pas en te onpas. Jezelf online profileren zou een gevolg moeten zijn van bewezen succes, niet andersom. Ook nieuwe ondernemers en startups moeten zichzelf achter de oren krabben. Ze richten zich veel te snel op het vergaren van kapitaal en investeringen. Personal branding en ondernemen lijken tegenwoordig vaak meer op een toneelspel dan op hard werken.

Eerst bewijzen, dan pas profileren

We zijn dus doorgeslagen volgens Vaynerchuck. Ondernemen is keihard werken. Zelf heeft hij naar eigen zeggen de eerste 15 jaar van zijn carrière totaal niet naar personal branding gekeken. Hij stak al zijn tijd in keihard werken en het uitbouwen van zijn bedrijf. Daar plukt hij nu de vruchten van. Kortom, begin met keihard werken en het najagen van je droom. Denk niet gelijk aan geld en het profileren van jezelf als specialist. Zorg eerst dat je jezelf bewezen hebt in je vak, anders val je vroeg of laat door de maand. Personal branding is belangrijk, maar betekenisloos zonder bewijslast.

Geven en vernieuwen

Wanneer je op het punt bent aanbeland dat je het idee hebt dat je jouw kunde voldoende hebt bewezen en je aan je profilering kunt gaan denken, dan is het tijd om aan de slag te gaan met personal branding via social media. Blogs, vlogs, webinars, podcasts, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Gary heeft twee tips voor ondernemers en professionals:

1. Geven zonder verwachtingen

We leven in een maatschappij waarin we in de veronderstelling zijn dat alles wat we doen ook een reactie moet opleveren. Als we iets geven, willen we iets terug. Wil jij een sterk personal brand worden? Zet die gedachte dan overboord! Deel je kennis, geef lezingen en adviseer je relaties, zonder daar direct iets voor terug te verwachten. Pas dan ga je echt goodwill en vertrouwen opbouwen.

2. Duik op elke nieuwe ontwikkeling, maar niet als een kip zonder kop

Elke dag is er online wel een nieuw netwerk of een nieuwe tool die je kunt proberen. Probeer ze, maar niet zonder erover na te denken. Gary heeft tal van keren tools geprobeerd die het achteraf niet werden, maar heeft daar wel veel van geleerd. Je hoeft ook niet elk nieuw tooltje of social network gelijk te adopteren, je kunt best even wachten. Maar, zorg dat je de grote massa voor bent, zodat je een voorsprong kunt opbouwen.

Wil je de hele keynote van Gary nog eens bekijken? Dan kun je hier de opname zien.

Delen: