Persoonlijke ontwikkeling: van collega naar manager

Je was beste vrienden met iedereen van je afdeling, totdat er een vacature vrijkwam voor een hogere positie binnen de organisatie. Je solliciteerde en opeens was je op maandagochtend de leidinggevende van de vrienden waarmee je vrijdag nog over de baas roddelde. Sindsdien voelt het alsof iedereen je bijna haat, je wordt anders behandeld en anders aangekeken. Je collega’s durven ook niet meer helemaal open te zijn tegen je. Het lijkt alsof je collega’s maar niet willen accepteren dat jij carrière hebt gemaakt. Hoe kun je daarmee omgaan? En worden deze collega’s weer ooit je vrienden? We hebben een aantal ervaringen en tips voor je op een rij gezet.

Je bent geen “gelijke” meer

Een belangrijke maar wellicht pijnlijke constatering is dat je simpelweg niet langer een ‘gelijke’ bent voor je voormalige directe collega’s. Dit moet je zien te accepteren. De relatie met je gelijkwaardige collega’s zal blijvend veranderen. Je bent nu niet één van ons, maar één van hen.

Schep duidelijkheid

Eén van de manieren om te zorgen dat je voormalige collega’s je nieuwe functie accepteren is door duidelijkheid te scheppen. Over je nieuwe rol, over je visie bij het vervullen van die rol, over je verwachtingen ten opzichte van je collega’s, over je gewenste manier van werken, targets enzovoorts. Door tegenover het hele team duidelijkheid te verschaffen voorkom je dat er achter je rug om gepraat gaat worden.

Bouw nieuwe relaties

De relatie met je voormalige directe collega’s zal dus blijvend veranderen. Hoe graag je ook zou zien dat het anders is, je relatie zal zakelijker worden. Tegelijkertijd is het ook een mooie mogelijkheid om te bouwen aan nieuwe relaties binnen het bedrijf. Je komt in je nieuwe functie weer nieuwe mensen tegen waarmee je wederom op basis van gelijkheid een vertrouwensrelatie kunt opbouwen. Je nieuwe directie collega’s vormen je nieuwe ‘vrienden’.

Ga op training

Wellicht solliciteerde je op een donderdag en was je maandag al de nieuwe leidinggevende in het team. Dat geeft je erg weinig tijd om je echt goed voor te bereiden op je veranderende rol. Vraag intern dan ook naar de mogelijkheden voor een training, bijvoorbeeld op het vlak van management. Het bedrijf investeert in jou door je een hogere functie te geven, het is dan ook in hun belang dat je succesvol gaat zijn.

Heb jij een mentor?

Naast het volgen van een training is het ook slim om te kijken of je intern een soort van ‘mentor’ kunt vinden. En andere manager die wellicht hetzelfde pad heeft bewandeld, één waarmee je in vertrouwen kunt sparren over je nieuwe rol, je twijfels en je uitdagingen. Moeilijke zaken bespreken met iemand anders kan enorm opluchten.

Ga niet de “allemansvriend” proberen te zijn

Je wordt van de één op de andere dag uit het team ‘gerukt’ waar je wellicht al lange tijd mee samen hebt gewerkt. Logischerwijs heb je dus al een bepaalde relatie opgebouwd met die collega’s en heb je een beeld gevormd van de verschillende personen. De ene collega ligt je beter dan de ander. Wanneer jij promotie maakt en je oude team moet gaan managen, mag je deze voorkeuren niet van invloed laten zijn op je beslissingen. Het is daarnaast een groot gevaar om al je oude collega’s geforceerd tot vriend te willen houden. Uiteraard wil je graag een goede relatie behouden, maar als manager kun je eenmaal geen allemansvriend zijn.

Voel je vooral niet bezwaard

Wellicht de belangrijkste les van allemaal! Zeker als meerdere collega’s in je team eigenlijk jouw promotie wel hadden willen maken, kan een bepaald schuldgevoel zich meester maken van je. Waarom jij wel en zij niet? Hoe zullen ze gaan reageren, zullen ze boos op mij zijn? Voel je niet bezwaard! Het bedrijf heeft niet voor niks jou gekozen voor de promotie, in plaats van je collega’s. Geloof in jezelf en het feit dat jij je hoofd boven het maaiveld hebt uitgestoken.

Delen: