Wat is er mis met ons leiderschap?

De nieuwsberichten over verstoorde werkrelaties en stress stapelen zich op de laatste tijd. Zo bleek meer dan de helft van de Nederlanders die zich ziek meldt bij zijn of haar baas in werkelijkheid helemaal niet ziek te zijn. Een schokkende 60% geeft aan een slaapprobleem te hebben, met werk als voornaamste oorzaak. 1 op de 5 medewerkers vertrekt zelfs na een conflict op het werk. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, geeft ruim 60% aan tijdsdruk en stress te ervaren, blijkt uit het grootste FNV-onderzoek ooit. Wat gaat er mis in onze maatschappij? Is het ons leiderschap? Moeten we onze methodes aanpassen? In dit blog proberen we aan de hand van voorbeelden toe te lichten of jij als leider je team kunt helpen aan een gemakkelijker en rustiger leven.

Een economie van specialisten

‘Vroeger’ was de arbeidsmarkt een stuk eenvoudiger en waren er ook maar een beperkt aantal opleidingen. Wat te denken van de welbekende ‘huishoudschool’ waar erg veel meisjes op terecht kwamen of de vakwerkopleidingen voor de jongens. Je leerde een vak en kon vervolgens jaren bij dezelfde baas blijven werken. De arbeidsrelaties, die van baas en werknemer, waren duidelijk en geaccepteerd. Hoe anders is dit nu?

Onze lesmethodieken en daaropvolgende arbeidsmarkt zijn echter fundamenteel veranderd. Er is steeds meer behoefte aan specialisten. Jongeren willen zich niet conformeren aan de basisvaardigheden. Ze hebben vaak een passie voor een specialisme en het schoolsysteem speelt daar steeds meer op in door al op jonge leeftijd specialisaties aan te bieden.

We leven dus in een economie vol specialisten. Specialisten die meer verstand van hun vak hebben dan menig leidinggevende. Specialisten die niet uit zijn op een zo hoog mogelijke job, maar vooral waardering willen voor hun kennis. Dat vereist een geheel andere aanpak van leiderschap.

Steve Jobs: De Do’s en Dont’s van een moderne leider

Goede voorbeelden van leiders zijn er genoeg te vinden, maar er zijn maar weinig personen die symbool staan voor zowel de sterke als zwakke eigenschappen van een modern leider. Steve Jobs was er daar een van. Met zijn innovatieve, maar ook lastige karakter beschikte Jobs over tal van kenmerken die een modern leider succesvol kunnen maken. Hij had echter ook een aantal eigenschappen die juist niet horen bij een echte inspirerende leider. Laten we beginnen met de don’ts.

De leider die de bazige leider speelt

Jongeren hebben meer dan vroeger een aversie tegen autoriteit. Dat is dagelijks merkbaar in onze arbeidsmarkt, getuige bijvoorbeeld het hoge aantal arbeidsconflicten. Jobs is hierin een goed voorbeeld. Hij had vaak aanvaringen met zijn medewerkers. Niet alleen door zijn zeer directe vorm van feedback, maar vooral ook door zijn soms autoritaire houding waarin hij mensen niet in hun waarde liet en waarin hij niet vertrouwde op hun specialisme. Daarnaast is een veelgehoord kritiekpunt op de leider Jobs dat hij graag met de eer streek als er iemand een goed idee had. Dit is sowieso een veelgehoord punt van kritiek op leiders.

Tel daar nog bij op dat veel leiders, Jobs voorop, het erg lastig vinden zaken uit handen te geven. Deze vertrouwenskwestie leidt tot micromanagement, wat voor een leider een absolute zonde is. Speel dus niet het ‘baasje’ in de traditionele rolverdeling tussen baas en werknemer, maar zie je team als evenwaardige specialisten die jij naar het optimale resultaat kunt begeleiden.

Een moderne teamorganisatie

We hebben al aangegeven dat Steve Jobs zowel de do’s als don’ts van modern leiderschap met zich mee droeg. Het zou zonde zijn enkel de zwaktes te benoemen van zo’n fenomenaal visionair en dus benadrukken we vooral ook de positieve kenmerken in Jobs aanpak.

Apple staat er als bedrijf al jaren om bekend dat het werkt met zo min mogelijk hiërarchie. Ook qua beloningen. Specialismes worden erkend en gewaardeerd. Een goede productdesigner kan bij wijze van het salaris van een manager evenaren. Deze trend is ingezet door Jobs, die kwaliteit wist te herkennen en vooral wist te belonen.

Daarnaast is Apple ook een kei in het empoweren van haar personeel, ook zo’n eigenschap die Jobs in het bedrijf heeft weten te brengen. Medewerkers krijgen, net als bij een bedrijf zoals Google, de ruimte om eigen initiatief te nemen en zelf projecten te initiëren. Het bedrijf kenmerkt zich daarnaast door een sterk gevoel van trots. Er is geen betere motivator dan passie en trots! Een team dat trots is op haar werk, waarin alle teamleden een specialistische rol hebben en waarin men samen strijdt voor een centraal doel, is bijna niet de houden.

Ben jij een moderne leider? Weet jij de trots, passie en waardering in je team te krijgen? We zijn erg benieuwd naar jouw favoriete leiderschap skills. Deel ze met ons!

Delen: