Wat je vooral NIET moet doen als je een succesvol leider wilt zijn!

We geven op ons blog met regelmaat tips en adviezen over sales, management en coaching. Hoe kun jij je klant tevreden houden? Hoe haal je het meeste uit je team? Voor dergelijke vragen kun je bij ons terecht. Marshall Goldsmith, een van ’s werelds bekendste experts op het vlak van leiderschap en coaching, pakt het anders aan. Zijn visie willen we vandaag met je delen.

Leiders moeten leren wat ze NIET moeten doen

Kenmerkend voor Goldsmith is dat hij niet op zoek gaat naar dingen die je moet doen om als leider succesvol te worden. Zo zegt hij bijvoorbeeld: ‘’We spend a lot of time helping leaders learn what to do. We do not spend enough time teaching leaders what to stop. Half of the leaders I have met don’t need to learn what to do. They need to learn what to stop.’’ Met andere woorden, Goldsmith geeft aan dat we de leiders van de toekomst moeten leren waar ze vooral mee moeten stoppen, in plaats van de nadruk te leggen op de dingen die ze moeten doen. Zijn tips zijn terug te vinden in een inspirerende presentatie. We hebben onze top 3 voor je uitgewerkt.

Altijd maar willen winnen

Managers en leiders willen winnen. Deze competitiedrang is een van de redenen die het verschil maken tussen een prima professional en een inspirerende leider. Het is dus een sterke eigenschap, laat daar geen twijfel over bestaan. De overtuiging die je nodig hebt om te winnen in discussies zorgt voor besluitvaardigheid, wat een positieve ontwikkeling is. Toch draven we vaak te ver door. Veel managers willen altijd en overal winnen. In elke discussie moet het gesprek hun kant op gaan en is er uiteindelijk geen of weinig ruimte voor andere meningen. Hetzelfde gaat op voor de commerciële organisatie. Er moet gewonnen worden. Elke pitch, elk gesprek, elke commerciële kans. Wanneer deze competitiedrang te groot is, kan het verlammend werken op de organisatie. Een te grote dominantie van de leider zorgt er bovendien voor dat talentvolle medewerkers niet uit hun schulp zullen kruipen. Goldsmiths advies luidt dan ook: je moet niet altijd willen winnen. We moeten leiders leren hun competitiedrang van tijd tot tijd te onderdrukken.

Overal iets over willen zeggen

Leiders hebben de kwaliteit om beslissingen te nemen. Cruciaal voor elk bedrijf. Het belang van deze kwaliteit wordt vaak onderschat in het bedrijfsleven. Gelukkig of ongelukkig, een besluit zorgt voor duidelijkheid binnen een organisatie en schept ruimte voor ontwikkeling. Leiders nemen tientallen keren per dag belangrijke beslissingen. Tal van managers en leiders zijn op dagdagelijkse basis echter veel teveel bezig met micro-management. Ze willen overal iets over zeggen. Ze willen overal, in welbekend kantoorjargon, ‘hun plasje over doen’. Dit zorgt in veel bedrijven regelmatig voor oponthoud en vertraging van het bedrijfsproces. Een leider moet zich niet bezig houden met het beoordelen van de kleur op de achterkant van de visitekaartjes. Deze oproep geldt voor alle leiders: stop met mirco-managen en reserveer je besluitvaardigheid voor beslissingen die er daadwerkelijk toe doen. Verlam je organisatie niet door overal iets over te willen zeggen.

Negativiteit

Als leider heb je vaak een informatievoorsprong. Je kunt sneller dan je teamleden inschatten of een bepaald project mogelijk is of niet. Het is dan ook verleidelijk om al snel negatief te reageren op initiatieven of ideeën binnen je organisatie. ‘Laat me uitleggen waarom dit niet gaat werken’, ‘ja maar’, het zijn bekende zinnen en woorden in de vocabulair van tal van managers. En dat is jammer. Hoewel wellicht terecht, dergelijke negativiteit erg demotiverend is voor je team. Bovendien zeggen dergelijke woorden indirect ook ‘ik heb gelijk en jullie niet’. Zeker als deze negatieve feedback gegeven wordt terwijl er eigenlijk niet om gevraagd wordt.

Welke lessen van Goldsmith vind jij het meest interessant? Of heb je eigen lessen die je met ons wil delen?

Delen: