Wat kunnen wij leren van Warren Buffet?

Warren Buffet behoeft natuurlijk geen introductie. De ervaren Amerikaanse investeerder staat op de derde plaats in de lijst van rijkste mensen ter wereld, maar staat vooral ook bekend om zijn onorthodoxe aanpak en visie. Zo is hij bijvoorbeeld een uitgesproken tegenstander van hoge bonussen in het bedrijfsleven. Ook trok hij in 2011 de aandacht door als zeer rijk persoon voorstander te zijn van verhoogde belastingen voor rijken, door aan te geven dat hij verhoudingsgewijs zelfs minder belasting betaalt dan zijn secretaresse. Dit voorstel werd in de pers ook wel de ‘Buffet rule’ genoemd. Wat kunnen we leren van deze hypersuccesvolle ondernemer?

Ben je eigen scorecard

Bedrijven werken vaak met scorecards om hun doelen te stellen en bewaken. Buffet adviseert om ook zelf een ‘interne scorecard’ te hanteren voor je persoonlijke doelen. Op die manier blijf jij jezelf continu pushen om het optimale uit je werkzaamheden te halen en blijf je je persoonlijke doelen te allen tijde helder voor ogen houden.

Werk niet alleen voor het geld

Geld als enige motivatie om te ondernemen is niet het juiste uitgangspunt. Je onderneemt omdat je iets wil bewijzen, iets neer wilt zetten, of een grote kans ziet. Ondernemen is per definitie risico nemen. Tegenover het nemen van risico staat het behalen van een onzekere maar mogelijk hogere financiële beloning. De drijfveer van groot succes is echter zelden puur financieel van aard.

Ga om met mensen die beter zijn dan jij

Je kunt het niet alleen! Zeker als je bedrijf groeit ben je in toenemende mate afhankelijk van het talent van anderen. Ondernemers zijn vaak duizendpoten en spiegelen zichzelf aan hun medewerkers. Bij het werven van nieuwe senior mensen zoeken ze eigenlijk meestal een kopie van zichzelf. Herkenbaar? Logisch, maar niet per definitie de beste keus. Je moet juist op zoek naar mensen die anders zijn dan jezelf. Die beter zijn in hun specialisme dan jij. Zoek dus naar mensen die een nieuwe dynamiek toevoegen aan je bedrijf. Ken dus ook je eigen beperkingen, zodat je die kunt versterken met extern talent.

Gooi je reputatie niet te grabbel

Het opbouwen van een reputatie en een vertrouwensband met klanten duurt vaak maanden zo niet jaren. En het opbouwen van een autoriteit nog veel langer. Je kunt echter alles verpesten binnen 5 minuten. Afbreken gaat stukken sneller dan opbouwen. Kies dus voor de langetermijnvisie, in plaats van snelle winsten te pakken die je reputatie kunnen verpesten.

Focus op je business

Buffet staat, met name in Amerika, bekend om zijn aparte stijl van leiding geven. Hij verplicht zijn managers niet tot lange directievergaderingen, uitgebreide rapportages en tal van andere tijdrovende zaken. Hij laat ze zich volledig focussen op hun business en zorgt dat ze ontzorgt zijn op andere vlakken. Dit vereist een enorm vertrouwen in je mensen en in je eigen kwaliteit om de juiste mensen om je heen ter verzamelen. Als je het echter mikt op personen die beter zijn dan jezelf, zou tot in de puntjes controleren ook niet nodig moeten zijn.

Geven en nemen

Ondernemen is risico nemen, dat hebben we in een voorgaande tip al eens benoemd. Ondernemen is investeren in de lange termijn, waarbij de kosten vaak voor de baten gaan. Zowel qua geld als qua inspanning. Buffet is van mening dat hoe meer je investeert in je klanten, relaties en medewerkers, hoe meer je ervoor terug zult krijgen. Loop jij die extra meter voor jouw klant, ook al krijg je daar niks voor terug? Op de lange termijn helpt het je verder!

Wat is jouw favoriete ‘Buffet tip’? En hoe breng je die in de praktijk binnen je organisatie? Laat het ons weten. En uiteraard horen we het graag als je nog andere tips hebt om de lijst verder uit te breiden.

Delen: