Zakelijk WhatsApp inzetten als sales professional

Sociale media en berichtendiensten als WhatsApp veranderen de manier waarop wij communiceren en als sales professional moet je hierop zien in te spelen. Zo heeft WhatsApp een explosieve groei meegemaakt. De berichtendienst wordt wereldwijd door maar liefst 1,2 miljard mensen gebruikt en in Nederland gebruiken 9,8 miljoen mensen de app op een dagelijkse basis. Er is zelfs sprake van merkverwatering, want wij ‘appen’ tegenwoordig in plaats van dat wij ‘SMS-en’ of een ‘bericht versturen’. Het gebruik van WhatsApp is dan ook een kans die je als sales professional niet zomaar links kan laten liggen. Voor bedrijven zijn er al verschillende manieren om WhatsApp zakelijk in te zetten, bijvoorbeeld als kanaal voor de klantenservice. Binnenkort is het zelfs mogelijk om bij KLM je boekingsbevestiging en instapkaart te ontvangen via een app’je. In dit blogartikel focussen wij op het zakelijk gebruik van WhatsApp voor de sales professional en leggen we uit hoe WhatsApp gebruikt kan worden binnen de marketing- en communicatiemix.

Whatsapp Web

WhatsApp is van origine een berichtendienst uitsluitend bedoeld voor op je smartphone. Sinds het najaar van 2015 heeft WhatsApp echter ook een officiële web-versie gelanceerd genaamd WhatsApp Web, waarmee je kan chatten vanaf de webbrowser van je computer of laptop. Alle gesprekken worden getoond op zowel WhatsApp Web als WhatsApp zelf, zodat je naadloos kan wisselen van het ene naar het andere apparaat. Voor zakelijk gebruik brengt WhatsApp Web meer snelheid in de communicatie, want je hoeft niet constant met je telefoon bezig te zijn en kun je deze weer gaan gebruiken waar een telefoon voor bedoeld is: bellen.

Hieronder zetten wij uiteen hoe WhatsApp past in de communicatiemix van de sales professional:

Klantcommunicatie

Whatsapp biedt drie opties om te chatten: via de individuele chat, groepschat en verzendlijsten. De individuele chat biedt de ideale manier om op een laagdrempelige, directe manier te communiceren met je klanten. Allereerst kan de klant voor al zijn of haar vragen bij jou direct en snel terecht, mits er duidelijke afspraken over bereikbaarheid zijn gemaakt zodat verwachtingen worden gemanaged.

Ten tweede biedt WhatsApp uitkomst als follow-up kanaal. Geen enkele klant vindt het prettig om gebeld te worden door een onbekend nummer. Een WhatsApp bericht is daarentegen persoonlijk en to-the-point en kan je reactiepercentage aanzienlijk doen verhogen. Door het persoonlijke aspect van WhatsApp wordt de communicatie ook informeler. Je kan blijven nabellen, maar een kort en bondig app’je over die ene belangrijke offerte zal eerder een reactie uitlokken.

Tenslotte zijn er zoals hierboven genoemd de WhatsApp verzendlijsten. Met een verzendlijst kan je een bericht versturen naar iedereen in de lijst zónder dat de ontvangers weten aan wie het bericht verstuurd is. Een ideale manier om bepaalde klantgroepen op de hoogte te houden over belangrijkste updates over jouw product of het bedrijf in zijn algemeenheid. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke acties of het versturen van een ‘lookbook’ van de nieuwe collectie, aangezien het vrij gemakkelijk is om via WhatsApp afbeeldingen en zelfs PDF bestanden te versturen.

Het maken van een verzendlijst gaat als volgt:

1. Ga naar het tabblad Chats.
2. Tik op de knop Verzendlijsten en maak een nieuwe lijst aan.
3. Selecteer de ontvangers en tik op

Interne communicatie

Veel bedrijven gebruiken WhatsApp al als intern communicatiekanaal, met name door het gebruik van de WhatsApp groepschats. Een groepschat voor algemene mededelingen biedt namelijk uitkomst voor korte updates zoals ziekmeldingen. Een groepschat kan ook effectief worden ingezet voor jouw salesteam, mits er afspraken worden gemaakt wat wel en niet besproken wordt binnen de chat. Zo kan er binnen het salesteam snelle updates worden gegeven over leads, het verkoopproces, onderhandelingen en follow-up strategieën, wat de salesmanager een extra overzicht geeft voor het monitoren van resultaten.

Ook aan de slag met het zakelijk inzetten van WhatsApp? Bekijk dan eerst dit artikel over de juridische knelpunten van de berichtendienst.

Delen: