Zijn jouw medewerkers wel echt betrokken?

Het lijkt steeds meer een utopie, medewerkers die oprecht hart voor de zaak hebben. In een economie waar werknemers steeds meer hoppen van de ene naar de andere baan lijkt betrokkenheid en loyaliteit ver weg. Uit onderzoek van het Amerikaanse bureau Gallup blijkt dat nog geen 10% van de medewerkers zich betrokken voelt bij het bedrijf waar hij/zij werkt. Dat is natuurlijk wel erg weinig! Hoe staat het er voor bij jouw bedrijf? En hoe belangrijk is het eigenlijk om een hoge betrokkenheid te hebben binnen je organisatie?

Wat jaagt betrokkenheid aan?

Betrokkenheid hangt van tal van zaken af. Sommige mensen zijn van nature minder of meer betrokken dan anderen. Ze voelen een meer of minder emotionele band met de werkgever. En uiteraard is betrokkenheid ook afhankelijk van de functie. Een vakkenvuller in de supermarkt zal in veel gevallen minder betrokken zijn dan een manager of consultant. En toch zijn vaak de best presterende excellerende medewerkers niet bijzonder betrokken. Ze weten dat ze goed liggen in de markt, hebben tal van carrièremogelijkheden en zijn vooral met hun eigen ontwikkeling bezig. Je bedrijf is in dit geval een middel om het hogere doel te bereiken, meer niet. Maar wat jaagt nu daadwerkelijke betrokkenheid aan binnen een organisatie? Een aantal zaken zijn daarin van bijzonder belang.

Duidelijke visie en leiderschap

Als er iets is dat betrokkenheid vergoot, dan is het wel een inspirerende leider met een sterke visie. Wanneer medewerkers zich kunnen identificeren aan de leiding van het bedrijf en de visie die zij vertegenwoordigen, zal de betrokkenheid stijgen. Het team zal trots zijn op wat de organisatie uitstraalt.

Gemeenschappelijke vijand

De reden waarom veel challengers in diverse markten zo succesvol zijn is vanwege het feit dat ze een hoge betrokkenheid hebben. Die wordt veroorzaakt door de gezamenlijke vechtlust om die markleider, in dit geval de vijand, achter de hielen aan te zitten. De underdog is altijd gemotiveerder dan de leider, kijk maar naar sport. Tegen een topteam kan een subtopper altijd net iets beter presteren.

Informele werksfeer

Een informele familiaire omgeving draagt ook zeker bij aan de betrokkenheid. Wanneer je een team kunt smeden dat daadwerkelijk ook buiten de werktijden als vrienden met elkaar omgaat, is de drempel om over te stappen naar een andere organisatie veel groter. Dan speelt namelijk niet alleen carrière meer een rol, maar ook de emotionele band die je medewerkers onderling opbouwen. Als manager speel je daarbij een belangrijke rol, door informeel en open met je team om te gaan.

Waarom is betrokkenheid juist nu belangrijk?

De economie verandert. Technologische ontwikkelingen en individualisatie spelen daarbij een belangrijke rol, onder andere door de komst van internet. Als organisatie wordt het dus steeds lastiger en belangrijker om betrokkenheid te creëren. Een aantal redenen hebben we nog eens op een rij gezet voor je.

Technologie

Door de technologische vooruitgang worden tal van banen overbodig. Gek genoeg wordt daarmee het belang van goede betrokken medewerkers alleen maar belangrijker. De medewerkers maken tussen alle technologische hoogstandjes namelijk het verschil. Bijvoorbeeld in de communicatie met je klanten, maar ook op het vlak van creativiteit en denkwerk. Een betrokken medewerker is vele malen productiever en kan dus van veel meer waarde zijn, ook in een technologische economie.

Individualisme

Zoals al eerder in dit blog benoemd, denken medewerkers steeds meer vanuit hun eigen belang. Vanuit hun eigen carrière. Dit zorgt voor minder betrokkenheid en minder loyaliteit richting jouw bedrijf. Het smeden van een team dat strijdt voor een gezamenlijk doel en zich prettig voelt binnen de organisatie, wordt dus steeds belangrijker. Teamsfeer, als onderdeel van de bedrijfscultuur, is een van de enige manieren om individualisme gedeeltelijk tegen te houden binnen je organisatie.

War on talent

Door de vergrijzing en een tekort aan technisch personeel om alle technologische vooruitgang te kunnen managen, is de war on talent weer terug van weggeweest. Aan jouw medewerkers zal onherroepelijk getrokken worden van buitenaf. Om dan de roep van geld te kunnen weerstaan moeten jouw mensen andere motivaties hebben om te blijven. Bijvoorbeeld de sociale cohesie binnen je team. Kortom, ook daarvoor is betrokkenheid van cruciaal belang.

Wat zijn jouw ervaringen met het verhogen van betrokkenheid binnen je organisatie? Heb je tips of juist vragen die relevant kunnen zijn voor anderen? Laat het ons dan vooral weten

Delen: