3 lessen uit Silicon Valley voor ondernemers

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 05-05-2017
Silicon Valley voor ondernemers
Nergens ter wereld zijn de bedrijven zo succesvol als in Silicon Valley. Het epicentrum van innovatie gelegen te San Fransisco is de thuisbasis van techgiganten als Apple, Cisco, Facebook, Google en Intel. Het geheim van het succes van deze bijna mythische plek is niet in één antwoord te verklaren. De geografische ligging, het weer en de aantrekkingskracht voor investeerders spelen bijvoorbeeld al een belangrijke rol. Eén ding is wel zeker: Silicon Valley heeft succes. Welke lessen kun je als ondernemer leren van het succes van Silicon Valley? En hoe pas je deze lessen toe binnen je organisatie? Op deze vragen geven wij antwoord in de blog van deze week.

 

1. Geen achturige werkdag

Succes komt niet zomaar aanwaaien. Om als ondernemer succesvol te zijn moet je daarom bereid zijn om 24 uur per dag en 7 dagen per week je hart en ziel te steken in je bedrijf. Mocht je al keihard werken en alsnog in tijdnood komen, zorg er dan ieder geval voor dat je de knoop doorhakt en je werk oplevert. Als perfectionist zul je het in Silicon Valley namelijk niet gaan redden en te veel stagneren in het proces. Zorg dat je werk oplevert, leer van je eventuele fouten en groei vervolgens door om je bedrijf naar grotere hoogtes te brengen.

2. De ideale werkcultuur

In wat voor soort werkcultuur zou jij willen werken? En geldt dit ook voor je werknemers? De techgiganten uit Silicon Valley staan bekend om hun, soms absurde, innovaties binnen de bedrijfscultuur. Bij Google kan je als werknemer bijvoorbeeld profiteren van gratis eten, massagekamers, een kapper, een klimmuur, het meenemen van je huisdier, een wasserette, taalles of zelfs een bezoek bijwonen van een beroemde gastspreker zoals president Obama. Met dit soort innovaties bindt je je werknemers aan het bedrijf en zal het voor hen meer een plezier worden om naar het werk te komen, wat ten goede komt van de arbeidsproductiviteit. Natuurlijk hangt er een aardig prijskaartje aan de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals die van Google, maar ook zonder budget kun je al een heel eind komen. Denk bijvoorbeeld aan een dag waar iedereen zijn of haar kind mag meenemen naar het werk.

3. Beste idee, slechte uitvoering

Soms heb je weleens een geniaal ideaal die je eigenlijk aan niemand wil vertellen, logisch. Je zoekt vervolgens op of het idee al bestaat en helaas, het idee bestaat al. Gevolg: idee in de prullenmand. In Silicon Valley denken zij er toch net iets anders over. Want als het idee bestaat, dan bewijst jouw idee dat er juist vraag naar is. Wees daarom niet bang en opper je idee binnen je bedrijf. De sleutel tot succes is namelijk niet het idee, maar juist de uitvoering. Google was ook niet de eerste zoekmachine op de markt, maar door hun unieke uitvoering is Google momenteel wel marktleider. Gooi je idee daarom niet altijd meteen weg, maar ga met je team juist aan de slag met een strategie om je idee tot een daverend succes te maken.

Wat is jouw succesformule? Of ondertussen benieuwd geraakt hoe het is om te ondernemen in Silicon Valley? Bekijk dan onderstaande video voor een kijkje achter te schermen.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=r44RKWyfcFw[/embedyt]