Ben jij een echte Kenneth Smit ondernemer?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 28-10-2016

Deze week praten we over ondernemerschap. Ondernemerschap bij Kenneth Smit welteverstaan. Heb jij het in je? Stroomt er (on)bewust ondernemersbloed door je aderen? Lef en zelfvertrouwen, dat is wat je nodig hebt. Om mensen te kunnen trainen moet je ook jezelf continu blijven trainen en ontwikkelen. Heb jij een passie om bij te dragen aan de ontwikkeling van anderen en van organisaties? Dan is het trainersvak binnen Kenneth Smit wellicht iets voor jou. Om jou een beeld te geven wat er allemaal komt kijken bij het vak van ondernemer/trainer, hebben we onze collega Hylke ter Beest geïnterviewd.

ks_20161028_link

Wie ben je, en wat doe je bij Kenneth Smit?

Mijn naam is Hylke ter Beest en ik ben nu 6 jaar trainer bij Kenneth Smit. Daarvoor heb ik altijd een eigen bedrijf gehad. 6 jaar geleden heb ik daarvan de aandelen verkocht en ben ik het trainersvak in gegaan.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Kenneth Smit?

Ik ben Kenneth Smit een half jaar voordat ik voor het eerst contact met ze had tegengekomen in een krant. Ik had toen al eens van de trainingen gehoord. Toen ben ik Kenneth Smit later in een vakantie nog eens tegen gekomen, en toen dacht ik: laat ik maar eens contact met hen opnemen.

Wat voor eigen bedrijf had je voordat je bij Kenneth Smit begon?

Ik runde een bedrijf dat houten vloeren verkocht. Opererend in de B2B sector, particuliere sector en sportmarkt. Hierbij moet je denken aan sportvloeren en sportbanen. Een heel breed georiënteerd bedrijf. Ik heb veel gedaan, veel projecten uitgevoerd en veel meegemaakt. Ik deed dat werk namelijk al 20 jaar. Toen had ik zoiets: ik ben nu 40. Ga ik dit nog 20 jaar doen of ga ik eens heel wat anders doen? Ik heb voor het laatste gekozen.

Is dat ook de reden waarom je bij Kenneth Smit begonnen bent?

Inderdaad, dat klopt. Ik had sterk het gevoel dat als ik dit (trainen) nog een keer wilde gaan doen, ik dat in de top van de markt zou moeten doen. En laat dat nu net een van de USP’s van Kenneth Smit zijn.

Op welk vlak heb je jezelf ontwikkeld als je terugkijkt op 6 jaar Kenneth Smit?

Door mijn uitgebreide 20-jarige ervaring in sales en ondernemen op verschillende niveaus, dacht ik eigenlijk: dat verkopen, dat lukt me wel, daar zal het probleem niet zitten. Totdat ik mijn eerste twee interne opleidingen van Kenneth Smit had gedaan. Toen dacht ik: had ik dit maar eerder geweten, dan was het misschien wel heel anders gegaan met mijn bedrijf.
Ik heb gewoon onwijs veel extra kennis gekregen op het gebied van sales en op het gebied van management. Dus ook ik heb mijzelf weer enorm verrijkt bij Kenneth Smit.

Kun je een succesverhaal met ons delen?

Ik train al ruime tijd een aantal service medewerkers van een vrij technisch bedrijf . Zij zitten in de servicedienst, buiten de deur, als monteur of iets dergelijks. Het zijn mensen die eigenlijk nooit een training hebben gehad of getraind zijn, maar ik ben van mening dat deze mensen de beste verkopers zijn. Alles wat een monteur of servicemedewerker zegt wordt voor waar aangenomen door de consument. Door hen dit in te laten zien en door ze te trainen hebben ze successen geboekt en dus extra omzet voor het bedrijf weten binnen te halen. Verkopen was iets waar ze nooit bewust mee bezig waren geweest, maar onbewust des temeer. Dus als je mij vraagt naar een succesverhaal, is dit toch wel iets wat ik heel leuk vind om te zien. Ook het bedrijf was enthousiast en had er nooit zo tegen aangekeken. Zij gaan er ook zeker op doorborduren.

Wanneer is een deelnemer geslaagd voor een training van Hylke ter Beest?

Eigenlijk op het moment dat ik in een vervolgsessie de terugkoppeling krijg van een deelnemer: “Goed, wat ik hier in de rollenspellen heb gedaan vond ik vrij confronterend en lastig, maar in de praktijk ben ik er toch heel bewust mee omgegaan”. Dit vind ik dan ook het leukste aan mijn vak: als de deelnemer zegt dat zijn of haar baan leuker is geworden. Of dat deelnemers na de managementtraining aangeven dat ze nu ander en beter contact hebben met hun medewerkers. Als iemand het idee heeft zich ontwikkeld te hebben, is mijn training geslaagd. Daar doe ik het voor!

Het is dus voornamelijk de terugkoppeling die belangrijk is? Dat de deelnemers een ander beeld krijgen met betrekking op hun vakgebied?

Ja precies. Dat ze echt wat geleerd hebben door mij. Ik streef ernaar dat de deelnemers na mijn training anders naar hun vakgebied kijken en ook meer passie ontwikkelen voor hun vak.
Ik heb zelfs weleens de feedback gekregen dat de training niet alleen in het werkzame leven van de deelnemer geholpen heeft, maar ook bij communicatie in privésfeer.

Waarom zou u het trainersvak binnen Kenneth Smit aanbevelen aan anderen?

Ten eerste ben ik altijd een ondernemer geweest en ik heb dat ondernemerschap ook altijd leuk gevonden. Bij Kenneth Smit ben je en blijf je gewoon ondernemer dus je blijft zelf verantwoordelijk en je kunt zelf je beslissingen nemen. Alleen heb je, onder andere door interne opleidingen, ook ondersteuning van Kenneth Smit. Daarbij ben je niet alleen, want je hebt ook nog eens een keer 85 collega’s om je heen die je willen helpen en waar je ook heel veel mee samenwerkt. Het kan als prettig worden ervaren dat je er niet alleen voor staat.

Welke karaktereigenschappen en/of competenties moet een trainer bij Kenneth Smit bezitten volgens u?

Je moet als persoon hard kunnen werken! Wanneer je een “nee” te horen krijgt moet je absoluut niet bij de pakken neer gaan zitten maar doorzetten, zeker in het begin. Het komt niet aanwaaien en je moet er echt wel wat voor doen. Daarnaast moet je optimistisch in het leven staan en een echte mensen-mens zijn. Je moet het echt leuk vinden om met verschillende klanten, met verschillende mensen en met verschillende bedrijfsvraagstukken om te gaan. Ook moet je een groot inlevingsvermogen hebben en beschikken over veel empathie. Maar, vooral dat ondernemerschap moet je natuurlijk echt leuk vinden!

Geïnteresseerd? Volgende week vrijdag, 4 november, organiseert Kenneth Smit een gratis workshop over het ondernemerschap binnen onze organisatie. Nog voor de lunch weet jij of je de uitdaging aan kunt om als zelfstandig ondernemer/trainer aan de slag te gaan!