Ben jij een uitsteller?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 08-01-2015
Schuif jij ook vaak taken voor je uit? Je bent zeker niet de enige! Uitstelgedrag kennen we allemaal. Het is en blijft erg verleidelijk om de taken waar je niet warm voor loopt lekker lang uit te stellen. Soms met een goede reden, maar meestal simpelweg omdat je er geen zin in hebt, of stiekem een beetje angst hebt om een fout te maken. Het tegenovergestelde komt ook voor: je bent zo succesvol met taken die je goed bevallen, dat de rest op de achtergrond terecht komt. Uitstelgedrag is echter dodelijk voor je doelen en productiviteit. Hoe kun je dat patroon doorbreken? We hebben wat praktische tips voor je op een rij gezet.
Ben-jij-een-uitsteller
Het managen van je to-do-list

De meeste mensen hebben wel een takenlijst, in welke vorm dan ook. Erg handig natuurlijk, want het brengt overzicht en structuur in zaken die aandacht vereisen. Met een takenlijst alleen red je het echter niet. Het managen van deze lijst is net zo belangrijk, zo niet belangrijker. En dat is precies waar het vaak aan schort. Bij veel mensen is de takenlijst enorm lang. Als je 80 taken op je lijst hebt staan, kan dit zeer demotiverend werken. Je weet van jezelf dat je het niet vandaag, niet morgen, en wellicht niet eens deze week af gaat krijgen. Bovendien passen veel mensen geen segmentatie toe in hun takenlijst. Alle punten staan met bullits onder elkaar, waardoor de echt belangrijke taken ondersneeuwen in tientallen andere kleine puntjes. Maak je lijst dus een stuk korter, met maximaal 5 tot 10 haalbare taken per dag, gesegmenteerd op prioriteit.

Een andere handige praktische tip is het omvormen van je to-do-list tot een ‘why-do-list’. In plaats van je lijst vol te zetten met kleine en grote taakjes en taken, stel je jezelf de vraag: waarom is deze taak op mijn lijst noodzakelijk? Wat dragen de taken op mijn lijst bij aan de doelen die ik voor mezelf heb gesteld? Het resultaat: flink wat taken waar je wellicht weinig zin in hebt, maar die toch erg belangrijk zijn voor het behalen van je doelen. En met een beetje mazzel kun je ook nog eens de helft van je takenlijst schrappen omdat het simpelweg niet belangrijk genoeg is. De motivatie voor het behalen van je doelen, zal er voor zorgen dat je de taken die je minder leuk vindt, toch gaat uitvoeren!

Routine creëren

Een groot deel van de taken die we liever zien gaan dan komen zijn dagelijks terugkerende werkzaamheden. Ze zijn saai en repetitief! Toch vereisen ze wel degelijk je aandacht. Het kan helpen om die taken gelijk ‘s ochtends te doen. Dan ben je er tenslotte vanaf! Probeer ze ook te bundelen, zodat je een routine inbouwt en de belasting minder zwaar lijkt. Je zult merken dat je dagelijks bekwamer en sneller gaat worden in het voltooien van je vaste taken. Die voldoening zorgt er dan weer voor dat je zelf in de meest saaie klusjes meer plezier krijgt, iets wat je goed kunt is namelijk per definitie leuker. Bovendien schept die voldoening ruimte voor een succesvol vervolg van de dag.