Creativiteit, is dat te sturen?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 12-11-2014
Creativiteit, ’het vermogen iets nieuws te scheppen’. Zonder twijfel een van de meest ongrijpbare facetten van het leven. Het is creativiteit dat ervoor zorgt dat topvoetballers zich onderscheiden van de andere profs. Het is creativiteit dat ervoor zorgt dat bepaalde reclamebureaus keer op keer met succesvolle formules kunnen komen. Maar is het ook te sturen? Kun je creativiteit structureren en plannen?
Creativiteit is dat te sturen
Het creatieve proces

Hoe zit het met de creativiteit in jouw team? De meeste mensen  zijn creatief, maar hebben altijd een ‘vlammetje’ nodig om echt op gang te komen. Maar weinig mensen kunnen volledig vanuit het niets met een briljante ingeving komen. Hoe ze dat kunnen…dat weten we niet precies. En ook lijkt het een ondoorgrondelijk proces, maar toch kunnen we een aantal stadia herkennen:

* Probleemstelling: we nemen een voorval of probleem waar, en willen daar een oplossing voor vinden. Om het probleem op te lossen is creativiteit nodig.
* Theoretiseren van het probleem: er wordt vaak gezegd dat creativiteit niet te structureren of plannen is. Maar dat is het wel. Middels het gebruiken van
theoretische brainstorm-modellen kan bijvoorbeeld gestructureerd naar een creatieve probleemstelling gekeken worden.
* De oplossing: door het formuleren van een probleem, en het gebruiken van modellen om creativiteit de vrije loop te laten, komt de oplossing boven drijven.
De manier waarop is voor iedereen anders. Bij de een is dat pas na de sessie, of ‘s avonds op de bank. Voor de ander is dat altijd in groepsverband.
* Uitwerken van de oplossing: als het idee er eenmaal is, dan moet het uitgewerkt worden. Veel mensen zijn prima in staat om een oplossing verder te
optimaliseren en uit te werken. Het vinden van de oplossing, dat is niet voor iedereen weggelegd.

Stimuleer je iegen creativiteit

Creatief kun je dus zijn op veel verschillende vlakken en manieren. Enthousiasme en passie is echter doorslaggevend. Heb je interesse in een bepaald onderwerp, dan haalt dat veel mogelijke blokkades weg. Dit bevordert je creativiteit enorm, alsmede je productiviteit! Laat je inspireren door de onderstaande praktische tips voor het stimuleren van je eigen creativiteit:

Start met tekenen: mensen zijn grafisch ingesteld en denken graag in plaatjes. Om je hersens volledig open te zetten voor creativiteit, kan het dus erg goed werken om de situatie of het probleem uit te tekenen.

Pak je moment: de een komt tot zijn meest creatieve ingevingen door zich alleen terug te trekken en rust te pakken. De ander komt het beste tot zijn recht door met een grote groep te brainstormen. We hebben allemaal zo onze voorkeuren en meest creatieve momenten. Forceer je dus niet om daarvan af te wijken en kies het voor jou beste moment uit.

Lezen, lezen en nog eens lezen: lezen werkt rustgevend. En wanneer mensen tot rust komen, vloeit de creativiteit optimaal. Door te lezen denk je tevens niet na over allerlei zaken, en is er ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën. Kortom, ga lekker lezen, of het nu op internet is of in een boek. Andere rustgevende technieken zoals een wandeling, sporten, douchen, slapen of muziek luisteren kunnen overigens ook prima werken.

Korte notities: de beste ideeën schieten je over het algemeen binnen op ongelukkige momenten. Als je gaat slapen bijvoorbeeld, of tijdens een klantafspraak. Zorg dat je altijd een klein notitieblok bij je hebt (fysiek of op je mobieltje of laptop) zodat je ten alle tijden korte notities kunt maken.

Uiteraard zijn er nog tal van praktische tips om je creativiteit optimaal te benutten. Hoe stimuleer jij je eigen creativiteit, of die van je team? Laat het ons weten!