Is crowdfunding de toekomst van jouw bedrijf?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 01-04-2016

Tot op de dag van vandaag wenden organisaties die kapitaal nodig hebben voor investeringen zich in de meeste gevallen tot de bank. Of je nu een nieuw bedrijf begint of al een bestaand bedrijf hebt, de bank is je eerste aanspreekpunt voor het ophalen van geld. Is dat nog wel terecht? Crowdfunding wint aan populariteit en kent volgens velen betere voorwaarden en hoger rendement. Nog altijd wordt funding zonder financiële intermediairs gezien als iets dat alleen voor hippe technologische start-ups van toepassing is. Maar dat is allang niet meer zo. Is crowdfunding de toekomst voor jouw organisatie?

KS_20160330_Blok
Wat is crowdfunding eigenlijk?

Crowdsourcing, crowdfunding, wisdom of the crowd. Zie jij door de bomen het bos nog? De terminologie en op het oog hoge complexiteit van dit soort nieuwe ontwikkelingen schrikken veel bedrijven af om zich erin te verdiepen. En dat is jammer. Wat is crowdfunding nu precies? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Crowdfunding is het via een online platform vergaren van kapitaal, zonder tussenkomst van traditionele financiële intermediairs zoals banken of verzekeraars. Deze vorm van financiering houdt in dat meerdere mensen (de crowd) geld beschikbaar stellen in ruil voor een vergoeding. Dat kan een rente op het bedrag zijn, een aandeel, of een korting op het te ontwikkelen product. Waar het in het verleden vooral een ‘speeltje’ was, begint crowdfunding meer en meer een serieus alternatief te worden voor de risicomijdende financiële instellingen.

Crowdfunding zit in de lift

De omvang van crowdfunding in Nederland groeit zienderogen. Ieder jaar verdubbelt het bedrag dat wordt opgehaald door middel van crowdfunding. Inmiddels wordt er zo’n 100 miljoen euro per jaar opgehaald door middel van crowdfunding. In 2014 stond de teller al op 63 miljoen euro. Sinds de opkomst in Nederland staat de teller zelfs al op ruim 150 miljoen euro. De voorbeelden van succesvolle funding initiatieven volgen elkaar in snel tempo op. Wat bijvoorbeeld te denken van de lokale brouwerij ‘de Brouwtoren’ uit Nijmegen, dat in recordtempo 90.000 euro wist op te halen. Dat was ze bij de bank niet snel gelukt. Of de Zeeuwse ondernemer Paul Cadsand, die voor de promotie van zijn nieuwe slaapsysteem binnen 10 minuten na de online lancering van zijn project al 50.000 euro had binnengehaald. Crowdfunding begint in een razend tempo mainstream te worden.

Voor de banken begint dit langzamerhand ook wel echt een serieuze bedreiging te worden. Waar zij steeds meer aan handen en voeten gebonden zijn en daarmee de frustratie bij het bedrijfsleven toeneemt voor de zoveelste geweigerde lening, wordt crowdfunding steeds aantrekkelijker voor organisaties die financiering zoeken. Bovendien zijn de voorwaarden vaak voordeliger, is het rendement hoger en levert een succesvolle exercitie bovendien veel PR waarde op voor het bedrijf. Sommige banken zoeken momenteel zelfs al naar eigen oplossingen om mee te liften op de crowdfunding trend.

Is crowdfunding iets voor jou?

Nieuwsgierig geworden? Wellicht kan crowdfunding voor jouw bedrijf een belangrijke rol spelen in de toekomst. De terughoudendheid van veel ondernemers is vooral afkomstig van angst voor het onbekende. Daarnaast kiezen we vaak voor de relatieve veiligheid van een spaarrekening of deposito bij een grote bank. Toch is crowdfunding absoluut geen mysterieus, dubieus of moeilijk te doorgronden principe. Het belangrijkste is dat je kiest voor een betrouwbaar crowdfundingplatform. Er zijn er inmiddels zo’n 85, keuze genoeg dus. Platform Port4Growth heeft een aantal vragen op een rij gezet die je kunnen helpen bij het bepalen van jouw crowdfunding strategie.

  • Wat is de achtergrond van de oprichters van het platform? Hebben zij inzicht in de betreffende financiële markt en kunnen zij omgaan met alles wat bij crowdfunding en kredietverlening komt kijken?
  • Is er een AFM (autoriteit financiële markten) vergunning? Deze vergunning houdt in dat o.a. de bestuurders, de werkwijze en het systeem van het platform getoetst zijn en het platform aan strenge regels voldoet ter bescherming van o.a. de investeerders een vergunning is vereist.
  • Hoeveel projecten zijn er inmiddels gefinancierd en wat is de succesrate (de kans dat een project daadwerkelijk 100% volgeschreven wordt) van het platform? Je wilt namelijk niet investeren in een project dat nooit vol komt.
  • Hoe lang bestaat het platform? Met andere woorden: hebben ze veel of weinig ervaring?
  • Hoe is het kredietbeoordelingsproces van het platform ingericht? Wordt er een uitgebreide inhoudelijke screening gedaan door ervaren kredietbeoordelaars, of juist niet en laat het platform de crowd beslissen of het een goed project is?
  • Staat het platform over- en of onderkreditering toe? De meningen hierover zijn verdeeld. Heb je veel meer of veel minder geld opgehaald dan geprognotiseerd? Vraag jezelf dan af of dit een goede zaak is voor het plan dat je hebt ingediend. Overkreditering leidt bijvoorbeeld vaak tot productie- of logistieke problemen, let daar dus goed op.

Crowdfunding is here to stay! We zijn uiteraard erg benieuwd naar lezers die al ervaring hebben met deze nieuwe manier van funding. Laat ons weten wat je gedaan hebt en wat je ervaringen zijn.