De verhouding tussen werk, gezondheid en productiviteit

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 24-12-2014
Zo lang mogelijk in bed blijven liggen, een snelle hap naar binnen gooien en op naar kantoor. De hele dag rennen en vliegen op het werk, een boterham achter je bureau. En dan in de avond uitgeteld op de bank. Herkenbaar? We kennen het allemaal wel! Alleen tijdens periodes zoals kerst nemen we nog de tijd om rustig te eten. De hoeveelheid stress en het daarbij horende ongezonde eten hebben echter een slechte invloed op ons werk en op onze productiviteit. Heb jij al goede voornemens voor 2015? Wellicht dat het verbeteren van de verhouding tussen werk, gezondheid en productiviteit bovenaan de lijst kunt zetten!
De verhouding tussen werk gezondheid en productiviteit
Een tekort aan beweging

Het is algemeen bekend dat beweging goed voor je is. We hebben het nodig om gezond te blijven, maar ook om ons te kunnen concentreren en uit te kunnen blinken op het werk. Gezondheid is van enorme invloed op je productiviteit. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die voldoende bewegen een beter zelfbeeld hebben en minder last van angsten en depressies, niet geheel onbelangrijk dus! Toch hebben we na een drukke werkdag meestal geen zin meer in sport. De bank is dan erg verleidelijk. Pas als er een intrinsieke motivatie is om toch echt iets te ondernemen, zoals concrete klachten of ziekte, komen we in actie. Het nieuwe jaar komt er aan, een mooie kans om aan een gezondere levensstijl te beginnen. En dat hoeft niet zo moeilijk te zijn. We hebben een aantal praktische tips die ook jou op gang kunnen helpen.

Verbeter je prestaties op je werk!

Samenwerken

In je dagelijkse werk speelt samenwerken waarschijnlijk een grote rol. Binnen projecten leiden teamprestaties tot verrassende resultaten. Ook in de sport is dat zo. Denk nog maar eens aan het Nederlands elftal afgelopen WK. Een teamprestatie van formaat! Dit gaat ook op voor jouw sportmentaliteit en gezond eetpatroon. Alleen sporten is niet leuk, en geeft bovendien een te makkelijke uitweg om niet de discipline te behouden. Door samen met bijvoorbeeld een collega (of meerdere) te sporten, zal je mentaliteit verbeteren.

Concrete haalbare doelen

Zorg dat je concrete en haalbare doelen aan jezelf stelt. Je hebt ongetwijfeld gehoord van het fenomeen ‘SMART doelstellingen’. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Om de motivatie te behouden voor een gezondere en sportievere levensstijl is het cruciaal jezelf concrete doelen te stellen. Spreek bijvoorbeeld met je collega(s) af om een vast aantal keer per week samen te sporten of gezond te eten. Zorg dat het in je systeem terecht komt. En spreek met elkaar gevolgen af als de doelen niet gehaald worden, zoals bijvoorbeeld een boetepot.

Gezonde voeding

Voeding is een groot probleem in ons dagelijkse leven. We nemen zelfs in de ochtend vaak niet eens de tijd om echt te ontbijten, hetgeen toch een van de belangrijkste momenten van de dag is. Ook de lunch op het werk schiet er vaak bij in, terwijl dat naast gezond ook nog eens een prettige break van het werk is. Gezonde voeding hoeft niet zo moeilijk te zijn. Op tal van websites zijn eenvoudige, simpele en gezonde recepten te vinden. Googlen dus!

Maak vrienden

Het blijft een vreemd fenomeen in onze maatschappij. We zijn zelden goede vrienden met collega’s. En dat terwijl we veruit de meeste tijd in ons leven doorbrengen met collega’s. Probeer dat patroon eens te doorbreken. Maak vrienden met collega’s, je zult zien dat het enorm rendeert. Ten eerste is het plezieriger samenwerken, maar het geeft je vooral ook meer motivatie om samen te werken aan het verbeteren van je levensstijl. De drempel om te sporten, ervaringen te delen en gezonder te eten is samen met vrienden veel lager dan met mensen die je enkel als collega’s ziet.

Je gezondheid een boost geven is voor de korte termijn misschien leuk, maar het gaat pas echt haar vruchten afwerpen als je je op de lange termijn focust. Twee weken sporten en gezond eten merk je nauwelijks, maar na een maand of 2 zal je zeker progressie zien. En dat is de merken aan je stijgende productiviteit, zowel op het werk als daarbuiten!