E-mailmarketing en content, de ideale mix voor online sales!

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 06-08-2014
We kennen allemaal de krachtige e-mailmarketing voorbeelden uit de consumentenmarkt. Bedrijven als Bol.com, Coolblue en diverse travel aanbieders maken er een professie van om zo gericht mogelijk hun e-mailflow in te richten, en behalen daarmee schrikbarende verkooppercentages. Ik ben er echter van overtuigd dat je ook als salesprofessional in de zakelijke markt e-mailmarketing perfect kunt benutten voor het verhogen van sales en het opbouwen van een relatie met prospects, zonder dat je er een dagtaak aan hoeft te hebben. Hoe? Dat ga ik je proberen uit te leggen!
E-mailmarketing verkleind
Start met een online trigger

Je eerste uitdaging, zeker in het drukke online klimaat, is het triggeren van je doelgroep. Contentmarketing staat hiervan aan de basis. Of het nu om een whitepaper, blogartikel, boekpublicatie, video of ander soort online content gaat, je kunt er je doelgroep mee warm maken. De meeste online kanalen, zoals Facebook, Linkedin en Twitter, bieden uitstekende mogelijkheden om via advertenties je content bij de juiste gesegmenteerde doelgroep te brengen.

Door de geïnteresseerde lezers om een wederdienst te vragen, alvorens ze jouw content tot zich kunnen nemen, kun je een uitgebreide database met e-mail adressen binnen je zakelijke doelgroep opbouwen.

Internetondernemer Eelco de Boer is hiervan een goed voorbeeld. Middels advertenties op diverse platformen deelt hij zijn ervaringen met Richard Branson op Necker Island, erg inspirerend voor ondernemers. Na het achterlaten van je e-mailadres krijg je toegang tot de content.

De persoonlijke adviseur

Je hebt nu een lijst met e-mail adressen, en dan? Ga je deze mensen berichten sturen met je diensten of producten, ga je jouw beste salestechnieken uit te kast trekken? Neen! Er moet namelijk eerst een relatie opgebouwd worden, en die bouw je in de zakelijke sector het beste op middels het winnen van vertrouwen en het brengen van advies/kennis.

Stuur de e-maillijst die je hebt opgebouwd periodiek (niet te vaak, bijvoorbeeld eens per 2 weken) een nieuw mailtje, met inspirerende content. Bijvoorbeeld tips op hun vakgebied, of inspirerende artikelen en cases. Denk hierbij ook eens aan het organiseren van bijvoorbeeld een webinar via Google Hangouts.

Groei, via e-mailmarketing, uit tot DE persoonlijke adviseur voor je doelgroep!

Sales als gevolg van herhaling

Herhaling staat binnen consumentenmarketing bekend als één van de cruciale factoren in termen van merkenvoorkeur. Als merk moet je ‘on top of mind’ blijven van je doelgroep, en dat doe je middels relevantie en herhaling. Voor de zakelijke sector is dat niet anders. Door regelmatig je e-mail contacten te benaderen met relevante informatie, blijf je continu on top of mind. Neem om te bepalen of je de juiste relevantie en herhaling weet te bereiken ook eens de statistieken onder de loep. Streef naar een openingspercentage voor je e-mails van minimaal 50% binnen je database. Weet jij je doelgroep regelmatig te boeien met informatie en inspiratie? Dan komt de sales vanzelf! Je bent top of mind binnen je doelgroep, waardoor ze de eerst volgende keer dat ze jouw soort dienst nodig hebben, de eerste in de rij zult zijn!