Is het bij jou op kantoor een rommeltje?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 28-05-2015
Hoe ziet jouw kantoor er uit? Netjes en gesorteerd, of groeien de stapels papier tot boven je hoofd? “Logisch, natuurlijk gaat rommel en bedrijfsvoering niet samen, wie weet dit nou niet” zal de eerste reactie zijn als kantoorinrichting ter sprake komt. In werkelijkheid zal het aantal bedrijven dat niet volledig opgeruimd en netjes is je echter doen verbazen. Van grote kantoren tot zelfs verpleegtehuizen, in elke branche vindt je onopgeruimde bedrijven terug. Maar wat zegt dit nou over het bedrijf, of sterker nog, over jou als medewerker van dit bedrijf?
KS_20150528_blog
Hoe wil je overkomen op de buitenwereld?

Eerste indrukken zijn cruciaal tijdens verkoopprocessen. Dat hoeven we jou als professional niet te vertellen! Jouw persoonlijke indruk is daarin belangrijk, maar de indruk die je bedrijf achterlaat is minstens net zo belangrijk. De staat van een kantoor zegt voor de buitenwereld erg veel over een bedrijf. Het kan de eerste indruk die je maakt op klanten, relaties of andere stakeholders maken of kraken. Denk maar eens aan de volgende situatie. Je gaat op bezoek bij een potentiele nieuwe leverancier en het kantoor is een zooitje. Onderbewust kan je toch het idee krijgen dat een bedrijf waar het zo’n rommeltje is, wellicht ook niet zo nauwlettend om zal springen met jou als klant. “Hoe gaan ze voor mij zorgen, als ze dit niet eens voor zichzelf kunnen?” Wellicht geheel ten onrechte, maar perceptie is een krachtig medium! Voor jouw nieuwe leads en klanten gaat precies hetzelfde op. Ben je er dus altijd van bewust, zeker als salesmanager, dat je kantoor onderdeel is van je uitstraling.

In rommel schuilt ook gevaar!

Rommel geeft niet alleen een slechte indruk, het kan ook nog eens gevaarlijk zijn voor de effectiviteit van je bedrijf. Natuurlijk zal je bij de meeste bedrijven door rotzooi niet in levensgevaar komen te staan, maar bij technische bedrijven is dit toch vaak een ander geval. Het kan in dat geval zelfs fysieke gevaren opleveren. Denk maar eens aan een magazijn met rommelige en slecht onderhouden stellingen. Levensgevaarlijk! Maar ook als er geen sprake is van fysiek gevaar, kan het hebben van rommel toch “gevaarlijk” zijn. Door rommel raak je namelijk gemakkelijk het overzicht kwijt. Dit kan zich blijven opstapelen tot je op het gegeven moment niet meer weet waar je aan toe bent.

Rommel kost geld

Een rommelig kantoor kan dus letterlijk geld kosten! Het is schadelijk voor je uitstraling, waardoor je nieuwe klanten mis kunt lopen. En dat zou natuurlijk wel erg jammer zijn, als je salespitch verder sterk in elkaar steekt. Wanneer het kantoor niet opgeruimd is, gaat dat bovendien ten koste van je productiviteit. Hoe lager jouw productiviteit is hoe langer je over je werkzaamheden zult doen, wat dus weer geld kost.

Je hebt kunnen lezen dat er dus geen enkele reden is om je kantoor onopgeruimd achter te laten. De enige reden, waarom jouw bureau of bedrijf niet opgeruimd is zal waarschijnlijk zijn, omdat je er geen zin in hebt of omdat je er persoonlijk niet veel om geeft. Maar wat jij niet zo belangrijk vindt, kan voor je potentiele klant wel belangrijk zijn. Wijs je collega’s dus op de staat van het kantoor, vooral als je een verkoopverantwoordelijkheid hebt.


Een antwoord op “Is het bij jou op kantoor een rommeltje?”

  1. Emre Sen

    Bij ons is het soms ook een rommeltje, maar dit hoor een beetje in de IT. Het zorgt voor een bepaalde “technische” sfeer, vooral als er hardware rond slingert. De gasten welke binnen komen ervaren dit als “intelligente” chaos… de IT is op zich al wel een zooitje toch? ;)..

Een antwoord op “Is het bij jou op kantoor een rommeltje?”