Het nieuwe werken: oplossing of luchtbel?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 03-04-2014
Het nieuwe werken, je hoort het tegenwoordig overal. Wordt er bij jou op het bedrijf al door veel mensen thuisgewerkt zo nu en dan? Vast wel! Maar is het nieuwe werken wel een serieuze oplossing voor problemen op het vlak van mobiliteit en verzuim? Of hebben we te maken met een hype, een luchtbel?
Het nieuwe werken
De feiten liegen niet

Het nieuwe werken heeft zeer zeker voordelen. De cijfers liegen niet. Eind maart was de inmiddels beroemde en beruchte Nucleaire top in Nederland. Een bijeenkomst zoals nooit eerder gezien in ons kleine landje. Vooral het verkeer zou volgens de voorspellingen een aantal dramatische dagen tegemoet gaan vanwege de afgesloten wegen. Maar wat bleek, een enorm aantal mensen bleef thuis werken, en er was geen vuiltje aan de lucht. Kortom: we mogen concluderen dat het nieuwe werken zeker een positief effect heeft op de mobiliteitsproblemen op ons drukke wegennet, hetgeen ook door de AWVN werd bevestigd.

Maar er zijn meer signalen dat het nieuwe werken van grote (financiële) invloed kan zijn op onze maatschappij. PwC onderzocht al in 2012 de gevolgen en kwam tot een besparing in 2015 van ruim 2 miljard euro. Onder andere de toename in productiviteit van uw medewerkers zorgt voor financiële voordelen, ruim 600 miljoen euro volgens PwC.

Maar er zijn ook twijfels

Echter, niet iedereen is onverdeeld positief over het nieuwe werken. Veelgenoemde argumenten tegen thuiswerken zijn dat het lang niet voor alle medewerkers geschikt is, en dat medewerkers die regelmatig thuiswerken er vaak de kantjes vanaf zouden lopen door minder uren te werken en meer pauze te nemen. Deze kritiek wordt op een ludieke maar volgens velen ook negatieve manier vertaald in de laatste commercial van Cup-a-Soup.

De balans vinden

Wat vind jij van het nieuwe werken? Is het een oplossing, of een luchtbel? Er is geen waarheid op dit vlak. Hoewel de voordelen van het nieuwe werken voor onze maatschappij onmiskenbaar zijn, kunnen we niet alle medewerkers over een kam scheren. Sterker nog, er zijn veel medewerkers die zelf aangeven liever niet thuis te willen werken omdat ze daar niet de discipline voor hebben. Helaas zijn niet alle werknemers zo verstandig dit zelf in te zien. Hoe lossen we dit probleem dan op, heb jij een idee? We moeten de oplossing zoeken in de hoek van de prestatienormen. Als we ons niet langer blindstaren op werktijden, maar de focus verschuiven naar het bereiken van doelen & targets, dan wordt het eenvoudiger mensen te beoordelen en zullen de thuiswerkers die niet geschikt blijken te zijn snel door de mand vallen.