Hoe blijf je als werkgever aantrekkelijk in een oververhitte arbeidsmarkt?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 15-03-2019


De economie is de laatste paar jaar uit een flink dal geklommen. Er is momenteel voor bedrijven meer dan genoeg groeipotentieel. Vraag een willekeurige ondernemer of directeur wat zijn grootste uitdaging voor 2019/2020 is en hij zal onherroepelijk zeggen dat het werven van goed personeel hem of haar kopzorgen geeft. Nederlandse bedrijven kampen met capaciteitsproblemen die de groei remmen. Het vinden van goed gekwalificeerd personeel wordt steeds lastiger. Hoe blijf je als werkgever dan aantrekkelijk? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

Zorg dat je zichtbaar bent

De tijden dat je, zodra je een vacature op de website of sites zoals Indeed plaatste en binnen een paar dagen 100 reacties had, zijn echt voorbij. Employer branding wordt met de dag belangrijker en je komt er dan ook niet meer mee weg om je vacature enkel te publiceren. Het is cruciaal dat je via kanalen zoals Facebook en LinkedIn je bedrijf laat zien als een leuke werkplek. Informeel, transparant en met focus op de belangrijkste activa van je bedrijf, je personeel. Breng je mensen open en eerlijk in beeld. Ook kan het absoluut lonen om ambassadeurs van je medewerkers te maken en ze te belonen voor het aanbevelen van je bedrijf. In een krappe arbeidsmarkt is er niets zo krachtig als een referentie van een medewerker aan het adres van iemand uit diens netwerk of vriendenkring.

Persoonlijke ontwikkeling

Voor (met name) jonge generaties is persoonlijke ontwikkeling enorm belangrijk. Niet puur gedreven voor geld, maar vooral ook door zelfontplooiing. Biedt jouw personeel de kans zich persoonlijk te ontwikkelen. Niet enkel middels opleidingen die voor de gehele afdeling of het gehele bedrijf gelden, maar vooral ook middels op maat gemaakte persoonlijke trainingen. Stel dus met iedere medewerker een persoonlijk ontwikkelplan samen, bijvoorbeeld aan de hand van een persoonlijkheidsprofiel of assessment.

Het gaat verder dan salaris

Salaris is, zoals we zojuist al bespraken, niet altijd meer doorslaggevend. Zeker niet onder jongere generaties. Bovendien wordt er in een krappe arbeidsmarkt sowieso al hard tegen hard gespeeld, dat maakt het lastig je te onderscheiden. Vaak geeft het gevoel dat men heeft van je bedrijf, alsmede de secundaire arbeidsomstandigheden, de doorslag. Wat daarbij voor het binden van talenten belangrijk kan zijn, is bijvoorbeeld het bieden van flexibele werktijden. Jonge generaties willen wellicht niet altijd om 08:00 beginnen, maar hebben er vaak geen bezwaar tegen om in de avond of tijdens het weekend wat uren te maken. Zorg dus dat dit mogelijk is. Daarnaast kan gezondheid een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door sportfaciliteiten te bieden.

Tot slot willen we je aanbevelen om zelfontplooiing te promoten. Middels opleidingen, zoals reeds benoemd, maar vooral ook middels het bieden van voldoende ruimte (naast het werk) om eigen projecten en passies na te volgen. Is jouw talentvolle potentiële marketing manager naast het werk enorm gepassioneerd door de politiek? Schep dan ruimte en mogelijkheden om ook die passie tot bloei te laten komen.

Balans en zingeving

In een krappe arbeidsmarkt kunnen jouw potentiële nieuwe medewerkers kieskeurig zijn. Dit brengt met zich mee dat ze meer aandacht zullen besteden aan hun idealen. Steeds vaker horen we dat medewerkers kiezen voor een carrière bij een bedrijf dat een hoge mate van balans kan bieden, of zich begeeft op een sociaal maatschappelijk gebied. Zingeving is dan ook van groot belang. Jouw toekomstige toptalent kijkt steeds vaker niet enkel naar de functie, maar ook naar de zingeving van diens rol. Traditionele bedrijfstakken zoals financiële instellingen of bedrijven in de fossiele brandstof industrie hebben het tegenwoordig vaak lastig op de arbeidsmarkt. Maak dus echt werk van je business improvement, om ten alle tijden te zorgen dat jouw organisatie in balans is en de zingeving binnen de organisatie duidelijk is.