Jubileumblog

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 18-09-2014
Dit is onze 50ste blog alweer.
Reden voor onze gastblogger
Sven van Hulst, directeur van
Kenneth Smit, om terug te blikken
en vooruit te zien.
Rolodex
Het verkoopmuseum

‘Kent u de Rolodex? Als u nog niet zo lang in het vak zit vermoedelijk niet. Helemaal niet erg. Ik praat u graag even bij. De Rolodex was een magistrale uitvinding van de Zephyr American Company in New York. Vaak nagemaakt, maar nooit overtroffen.

Door aan een grote bakelieten knop te draaien, werd een metalen houder aangedreven die honderden kartonnen kaartjes zacht ratelend in beweging bracht. Het geheel stond op een onderstel van gebogen buis dat deed denken aan een bureaustoel van Gispen, waar je zo lekker op kon wippen.

Net als een handvol kwartjes om naar het hoofdkantoor te bellen, hoorde de Rolodex aan het eind van de vorige eeuw tot de standaard uitrusting van de ambitieuze verkoper. Op de kaartjes stonden uiteraard de bedrijfsnaam, de naam van de contactpersoon en het telefoonnummer waarop de klant te bereiken was. Keurig getypt door de verkoopassistente, in alfabetische volgorde. Door de ambitieuze verkoper met potlood voorzien van verjaardagen, namen van geliefden en andere informatie die hij van belang achtte voor het klantenbezoek.

De vergelijking met een consumer relations managementsysteem dringt zich op. Maar ik kan u verzekeren dat in die tijd het vinden van een adres in een Rolodex vele malen sneller ging dan het opstarten van de eerste MS-DOS machines. Mocht iemand nog eens op het idee komen om een verkoopmuseum te beginnen, dan verdient de Rolodex een ereplaats.

In dezelfde vitrine, onder de R, kan in het museum ook een plekje worden gereserveerd voor de Rolex, de heilige graal van de 20ste eeuwse topverkoper die zijn klanten soms met bruut geweld over de streep wist te trekken. Zijn dagen zijn geteld.

Het hoeft geen betoog dat het verkoopvak, net als de wereld om ons heen, enorm aan het veranderen is. Het wordt nooit meer zoals het was. En daar is helemaal niks mis mee. Een ding blijft fier overeind. Verkopen zal altijd gaan over communicatie tussen mensen. De topverkoper van de toekomst weet als geen ander de mogelijkheden van sociale media en het 4G netwerk te benutten om rechtstreeks met klanten te communiceren op het moment dat ze erom vragen.

Society 3.0 vraagt om professionals die kunnen verleiden, enthousiasmeren en verbinden. Klanten willen niet zo zeer kopen van hun leveranciers, ze willen er mee samenwerken. Ze willen van jou horen wat jij weet van de uitdagingen die zij tegenkomen. Niet morgen, maar nu! Dat is een flinke klus, waar je gelukkig niet alleen voor staat. Neem contact op met een van onze trainers voordat je zelf een museumstuk wordt!