Leer jij eigenlijk wel echt iets?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 26-02-2015
’s Ochtends word je wakker, er is weer een nieuwe dag aangebroken. Ook deze dag zal weer vol zitten met nieuwe ervaringen. Elke dag opnieuw is er veel te leren. Op je werk, in je sociale omgeving, tijdens het sporten. ‘Je bent nooit te oud om te leren’ is de welbekende uitspraak. Maar hoe weet je of je ook daadwerkelijk wat leert?
Leer jij eigenlijk wel echt iets
Leren is wat anders dan lezen

Iedereen kent het, theorie lezen en leren totdat je erbij neervalt. Tot diep in de nacht, omdat je morgen een toets hebt. Velen van ons hebben nog altijd trauma’s van Duitse naamvallen en woordenlijsten op de middelbare school. Hoeveel heb je daar echt van geleerd? Niet veel! Het meeste was twee dagen na de toets alweer verdwenen uit je geheugen. Om echt iets te leren moet je ervoor zorgen dat je deze theorie ook toepast in de praktijk. Theorie waar je niets meer mee doet, verdwijnt op korte termijn weer uit je geheugen.

Dit geldt ook voor salesprofessionals. We kennen allemaal de theorie van verkoopgesprekken en het ‘closen’ van deals, maar weten ook dat de praktijk heel anders is. Dat weten we, omdat we onze kennis dagelijks in de praktijk toepassen. En vooral ook omdat we ze kneden naar onze wens. Iedereen heeft zijn eigen manier om theorie toe te passen, succes wordt behaald met ervaring.

Oefening baart kunst

Theorie is uiteraard belangrijk, maar niet heiligmakend. Theorie vormt de basis waar je op terug kunt vallen, en waarmee je achteraf kunt analyseren waarom een gesprek goed of juist slecht is gegaan. Het vak van verkoper is echter geen exacte wiskunde. Er is niet 1 manier waarop de berekening gemaakt moet worden, er is niet 1 uitkomst of 1 juist antwoord. Sales is een vak dat geleerd moet worden door praktische ervaring. Voldoende oefening zorgt ervoor dat een talentvolle verkoper een goede verkoper kan worden.

Succes begint uiteraard bij jezelf! Als jij denkt dat je iets kan doen, geeft dat een bepaalde kracht. Maar om deze kracht ook te kunnen gebruiken is het nodig veel ‘kilometers’ te maken in het vak. Vrijwel niemand voert in het begin van zijn carrière sterke verkoopgesprekken. We vallen allemaal in dezelfde kuilen, behalve wellicht de natuurtalenten onder ons. Deze fouten zijn echter cruciaal om een echte ervaren verkoper te worden.

Salesmanagers moeten hierop ingericht zijn. Ze moeten bereid zijn om hun medewerkers te laten falen. Door fouten te maken worden we sterker in ons vak! Maar hoe doe je dat zonder het risico te lopen klanten of leads te verliezen? Simpel. Laat je jonge verkopers meelopen met ervaren verkopers. Laat ze verkoopondersteunende werkzaamheden verrichten, deelnemen aan gesprekken, en tegelijkertijd ervaring opdoen. Uiteindelijk zullen ze het natuurlijk zelf moeten doen, en hun eigen stijl moeten ontwikkelen, maar van ervaren verkopers valt enorm veel te leren.