Maak jij een doorslaggevende eerste indruk?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 16-07-2014
Het WK is afgelopen, Duitsland is de winnaar. De afgelopen weken stonden onze artikelen veelal in het teken van de lessen die geleerd kunnen worden vanuit de topsport en die in ons vakgebied kunnen worden toegepast. Een veelgebruikte uitspraak in de sport is dat je voor de start van een wedstrijd al met 1-0 voor kunt staan. Bijvoorbeeld door de enorme steun van het publiek, of door je tegenstander te imponeren. Wat te denken van ‘Ron beton’, of de dodende blik van Martins Indi.
Maak jij een doorslaggevende eerste indruk
De eerste indruk is blijvend

Uiteraard is imponeren zoals Vlaar en Martins Indi dat doen niet de bedoeling tijdens je salesgesprekken, maar dat een eerste indruk cruciaal is, moge duidelijk zijn. In 0.25 seconden bepaalt je gespreksÏÏpartner wat hij van jou, en dus van je bedrijf, vindt. Eerlijk, arrogant, saai, aardig, open….dat zijn oordelen die direct gevormd worden. Er is geen tweede kans als het op indruk maken aankomt. Net als bij iedere andere willekeurige kennismaking start een verkoopgesprek met het eerste contact. Dat eerste contact moet dus goed zijn! Als verkoper moet je in staat zijn om in enkele seconden letterlijk en figuurlijk een goed visitekaartje af te geven.

Wat beïnvloedt een eerste indruk?

Tal van zaken zijn van invloed op de eerste indruk die je gesprekspartner aan jullie contact over zal houden. Je mimiek, je kleding, je lengte, je lichaamsbouw, de kleur van je kleding, je taalgebruik, je ‘handshake’….al deze componenten bepalen de eerste indruk die iemand van je krijgt. Deels kun jij je hierop voorbereiden, deels ook niet. Van groot belang is ook je lichaamshouding. Kom je zelfverzekerd (maar niet arrogant) over, heb je een open en stevige houding? Of kom je angstig over en onzeker? Men zegt weleens dat honden en veel andere dieren angst en onzekerheid kunnen ruiken. Wij hebben zelf ook een akelig scherpe blik op mensen die zich niet prettig voelen. Op zaken als kleding, houding en taalgebruik kun jij jezelf uiteraard voorbereiden. Klik eens rond op het internet om te kijken hoe het personeel van je lead of klant zich kleedt, en ga dan niet in een driedelig pak langs bij een jong en dynamisch bedrijf. Echter, in mijn ogen is het vooral cruciaal om geen toneel te spelen.

‘Doe maar gewoon’

Veel verkopers hebben de neiging zich tijdens zakelijke gesprekken en tijdens netwerken, online en offline, anders te gedragen dan thuis. Uiteraard is een nuance soms verstandig, maar ik ben van mening dat gemaakt overkomen, of theater spelen, dodelijk is voor je kansen op een duurzame relatie. Strak in het pak gaan als jij je daar eigenlijk niet prettig bij voelt…..de serieuze jongen proberen te zijn terwijl je eigenlijk graag een grapje maakt……..je passie voor auto’s onderdrukken als je die van de directeur hebt zien staan, doe het niet. Blijf jezelf, doe maar gewoon. Juist de persoonlijke details van jou als persoon zullen in salesgesprekken de eerste indruk bepalen en in het geheugen van je gesprekspartner blijven hangen. Mensen doen zaken met mensen, niet met robots. Hou het dus persoonlijk en open. Toon je passie voor je vak, breng je enthousiasme over op je gesprekspartner. Pas dan maak je echt een onuitwisbare eerste indruk!

Wil jij nog meer tips voor het maken van een eerste indruk, en wil je optimaal bewapend een salesgesprek in gaan? Dan is de ‘expert is sales basics’ training van Kenneth Smit voor jou wellicht een schitterende kans. Kijk voor meer informatie op: https://www.kennethsmit.com/verkooptrainingen/expert-in-sales-basics/