Met je mond vol tanden?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 26-08-2014
Geen enkele manager, verkoper, communicatie medewerker of marketeer zal er in zijn of haar carrière aan ontkomen: het geven van een presentatie! Presenteren is een onderdeel van het werk waar veel mensen met angst en beven naartoe leven, en dat is jammer. Presenteren kun je namelijk leren. Oefening baart kunst, en ik wil je alvast op gang helpen met wat simpele tips en tricks.
Presenteren verkleind
Het ijs breken

Daar sta je dan….voor een volle zaal, of voor een groep met managers. Sta je met je mond vol tanden of sta je stevig in je schoenen? Of je nu voor een grote groep staat of voor een klein clubje, de eerste momenten van je voordracht bepalen voor een groot deel de sfeer tijdens je hele presentatie. Net als bij netwerkborrels of een spannende eerste date, moet je het ijs proberen te breken. Door gelijk aan het begin van je verhaal het ijs te breken, neem je de spanning weg. Bij je publiek maar vooral ook bij jezelf. Hoe kun je het ijs breken? Door een vraag te stellen, een grapje te maken of te beginnen met een leuke anekdote.

Niet ‘blokken’

Voorbereiden is een must. Zonder voorbereiding is het zeker voor de minder ervaren presentator erg lastig om de rust te bewaren en een zelfverzekerde indruk te maken. Toch wil ik je adviseren je verhaal niet ‘woord voor woord’ voor te bereiden. Schrijf je teksten niet volledig uit, en ga ze al helemaal niet uit je hoofd leren. ‘Blokken’, zoals je dat vroeger tijdens de studie de avond voor een toets deed, werkt echt averechts. Wanneer je een uit het hoofd geleerde tekst gaat voordragen, klink je per definitie als een robot en bovendien kun je in de stress schieten als je toevallig een zinnetje vergeet. Wel voorbereiden dus, maar niet ‘blokken’! Je weet waar je over praat, de kans dat je zonder woorden komt te zitten is dus nihil.

Energiek maar toch rustig

Kun jij je die leraar biologie, wiskunde of filosofie nog herinneren….die op monotone wijze probeerde de leerstof over te brengen? Nee? Ik ook niet, logisch natuurlijk. De energie en passie die je in een presentatie legt, zorgt ervoor dat de inhoud van je verhaal beter blijft hangen bij je publiek. Juist daarom zal het niet overkomen wanneer je een uit het hoofd geleerd verhaal opdreunt. Praat met passie en energie, maar pak ook bewust rustmomenten. Geef je publiek de tijd na te denken over hetgeen je vertelt. Neem af en toe even een slokje water om een natuurlijke rust in je verhaal te brengen en praat op een energieke doch rustige toon.

Laat je sheets voor je werken

Het is verleidelijk om sheets op te gaan lezen tijdens een presentatie. Vandaar dat sheets ook vaak erg veel tekst bevatten. Dit is echter voor zowel het publiek als de spreker niet prettig. De spreker staat namelijk vaak eerder zijn sheets voor te lezen, dan zijn verhaal te vertellen. De ogen van het publiek dienen op de spreker gericht te zijn, niet op de sheets. Gebruik sheets zonder tekst (of met enkele bullits) en laat ze vooral spreken door gebruik te maken van mooie krachtige beelden.  Zo kun je de sheets prima gebruiken als geheugensteuntje. De structuur van je sheets staat namelijk voor de rode lijn in je verhaal, zodat je nooit bang hoeft te zijn dat je de draad kwijt raakt

Laat je niet gek maken

De belangrijkste laatste tip die ik je mee wil geven is: laat je niet gek maken! Onervaren presentatoren, of mensen die het liever niet doen, kunnen zich sterk later beïnvloeden door de techniek. De nervositeit neemt toe als de computer niet werkt, of de presentatie niet op het scherm wil komen. Echter, realiseer je altijd dat jij daar niet staat vanwege je technische kennis. Toegeven dat je er geen verstand van hebt en de hulp inschakelen van een techneut is dus absoluut geen afgang. Ieder zo zijn ding! En duurt het toch langer dan gewenst, start dan alvast met een introductie van jezelf, of met het benoemen van de onderwerpen die je die dag wenst te bespreken.