Nederland, het land van 17 miljoen coaches!

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 12-06-2014
Adviseren zit in ons bloed! Nederland kent, met name rondom voetbaltoernooien, 17 miljoen coaches. Tijdens het WK, dat op dit moment in volle gang is, zien we tal van professionele coaches aan de slag. Sommige stralen kalmte en rust uit, anderen juist passie of onrust. Zonder uitzondering proberen ze hun team naar optimale prestaties te coachen. Precies wat jij ook probeert te bereiken binnen je eigen organisatie dus! Het optimaal coachen van talent, zodat iedereen het maximale uit zichzelf haalt. En coachen, dat kunnen we in Nederland als de beste….zo blijkt onder andere in de sportwereld.
DD-Blog-42-19-06-2014-groot
Nederland aan de top

Nederland is een land van coaches. Onze dienstensector is een van de grootste ter wereld, en het aantal ZZP coaches is bijna niet meer te tellen. Vooral op het vlak van sport maken we echter al jaren indruk. De grootste successen boeken we in het voetbal, met topcoaches als Cruijff, van Gaal, Hiddink, Rijkaard, Advocaat, van Marwijk en natuurlijk Michels. Maar ook in andere sporten veroveren Nederlanders met regelmaat de top, zoals bijvoorbeeld in het Hockey of Schaatsen. Waarom zijn we zo succesvol? Wat denk jij? Volgens mij heeft het te maken met een aantal kerncapaciteiten in onze maatschappij.

Ten eerste, een sterke visie. Nederlanders hebben altijd een mening! We worden opgevoed met het idee dat we onze ideeën moeten verdedigen en onze mening moeten en vooral mogen uitten. In met name Aziatische landen is dat compleet anders. Ten tweede, hebben we een aangeboren talent tot het herkennen van potentie. Overal over de wereld staan Nederlanders bekend om hun uitstekende oog voor talent, niet alleen in de sport maar ook in het bedrijfsleven. Tot slot kunnen we ‘polderen’ als de beste. We zijn uitstekend in staat partijen tot elkaar te brengen en ‘de gulden middenweg’ te kiezen.

Wat is de sleutel tot succes

Maar wat maakt dan een goede coach? Zijn het, zoals diverse coaches doen, motiverende speeches of filmpjes? Of is de sleutel tot succes het ‘loslaten’ van je talenten in plaats van ze in een keurslijf te poseren? Ik denk dat de sleutel tot succes niet bestaat. Topcoaches hebben allemaal een eigen aanpak, maar hebben ook tal van eigenschappen overeen. Herken jij jezelf in deze kenmerken van een topcoach?

Een sterke mening: topcoaches hebben een sterke visie en daarbij horende mening. Ze beschikken over een grote overtuigingskracht waarmee ze deze visie kunnen uitdragen. Denk maar eens aan de ‘Hollandse school’ waarmee we in het voetbal internationaal groot zijn geworden.

Kwetsbaar opstellen: ondanks het feit dat topcoaches een sterke mening hebben, zijn ze wel in staat zichzelf kwetsbaar op te stellen en fouten toe te geven. Talent laat zich niet altijd sturen, een echte coach weet dat maar al te goed.

Geen topcoach zonder toptalent: een topcoach kan alleen succes boeken door optimaal gebruik te maken van het talent dat binnen zijn team aanwezig is. Ook al heb je geen Robben of van Persie in je team, dan zit er waarschijnlijk nog altijd groot talent (op welk vlak dan ook). Alle topcoaches uit het verleden boekte met name succes vanwege het juist inzetten van grote talenten, en een sterke persoonlijke band met die talenten. Denk bijvoorbeeld aan Guardiola en Messi, of van Gaal en Litmanen. Topcoaches maken van talenten toptalenten, en toptalenten maken van coaches topcoaches. Blijf je altijd bewust van het feit dat niet jij bepaald of je een topcoach bent, maar dat de prestaties van je team dat bepalen.

Polderen als kwaliteit: we zijn opgegroeid met het poldermodel. Nederlanders worden vaak ingeschakeld als twee partijen met grote meningsverschillen, bij elkaar moeten worden gebracht. De kwaliteit om te kunnen bemiddelen en verschillende partijen tot samenwerking aan te kunnen zetten, is van groot belang voor een topcoach. Het is de enige manier om te zorgen dat je grootste talenten elkaar niet het team uit gaan vechten, en de balans bewaard blijft. De samenstelling van je team is daarin zeer belangrijk. Wil je 11 toptalenten, of 2 toptalenten ondersteund door dienende teamleden?

Wie houd jou de spiegel voor?

Vertrouwen en respect vormen de sleutel voor effectieve coaching die bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van prestaties van individu tot team. Haal jij het maximale uit je team. Behoor jij tot de ‘Hollandse school’ van topcoaches? Bij Kenneth Smit houden we je graag de spiegel voor op het vlak van coaching! We maken een gedegen analyse van je organisatie en je team. Het belangrijkste kapitaal van je bedrijf wordt zo in staat gesteld om optimaal te presteren.