Onze WK les: Een topmanager maakt het verschil!

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 10-07-2014
Het WK is alweer bijna achter de rug, we zijn bij de finale aanbeland. De 2014 editie van het grootste voetbaltoernooi ter wereld was onvoorspelbaar en vooral erg boeiend. Het luidde tevens het einde in van de ‘kleine landen’. Teams als Algerije en Costa Rica wisten het de gevestigde orde enorm lastig te maken. We stellen onszelf de vraag: wat kan nog voor onderscheid zorgen in een nivellerende sport en businesswereld?
Ons antwoord: de topmanager!
Onze WK les: Een topmanager maakt het verschil
Nivellering in sport en business

Door technologische ontwikkeling is het fenomeen ‘de kleine landen’ in het voetbal verdwenen. Teams zijn allemaal topfit, kunnen 90 minuten lang alles geven, beschikken over een zeer professioneel begeleidingsteam en hebben vooraf reeds tal van informatiebronnen ter voorbereiding. Aan alles is gedacht. Niets is meer geheim. Tactische kennis is overal aanwezig of wordt simpelweg ingekocht, de wetenschappelijke benadering neemt enorm toe. Alles om de juiste poppetjes, met de juiste kwaliteiten, met de juiste tactiek en veldbezetting het veld in te sturen om te strijden voor de overwinning.

In de zakelijke wereld is dat niet anders. Of het nu gaat om salesteams, marketingteams, developers, controllers of designers, er staan steeds meer tools tot onze beschikking die we als managers kunnen gebruiken om ons team optimaal te benutten en organiseren. Ook in de zakelijke wereld stellen we onszelf dus de vraag: hoe kunnen we ons nog onderscheiden in een nivellerende zakelijke markt?

De topmanager maakt het verschil

‘Sinds afgelopen weekend is er maar één vraag die elke manager zichzelf voortaan zal stellen als het even heel spannend is op de zaak: kan ik nog een keeperswissel toepassen?’ schrijft Max Christern op NRCQ. Kan ik last minute nog beslissingen nemen die mijn team doen excelleren, kan ik het verschil nog maken? Wat Louis van Gaal zaterdagnacht deed in de allerlaatste minuut van de kwartfinale tegen Costa Rica was in de ogen van velen ‘geniaal’. Hij verraste met een unieke ingreep, door Cillessen te wisselen voor Krul. The rest is history. DAT is in mijn ogen precies wat van een goed team een top team maakt. Het onderscheid kan gemaakt worden door de topmanager, die zijn talenten optimaal benut en die gewaagde (doch onderbouwde) beslissingen durft te nemen.

De lessen van een topmanager

Hoe je ook over Louis van Gaal denkt, zijn methode werkt en zijn vakmanschap staat buiten kijf. Deze soms arrogante nare man weet wel waarover hij het heeft. Christern noteerde in zijn eerder genoemde artikel een aantal lessen van Van Gaal, die we in onze zakelijke praktijk kunnen toepassen. Ik deel graag mijn visie op deze lessen met je.

Voorbereiden op elke situatie

Christern heeft het over ‘de kracht van de interventie’. Van Gaal heeft een duidelijke visie en aanpak, waarbij elke vorm van toeval uitgesloten dient te zijn. Het Nederlands elftal is bijvoorbeeld optimaal voorbereid op het spelen in diverse formaties, voor het inspelen op verschillende situaties. Zorg altijd dat je visie een aanpak duidelijk zijn voor je team, of het nu verkopers of marketeers zijn, en bereid je team voor op diverse scenario’s.

Straal vertrouwen uit

Je team kijkt naar jou. Jouw zelfvertrouwen of juist twijfel werken door in de prestaties van het team. Van Gaal heeft, ondanks dat hij realistisch bleef over de kwaliteit van het team, altijd vertrouwen uitgestraald. En wat nog veel belangrijker is, hij blijft rustig, ook tijdens een achterstand. Zit het even tegen binnen je team, worden de salestargets niet gehaald, blijf dan rustig en spreek je vertrouwen uit.

Het beste team wint, niet de beste spelers

We schreven er al eens een artikel over: teambuilding verslaat talent! En het gaat zelfs verder dan alleen de spelers. Ook de staf is van groot belang voor de prestaties. Zelfs met minder materiaal, zoals bij het Nederlands elftal, kan gewonnen worden van technisch betere teams zoals Spanje. De belangrijkste les die we hier kunnen leren is: maak iedereen onderdeel van je team, en laat iedereen profiteren van het succes. Denk er dus aan je hele team te belonen in geval van succes, je doet het samen!

Benieuwd naar de andere lessen van Van Gaal? Lees dan het artikel op NRCQ. Uiteraard kun je ook onze Kenneth Smit trainers aanspreken op de voornaamste management lessen die je in de praktijk in kunt zetten.