Personal Branding: wat kunnen we leren van Donald Trump?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 09-12-2016

ks_20161201_link
16 juni 2015 is een memorabele dag voor iedere Amerikaan en wereldburger: de dag dat Donald Trump zich verkiesbaar stelt als president van de Verenigde Staten. Wat op veel mensen over komt als het onwerkelijke, werd anderhalf jaar later realiteit. De Amerikaanse vastgoedmagnaat is verkozen tot de nieuwe president van Amerika. Tegen alle verwachtingen in. Trump heeft de overwinning volgens kenners te danken aan een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld de onvrede over de gevestigde politiek. Maar, zonder enige twijfel is ook het personal brand van Trump van grote invloed geweest. De man die al sinds jaar en dag zijn eigen naam en persoon tot een succesvol merk heeft uitgebouwd flikt het dus opnieuw. Wat kunnen we leren van Trump?

Als je maar consistent bent en overtuigend
Vanuit Europa moesten we er soms bijna om lachen. Of was het een combinatie tussen huilen en lachen? Trump heeft tijdens de campagne veel kritiek gekregen op zijn extreme standpunten en rare uitspraken. Toch deerde het zijn imago nauwelijks. Politici wordt vaak verweten dat het ‘draaikonten’ zijn die met alle winden meewaaien. Trump is consistent. Wie zijn speeches van afgelopen 5 jaar bekijkt, dus ook voor zijn kandidaatschap, ziet een consistente lijn van economische en politieke aandachtspunten. Deze blijft hij herhalen op een klinische en overtuigende manier. Consistent handelen is een van de belangrijkte eigenschappen die herkenbaarheid en dus een sterk personal brand opleveren.

Een jarenlange heritage
Heritage is wat een merk kleurt en maakt. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor mensen. Waar kom je vandaan….wat heb je bereikt? Hillary stond voor de gevestigde politiek. Een grote maar beladen heritage. Trump is al sinds jaar en dag overal aanwezig. Zijn naam prijkt overal. Als succesvol ondernemer en zelfs TV personality is zijn heritage jarenlang zorgvuldig opgebouwd en uitgenut. En, niet geheel onbelangrijk, buiten de politieke arena! Zorg dus dat jouw heritage onderscheidend is en je eigen merk ondersteunt.

Werk aan je zichtbaarheid
Grote merken hebben naamsbekendheid en stijl. Het kroontje van Rolex, het appeltje van Apple. Ze pompen jaarlijks miljoenen in het vermarkten van hun imago. Op persoonlijk gebied is dit ook erg belangrijk. De historie heeft ons tal van herkenbare personal brand elementen opgeleverd. Wat te denken van de coltruien van Jobs of de simpele kleding van Mark Zuckerberg. Hillary heeft, met alle respect, een degelijke en wat saaie uitstraling. Ze valt niet op. Trump heeft zijn kapsel wat zeer opvallend is, denk maar aan Wilders in Nederland. Daarnaast valt hij op door zijn enorme grootspraak, wat zijn standpunten extra zichtbaar maakt. Wellicht ziet een deel van de mensen hier onmiddellijk doorheen, maar het gros ziet hem hierdoor extra staan. Wat zijn jouw zichtbare kenmerken? Probeer een aantal elementen in je personal branding te waarborgen, die voor zichtbaarheid zorgen. Dat kan het soort pak zijn dat je draagt, of bepaalde uitspraken die je doet.

Haak in op emotie
Timing, context, daar gaat het om. Obama kwam met ‘change’ in een tijd dat de VS klaar was met de behoudende tactiek van Bush. Trump komt met ‘make America great again’ in een tijd dat veel Amerikanen met weemoed terugkijken naar de dagen dat Amerika de wereld simpel kon domineren op politiek en economisch vlak. De wereld had Amerika nodig. Deze emotie is perfect aangegrepen door het campagneteam. Emotie is een van de belangrijkste en meest bepalende factoren voor het bouwen van een merk. Merken als Havaianas, het bedrijf achter de veel te dure simpele rubberen slippers, speelt nadrukkelijk in op strand/zee/vakantie, een onweerstaanbare emotie. Op welke emotie haak jij in om je personal brand te versterken?

Niet beter, maar anders
Sterke personal brands doen zaken anders, tegendraads. Niet eens zo zeer beter. In bepaalde tijden, zoals nu, hebben mensen behoefte aan verandering. Niet alleen in Amerika, maar ook in Engeland (Brexit) en Nederland (Wilders). Ze willen terugkeren naar vervlogen tijden, het moet anders. Een personal brand kan enorm in de lift komen door zich af te zetten tegen het ‘establishment’. Trump is daarvan het perfecte voorbeeld, maar Wilders in Nederland natuurlijk ook. In de zakelijke wereld is wereldberoemd spreker Gary Vaynerchuck een goed voorbeeld. Zijn manier van presenteren is totaal anders dan de gevestigde orde. Dat valt op, dat blijft hangen.

Vijanden zijn zeer waardevol
Een personal brand moet vijanden hebben. Dat klinkt wellicht vreemd, maar sterke vijanden zorgen voor een extra verbeten houding bij aanhangers. Trump kent vele vijanden en mensen die zich tegen hem afzetten. Dat sterkt zijn aanhangers om nog meer achter hem te gaan staan. Hetzelfde zien we bijvoorbeeld bij voetballers zoals Ronaldo, of bekendheden zoals Paris Hilton. De uitspraak ‘you either hate or love them’ is niet uit de lucht gegrepen. Vrijwel alle sterke persoonlijkheden hebben veel aanhangers maar ook veel vrijanden. Ben dus niet bang om mensen tegen je in het harnas te jagen, als allemansvriend kun je niet snel een sterk personal brand worden.