Schep jij een omgeving voor topprestaties?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 19-02-2015
Vorige week was het weer zo ver, een wereldkampioenschap schaatsen in Nederland. En uiteraard, geheel volgens traditie, is Thialf dan de place to be. Voor mensen die er weleens geweest zijn, is Thialf een synoniem voor gezelligheid en topprestaties van onze Nederlandse schaatsers. Amper 24 uur na het WK werd echter begonnen met het afbreken van de schaatstempel! Waarom….?
Schep jij een omgeving voor topprestaties
Topsport vereist een topomgeving

In de komende periode wordt het nieuwe Thialf om de ‘oude’ schaatsbaan heen gebouwd. Er komt een nieuwe ijsvloer en ook de technische installatie wordt vernieuwd. Het geheel vernieuwde Thialf moet in het najaar van 2016 worden geopend. Menig schaatsliefhebber kijkt met weemoed terug op het huidige Thialf. Topsport in ons kikkerlandje! Kritiek zwelt bij dit soort veranderingen altijd al snel aan….

Toch was het tijd voor vernieuwing. De schaatstempel is namelijk flink verouderd. Ondanks de Nederlandse overheersing in het schaatsen, zijn de trainingsfaciliteiten niet best. Zo matig zelfs, dat verschillende toppers al naar het buitenland uitwijken voor trainingen. Tijd voor actie dus, want zonder topomgeving geen topprestaties!

Infrastructuur is cruciaal voor prestaties

Goede prestaties gaan hand in hand met goede omstandigheden. In het schaatsen zorgen de trainingsomstandigheden, begeleiding, bond, trainers, etcetera allemaal samen voor een topsportklimaat. Ook in andere sporten zien we dit fenomeen. Jarenlang waren Frankrijk en Spanje zeer succesvol op voetbalvlak, voornamelijk vanwege een groot landelijk netwerk voor jeugdbegeleiding.

In het bedrijfsleven, onze bedrijven dus, is dat niet anders! De omgeving waarin we werkzaam zijn en de begeleiding die we krijgen, zijn ontzettend belangrijk bij het optimaal benutten van ons talent. Zorg er dus voor dat jouw team de juiste omgeving/infrastructuur aangeboden krijgt om te floreren. Als salesmanager kun jij er op tal van manieren voor zorgen dat de omstandigheden voor je verkopers en verkoopondersteunend personeel optimaal zijn. Hieronder een aantal interessante manieren die jou in staat stellen je team te laten presteren:

Richt je op goede prestaties

Vrijwel alle inspanningen van een manager richten zich op problemen en probleemgevallen. Bijvoorbeeld matig presterende medewerkers. Doodzonde, want daarmee haal je jouw aandacht weg bij de juist wel presterende medewerkers en de toptalenten. Juist die groep zorgt voor omzetgroei, zorg dus dat je daar minimaal net zoveel tijd aan schenkt. Iets goeds verbeteren, is eenvoudiger dan iets slechts goed maken.

1-op-1 in plaats van vergaderen

Vergaderen kan zeker effectief zijn. We kennen echter allemaal de ellenlange salesvergaderingen, die vaak niet meer dan een standaard praatje bevatten vanuit de manager.  Beperk je salesvergaderingen dus tot pakweg 30 minuten, waarbij iedereen in het team vooraf een korte update (gebaseerd op cijfers) uitwerkt en dan voordraagt. De rest van de gesprekken kun je veel beter 1-op-1 laten plaatsvinden. Ook hier is er een duidelijk verband met topsport. Hoe vaak zie jij toptrainers wel niet 1-op-1 met een sporter overleggen? Heel vaak! Bij 1-op-1 gesprekken ontstaat de klik die nodig is om echt het maximale uit iemand te halen.

Flexibele werkomgeving

Een verkoopteam is gebaad bij een stabiele maar wel flexibele werkomgeving. Verkopers zijn niet het type mensen die de hele dag achter hun bureau kunnen zitten. Dan verliezen ze hun enthousiasme, HET belangrijkste wapen voor salestrajecten. Net als bij schaatsers moet je er dus voor zorgen dat de infrastructuur klopt. Denk daarbij aan de prima technologische mogelijkheden om zonder lange inlogtrajecten thuis te werken, of zelfs onderweg.

Welke gouden tips zet jij in om je team optimaal te laten presteren? Deel ze met ons!