Talent is grillig, hoe ga jij er mee om?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 02-07-2014
Toptalent kan een ongekende invloed hebben op je bedrijfsresultaat. Of het nu om sales talenten gaat, management talenten, of sporttalenten, ze maken het verschil tussen een goed en zeer goed team. Talent is echter ook erg grillig en vaak onregelmatig en eigenzinnig. Hoe haal jij het maximale uit je talenten? Hoe zorg jij dat ze het teamproces niet verstoren?
Talent is grillig, hoe ga jij er mee om
Van talent naar probleemgeval

De voorbeelden zijn niet meer op 1 hand te tellen. De grootste talenten vormen uiteindelijk vaak eerder een probleem voor je team, dan een voordeel. En dat is eeuwig zonde! Denk bijvoorbeeld aan de eerder in een van onze artikelen nog bewierookte voetballer Bakkali. Hij kwam als een duveltje uit een doosje, maar viel ook even zo snel weer terug en ligt nu continu in conflict met de leiding. Andere sprekende voorbeelden van grillige problematische toptalenten zijn voetballers zoals Balotelli en Suarez, die inmiddels meerdere keren rare streken hebben uitgehaald. Van het gooien van dartpijltjes tot het bijten van tegenstanders, niks lijkt ze tegen te houden. Ook in jouw (sales)team is de kans aanwezig dat de grootste talenten naast hun schoenen gaan lopen of problematisch gedrag vertonen. Wat kun je daar eigenlijk aan doen?

Optimale ontwikkeling van (sales) talent

Wanneer je als bedrijf een structureel proces inricht voor talentontwikkeling, dan blijkt dat aantoonbaar effect te hebben op kwaliteit, productiviteit, marge en kwaliteit. Dat bleek uit onderzoek van ASA onder 275 bedrijven die hun ervaringen hebben gedeeld. Allemaal leuk en aardig, maar hoe richt je zo’n proces dan in? En wat is überhaupt de definitie van talent? Tenslotte hoeft een succesvolle verkoper of medewerker bij de concurrent, niet per definitie ook bij jouw organisatie succesvol te zijn….

Niet kopen, maar ontplooien: talent is deels aangeboren, maar het hebben van succes vereist meer dan enkel talent. Ik adviseer bedrijven dan ook altijd meer te investeren in het optimaal ontplooien en kneden van vaardigheden en personen die al in de organisatie aanwezig zijn, dan om talent van buiten aan te trekken. Kijk maar naar de vele duurbetaalde sterren die het nooit waar maken, zoals Chelsea spits Torres, terwijl zorgvuldig opgeleide talenten zoals Messi en Iniesta veel stabieler en uiteindelijk efficiënter presteren.

Geef ruimte en beoordeel op prestaties: talentvolle medewerkers hoef je niet als een politie agent te sturen. De fout die vaak gemaakt wordt is dat talent in het gareel kan worden gehouden door ze strikte voorschriften op te leggen, net als op scholen. De huidige generatie talenten, met name young professionals, zijn het gewend om op presteren afgerekend te worden. Wat maakt het uit dat de medewerker niet van 9 tot 5 werkt en soms thuis wil werken, als hij of zij vervolgens de targets overtreft? Ik zou het wel weten…!

Schep de juiste omgeving: omgeving en teambalans is alles! Een talent kan zeer goed functioneren in een team met balans. Wielrennen is hier een sprekend voorbeeld van. Talenten worden daar vaak bijgestaan door een aantal zogenaamde ‘knechten’, die het werk oplossen waar het talent eigenlijk te sterk voor is, zodat die kan pieken op het juiste moment. Als een dergelijke balans in je team aanwezig is, en iedereen daar vrede mee heeft, is de juiste omgeving geschapen voor optimale prestaties.

Maximaal rendement uit je (sales)team halen

De bovenstaande punten zijn een aantal concrete handvaten om jouw (sales)team optimaal te laten presteren. Er zijn er echter nog veel meer. Wil jij ook het maximale rendement uit je team halen, dan is het NeKST Level Assessment van Kenneth Smit wellicht interessant voor je. Dit assessment helpt je om (sales)talent te ontdekken, doelgericht te ontwikkelen en om te zetten in klinkende resultaten.