Wat doe jij met onvrede?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 20-08-2015

Iedereen is wel eens ergens ontevreden over. Het werk wat je doet maakt je wellicht niet langer tevreden en je productiviteit lijdt onder de sleur. Je bent ontevreden met je baas, carrièrepad of over de collega’s om je geen. Je kan je daar soms flink over opwinden. Maar ontevredenheid heeft ook een zeer positieve kant: het is een aanjager voor persoonlijke groei! Gebruik mogelijke onvrede dus als drijvende kracht voor verandering. Zowel bij jezelf als bij je klanten en relaties.

DD-Blog-100-20-08-2015-Wat-doe-jij-met-onvrede.groot

Vastgroeien is niet nodig!

‘If you don’t like where you are, move! You are not a tree!’ Het is een ietwat gevleugelde uitspraak, maar daarom zeker niet minder waar. Ben je niet tevreden met de huidige situatie waar je in zit, doe het dan anders. Onvrede zorgt voor de behoefte om te veranderen. Als mensen tevreden zijn met de huidige gang van zaken, zullen zij vrijwel nooit dingen proberen te veranderen. Veranderingen gaan eigenlijk al tegen onze natuur in. Waarom datgene veranderen dat goed is? Dat is voor tal van personen en bedrijven al de doodsteek geweest. Het is natuurlijk logisch, aangezien wij als mensen de neiging hebben om in zijn zogeheten comfort-zone te blijven. Maar als je zo ontevreden bent met de status quo dat je dit niet langer accepteert, ben je klaar om te veranderen en te groeien.

Wat voor jou geldt, geldt ook voor je klanten

Hetzelfde geldt voor je klanten. Je klanten hebben een bepaald probleem, ze zijn vaak ontevreden over de gang van zaken. Bijvoorbeeld over een of meerdere van de leveranciers. Jij als verkoper kunt hierop inspelen door een oplossing voor dat betreffende probleem te vinden, en de klant blij te maken. Zo help je elkaar uit de problemen: de klant een oplossing voor zijn of haar probleem en jij hebt je dienst of product verkocht! Onvrede is in verkooptrajecten een van de voornaamste drijvende krachten voor het oriënteren naar nieuwe leveranciers. Daarom is het ook zo belangrijk voor jou als verkoper, om in te schatten wat de zwakke punten zijn van de huidige leveranciers van je lead. Probeer dit ten alle tijden te achterhalen en zorg dat je het zelf beter doet.

Daarbij is het de kunst om continu op de hoogte te zijn van het probleem van jouw klant. Nadat jij het probleem hebt opgelost heb je een relatie opgebouwd. Dat is stap 1! Dit wil niet zeggen dat de klant in de toekomst geen problemen meer heeft, of geen problemen met jou kan krijgen. Sommige verkopers of bedrijven gaan er ten onrechte vanuit dat de klant weer terugkomt, omdat je in het verleden iets voor hen hebt betekend. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. De concurrent ligt op de loer om een probleem van JOUW klant op te lossen. Dat wil je uiteraard niet laten gebeuren. Hoe blijf je dan op de hoogte van het welzijn van jouw klant? Investeer tijd en moeite in je relaties; het betaalt zich altijd terug uit!

Onvrede leidt dus in veel gevallen tot verandering en innovatie. Het is DE manier om een status quo te doorbreken. Zowel voor jou persoonlijk als tijdens je verkooptrajecten. Onvrede leidt tot groei, maak er gebruik van!


Een antwoord op “Wat doe jij met onvrede?”

  1. Helder stuk Rene. Ik denk dat veel bedrijven dit inmiddels wel door hebben, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Overigens, geldt dit ook voor werknemers en werkzoekenden. Dat verandering tegen onze natuur is, ben ik niet mee eens. Het is juist wél natuurlijk, want evolutionair. Echter, onze ‘nurture’ kan er voor zorgen dat we uit angst niet willen veranderen. Maar dat is een heel ander verhaal, wel interessant om dat in organisaties te onderzoeken. De vergelijking met een boom begrijp ik… maar gaat m.i. niet op. Bomen zijn ecosystemen en groeien en verspreiden altijd, kennen geen angst om te groeien (tenminste dat denk ik…), ze zijn goed geworteld maar gaan verder hun natuurlijke gang

Een antwoord op “Wat doe jij met onvrede?”