Werk jij aan jezelf?

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 05-03-2015
We willen allemaal uitblinken in ons vak. Die mooie deal sluiten of bijvoorbeeld ons team naar schitterende prestaties leiden. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat we geen van allen perfect zijn. Om uit te blinken moeten we werken aan onszelf. Continu veranderen, continu verbeteren, continu scherp blijven. Nooit genoegen nemen met ons huidige niveau. Maar werken aan jezelf is best lastig, omdat je daarmee indirect toegeeft niet overal een topper in te zijn. Bovendien geef je ook nog toe nooit uitgeleerd te zijn. Hoe kun je deze muur doorbreken en werken aan het maximale resultaat?
Werk jij aan jezelf
Bewustwording is het begin

Tijdens een presentatie, functioneringsgesprek of salespitch word je gefilmd. Later kijk je de video terug…..confronterend! Je kunt jezelf niet uitstaan op video en dat geeft een erg vervelend gevoel. Bewustwording van je eigen prestaties kan erg confronterend zijn en aan je zelfvertrouwen vreten. Je ziet namelijk precies terug wat je doet, hoe je staat, hoe je praat. Je vormt al snel een mening over jezelf. Toch is deze bewustwording het begin van persoonlijke verbetering. Een confrontatie met jezelf zet je echt aan het denken en brengt je verbeterpunten duidelijk aan het oppervlak.

Korte metten maken met negatieve gedachten

Hoe confronterend het ook is om jezelf te analyseren, vergeet nooit dat je altijd veel kritischer naar jezelf kijkt dan dat anderen dat zullen doen! Je ziet jezelf, dat maakt je enorm bewust. Anderen zullen voor jou opvallende zaken simpelweg niet opmerken. Laat je dus niet verleiden tot negatieve gedachten over jezelf, maak er direct korte metten mee! Zodra jij je echt bewust bent van je eigen gedrag, kun je er op inspelen en weet je ook wat positief en negatief is. Je kunt dus echt aan jezelf gaan werken. Een van de beste manieren om negativiteit de kop in te drukken, is door jezelf te belonen voor je harde werk. Niets werkt zo motiverend als prijzen of beloningen koppelen aan je persoonlijke doelen.

Denk als een ondernemer

Kijk ook eens naar andere mensen en wat hun gedrag is, zodat je daarvan kunt leren. Van ondernemers kun je bijvoorbeeld veel opsteken. Deze groep professionals is volledig zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor hun eigen gedrag. Niet verbeteren staat gelijk aan falen als ondernemer. Kortom, ondernemers hebben een voortdurende behoefte aan verbetering, het is hun levensader. Ze moeten zichzelf telkens opnieuw uitvinden om in te spelen op veranderende omstandigheden. Probeer dus zelf ook als ondernemer te denken en praat eens met een ervaren of succesvol ondernemer. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen en te ervaren, wordt werken aan jezelf een stuk eenvoudiger.

Tot slot, realiseer je te allen tijde dat je gedrag veranderen niet een klusje is wat je in een paar dagen kan doen, het kost vaak maanden. Sterker nog, je bent gedurende je gehele professionele carrière nooit ‘klaar’ met het verbeteren van je functioneren. Je leert je hele carrière telkens opnieuw.