10 manieren om niet te laat op werk te komen

Kenneth Smit redactie 14-07-2017

Kom jij vaak te laat op je werk? Wat kun je doen om niet meer te laat te komen? In deze blog vertellen wij 10 manieren.

Header Image
De brug die open staat, vertraging met de trein of weer file door een ongeluk. We komen allemaal wel eens te laat op het werk en vaak kan je er helemaal niks aan doen. Eenmaal op je werk aangekomen loop je meteen achter op schema en bestaat er een grote kans dat je moet overwerken. Vooral heerlijk op de vrijdagavond. En dan hebben we het nog niet eens over de verwijtende blikken van je collega’s wanneer je ’s ochtends iets later binnenkomt. En waarom? Jij kunt er toch niks aan doen dat de brug openstond? Dat klopt, maar wellicht had je deze vertraging wel kunnen incalculeren. Wat kun je nog meer doen om niet meer te laat op je werk te komen? Met onderstaande 10 manieren kom je nooit meer te laat op je werk!

Voorbereiding

Ben jij geen ochtendmens? Maak het jezelf dan makkelijk en bereid de avond voor je werkdag alvast zo veel mogelijk voor. Denk bijvoorbeeld aan het pakken van je tas, het verzamelen van de benodigde papieren, het klaarleggen van je kleren of het klaarmaken van je ontbijt. Probeer deze routine eens uit en je zult versteld staan hoeveel tijd je bespaart, misschien word je zelfs een ochtendmens.

Een goede nachtrust

Het is heel verleidelijk om laat op de avond nog even één Netflix aflevering te starten, dan ga je maar een keer wat later naar bed. Voor sommige mensen hoeft dit ook geen probleem te zijn, want 8% van de volwassenen kan met minder dan 6 uur slaap toe. Voor de overige volwassenen geldt een gemiddelde slaap van 7 tot 8 uur per etmaal, dus dan kan die ene aflevering toch iets meer kwaad. Slaap heeft een enorme impact op je gestel in de ochtend, laat staan de productiviteit op werk. Doe je lichaam en geest dan ook een plezier en ga tijdig slapen. Lig je eenmaal in bed, ga dan niet nog even een kwartiertje op je smartphone! Het blauwe licht van je smartphone heeft namelijk een negatieve invloed op je slaapwaak-ritme.

Niet snoozen

Nog even snoozen, nog even 5 minuten slapen. Snoozen lijkt onschuldig, maar niet voor niets hoor je in de volksmond wel eens het gezegde “you snooze, you lose”. Snoozen is namelijk helemaal niet goed voor je gestel. Volgens de onderzoeker Timothy Morgenthaler bestaat elke slaap uit een cyclus van 90 minuten en door te snoozen onderbreek je deze cyclus, waardoor je eigenlijk slechter opstaat. Naast slecht opstaan neem je met snoozen een extra risico dat je je verslaapt! Ben jij echt verslaafd aan snoozen? Ga dan de uitdaging met jezelf aan en houd een score bij hoeveel dagen je achter elkaar niet op snooze hebt gedrukt.

Alarm wanneer je moet vertrekken

Eenmaal opgestaan beginnen de ochtendrituelen: douchen, ontbijten, de hond uitlaten, even nog het nieuws bekijken et cetera. Het gevaar is dat je tijdens dit ritueel compleet de tijd verliest. Om dit te voorkomen kan je een alarm instellen wanneer je weg moet gaan. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone waar je zo’n alarm makkelijk kan instellen of kies ouderwets voor een eierwekker.

Sleutels op een vaste plek

Je ochtendritueel is klaar, je bent klaar voor vertrek. Waar zijn je sleutels? Deze had je toch gisteren op het tafeltje gelegd? Na een half uur zoeken kom je erachter dat deze nog in je andere jas zitten en zodoende kom je te laat op werk. Voorkom dit soort onhandigheden en leg je sleutels voortaan op een vaste plek.

Plan om te vroeg te komen

Na verloop van tijd weet je precies hoe lang je erover doet om op werk te komen, maar door een kleine onvoorziene omstandigheid kom je al te laat. Plan daarom juist om te vroeg te komen en niet op tijd. Doe je er bijvoorbeeld deur tot deur 30 minuten over om op werk te komen? Vertrek dan 40 minuten van tevoren. Op deze manier creëer je een marge voor onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld een autoweg die is afgesloten vanwege werkzaamheden.

Draag een horloge

Natuurlijk kan je tegenwoordig ook gemakkelijk de tijd checken op je smartphone, maar het gevaar hierbij is dat je al snel afgeleid raakt door allerlei (social media) apps. Probeer daarom eens een horloge te dragen, zo raak je bewust van de tijd. Ben je echt een laatkomer? Koop dan vooral een ouderwets horloge, want met de opkomende smartwatch word je hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar meer afgeleid.

Ongeorganiseerde huisgenoten

Je partner met wie je meerijdt kan haar smartphone niet vinden, je kind is zijn of haar schoolboek kwijt of er staat iemand een half uur te douchen. Ook al ben je (uiteindelijk) georganiseerd, dat hoeft niet te betekenen dat je huisgenoten dit ook zijn. Voorkom onverwachte vertragingen, laat bijvoorbeeld je kinderen hun schooltas een dag van te voor inpakken en zorg dat jij niet te laat komt door iemand anders.

Tanken

Ben jij veel onderweg met de auto? Probeer dan eens het weekend voor de werkweek te tanken. Tanken neemt namelijk meer tijd in beslag dan je denkt, vooral tijdens het drukke spitsuur. Heb je een elektrische auto? Zorg dan dat je deze ook het weekend ervoor oplaadt.

Analyseren

Toch een keer te laat op je werk? Probeer dan te analyseren waarom je te laat kwam. Ging je te laat naar bed? Had je kunnen checken of er een file stond, zodat je eerst thuis kon werken? Leer van je fouten om vervolgens in de toekomst niet op dezelfde manier te laat te komen.

Kom jij altijd op tijd op je werk, maar haal jij geen optimaal rendement uit je dag? Ontdek dan de training Time Management en verkrijg inzicht hoe het met jouw “persoonlijke time management” is gesteld.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.