4 Tips om te leren netwerken

Kenneth Smit redactie 18-12-2014

Goed netwerken is een kunst die je kunt leren, kunt oefenen en waar je een hoop plezier uit kunt halen! In deze blog geven wij 4 tips.

Header Image
Netwerken, je hoort vaak dat het een aangeboren kwaliteit is. De meeste professionals, zelfs verkopers, houden er echter totaal niet van. Het is niet eenvoudig om zomaar contact te leggen met vreemden, maar we houden er als nuchtere Nederlanders vooral niet van om schaamteloos op te scheppen over wat we doen en hoe goed we daarin zijn. Waren we maar wat meer als die Amerikanen wordt er vaak gezegd. We zien dus op tegen netwerkborrels, en dat is jammer. Goed netwerken is namelijk een kunst die je kunt leren, kunt oefenen en waar je een hoop plezier uit kunt halen!

Hoe omschrijven we netwerken?

Laten we beginnen bij het begin! Wat is netwerken eigenlijk? Over het algemeen zien we het als een puur commerciële activiteit, het ‘jagen’ op leads en business. Vergelijkbaar zelfs met koude acquisitie, waar ook tal van verkopers een hekel aan hebben. We geloven er bovendien vaak niet in, is dat terecht? Goed en succesvol netwerken valt echter totaal niet te vergelijken met jagen. Het is eerder vergelijkbaar met vissen. Ben jij een ‘jagende’ netwerker? Dan zullen mensen reageren net als dieren dat doen….ze rennen weg!

Netwerken vereist geduld en passie, net als vissen. Je observeert, wacht met geduld, en zult uiteindelijk beloond worden met een mooie vangst. In jouw geval een lead die een match heeft met jou en je organisatie. Gepassioneerde vissers genieten van het moment, ook al vangen ze niks. Benader jij netwerken op een soortgelijke manier en geniet je van de gesprekken die je hebt, ook al leveren ze niks op? Dan ga je veel plezier beleven en succes behalen.

Tips voor netwerkers

1. Ben en blijf jezelf

Toneelspelers worden snel doorzien. Veel mensen forceren een bepaald gedrag tijdens het netwerken. De enige manier om succesvol te zijn als netwerker, is door jezelf te blijven. Jouw passie en specifieke kwaliteiten kunnen mensen overtuigen, en zijn bovendien inspirerend voor je gesprekspartner, vergeet dat nooit!

2. De opvolging is net zo belangrijk als het gesprek

Tijdens een netwerkevent kun je tal van interessante mensen spreken. Echter, je kunt maar op 1 plaats tegelijk zijn en hebt meestal maar beperkt de tijd voor je gesprekspartners. Zorg dus dat je goede voorbereidingen treft die opvolging mogelijk maken. Connect ter plekke op LinkedIn, of vraag een kaartje op. De dag na het netwerk event kan je opvolging beginnen met een mailtje, telefoontje, of een verkennend online onderzoek naar de contactpersonen die je gesproken hebt. Te vaak worden interessante gesprekken niet opgevolgd en daarmee mooie kansen gemist.

3. Vrijwillig in de organisatie

Vind je het moeilijk of vervelend om te netwerken met een groep onbekenden? Door zelf actief bij te dragen aan de organisatie word je al op een vroeg moment betrokken en maak je zodoende al kennis met de mensen en de gasten. Dit verbetert je kansen op een gedegen voorbereiding en zorgt er bovendien voor dat de aanwezigen je reeds kennen. Je hebt bovendien een mooi gespreksonderwerp.

4. Voorbereiden en selectief zijn

Tijdens veel netwerkbijeenkomsten is er de mogelijkheid om vooraf al informatie te ontvangen over de aanwezigen. Een ideale kans om jezelf goed voor te bereiden. Bekijk de aanwezigen, doe een kort vooronderzoek via bijvoorbeeld LinkedIn en kies doelbewust de personen uit waarin je interesse hebt. Door voor te bereiden en selectief te zijn, maak je jouw netwerkinspanningen laagdrempeliger en effectiever. Sluit echter geen personen uit, je zult zien dat de gesprekken waar je het minste van verwacht, het meest gaan bijdragen aan je succes!

Training Personal Networking

Wil jij de fijne kneepjes van het netwerken leren? Volg dan onze training Personal Networking. Je krijgt vaardigheden aangereikt om contact te maken, gesprekken aan te gaan en andere netwerken te leren kennen en te koppelen.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.