5 cruciale factoren voor een succesvolle manager

Kenneth Smit redactie 26-04-2019

Header Image

Management is een breed en subjectief vakgebied. Het is dan ook best lastig om te achterhalen waarom de ene manager succesvoller is dan de ander. Sowieso spelen omgevingsfactoren daar natuurlijk een enorme rol in, zoals de branche en het bedrijf waarin je werkzaam bent, maar ook de status van de economie. En toch is het mogelijk een aantal kenmerkende eigenschappen en kwaliteiten te formuleren die bijdragen aan het succes van een manager en die ook vaak terug te vinden zijn in het karakter en gedrag van bekende en/of inspirerende leiders. Bij Kenneth Smit komen we jaarlijks in contact met honderden managers door wie we ons graag laten inspireren. We hebben 5, in onze ogen, cruciale factoren voor succes op een rij gezet.

1. Identificeer kwaliteiten

We beginnen bij een manager die we allemaal kennen, Bil Gates. Eén van zijn voornaamste quotes is: ‘The art of management is to promote people without making them manager’. Kortom, laat mensen met de juiste kwaliteit groeien in hun vak en specialisme. Eén van de belangrijkste kwaliteiten van een manager is dat hij of zij in staat moet zijn om kwaliteiten binnen het team te identificeren. Dat kun je echter niet zomaar. Het kost tijd en moeite. Je moet de tijd nemen om met je mensen te praten, mee te kijken met het team en op de werkvloer actief zijn. Managers die zichzelf niet afzonderen in een apart kantoor, maar gewoon op de werkvloer zitten, zijn dan ook niet geheel toevallig vaak succesvol.

2. Verzamel toppers om je heen

Zelfkennis is een belangrijk wapen voor managers, dat hebben we al meermaals geconstateerd in onze eerdere blogs en whitepapers. Het vereist een kwetsbare opstelling van jou als leider, hetgeen niet altijd eenvoudig is. Er wordt weleens gezegd dat een manager pas echt succesvol is als hij of zij zichzelf misbaar kan maken. Deels gaat dat wel op. Succesvolle managers hebben vaak een team met mensen om zich heen die op deelgebieden beter zijn dan ze zelf zijn. Door met mensen te werken die meer specialistische kennis of ervaring hebben dan jij als manager, gaat de kwaliteit omhoog en word je ook als manager optimaal uitgedaagd.

3. Behandel elk teamlid individueel

There is no ‘I’ in team, but there is in win, zei Michael Jordan ooit. Geen speld tussen te krijgen. Een manager en zijn team kunnen enkel succesvol zijn als de individuen samenwerken en ieders persoonlijke talent goed benut wordt. Vandaar dat we bij Kenneth Smit ook focus leggen op individuele training, in plaats van generieke trainingen die gelijk zijn voor het hele team. Elk individu verdient een andere aanpak waarmee diens talent optimaal ontwikkelt kan worden. Met andere woorden, om je team goed te laten presteren dien je optimaal ruimte te maken voor persoonlijke, individuele ontwikkeling.

Geef jezelf de tijd

We leven in een periode dat alles sneller dan snel gaat. Technologische ontwikkelingen, economische conjunctuurgolven, het gaat sneller dan het licht. Ook onze prestatiedrang is tegenwoordig vaak erg gericht op korte termijn. En dat is niet altijd een positieve ontwikkeling. Meer dan welk ander vak is het vak van manager een ervaringsvak. Door in de praktijk diverse situaties te ervaren, bouw je ervaring op en leer je wat het is om een stabiele succesvolle en inspirerende manager te zijn. Laat jezelf dus niet dwingen in het hanteren van kortetermijndoelstellingen waarvoor je jezelf en je team moet forceren.

Sta achter je team

Wat verwachten jouw medewerkers van jou als manager? Dat je overal een antwoord op hebt? Dat je altijd het meeste weet en het beste kunt inspelen op situaties? Dat je beslissingen kunt nemen zonder emotie? Nee, natuurlijk niet. Een medewerker mag van zijn of haar manager verwachten dat die de belangen van het team behartigt en verdedigt. Dat de manager achter het team gaat staan, ook als er politieke spelletjes worden gespeeld. Dat de manager dient als bliksemafleider zodat het team op de achtergrond soepel kan functioneren. Kortom, een van jouw voornaamste rollen is om de belangen van je team te behartigen binnen de organisatie. Sta achter je mensen en laat ze dat ook blijken. Je bent er niet om de directie te behagen, maar om te zorgen voor het optimaal functioneren van jouw team.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.