5 Kwaliteiten van een inspirerende leider

Kenneth Smit redactie 26-08-2016

Inspirerende leiders maken het verschil. We hebben aan de hand van een aantal inspirerende personen 5 kwaliteiten van een inspirerend leider op een rij gezet. Lees, en laat je inspireren!

Header Image

Inspirerende leiders maken het verschil. Maar wat maakt een leider dan zo inspirerend? En is leiderschap aan verandering onderhevig? Gandhi zei ooit heel toepasselijk: ‘Ik denk dat leiderschap ooit bestond uit spierkracht, maar vandaag betekent het je kunde om overweg te kunnen met mensen’. Een mooie uitspraak die zeker van toepassing is in onze moderne economie. Kracht en macht is niet meer het enige dat er van een leider wordt verwacht. We hebben aan de hand van een aantal inspirerende personen 5 kwaliteiten van een inspirerend leider op een rij gezet. Lees, en laat je inspireren!

1. Informeel en open karakter

De tijden van stijve, altijd strak in het pak opererende CEO’s en leiders is voorbij. Een informeel en open karakter inspireert enorm. Zeker als daar ook nog een dosis humor aan toegevoegd kan worden. Het schoolvoorbeeld van dit type leider, of beter gezegd leiders, zijn Barack en Michelle Obama. Of het nu karaoke is in de auto, een dansje, een handshake of deelname aan een talkshow, het aftredend presidentskoppel is een toonbeeld van openheid en informaliteit. Altijd in voor een glimlach of een grapje. Maar, het is een trend. Wat te denken bijvoorbeeld van Justin Trudeau, de jonge authentieke leider van Canada. En ook CEO’s van grote bedrijven stellen zicht steeds meer open. Voorheen onbereikbaar, tegenwoordig actief met hun eigen blog. Richard Branson bijvoorbeeld, leider van Virgin, schrijft met regelmaat inspirerende stukken over zijn bedrijf, leven en medewerkers.

2. Respect moet je verdienen

Respect verdien je tegenwoordig niet zomaar meer. Leiderschap vanuit de ivoren toren wordt in de moderne maatschappij niet meer geaccepteerd. Je moet je bewijzen. Laten zien dat je over inhoud beschikt. Leading by example dus. Vooroplopen in je visie, en jezelf geen privileges aanmeten. Een goed voorbeeld van deze manier van inspireren is de al eerder genoemde Gandhi, die het toonbeeld was van geweldloos verzet. En ook in de militaire geschiedenis waren generaals die het voorbeeld gaven vaak populair. Bijvoorbeeld Napoleon, die geliefd was en als inspiratie voor zijn soldaten diende door zelf in de voorste linie mee te strijden.

3. Altijd willen winnen

Echte leiders willen altijd winnen, hoe dan ook. En dat bedoelen we niet in negatieve zin. Het is die eigenschap die ervoor zorgt dat topsporters zo inspirerend zijn voor de rest van de wereld. Hoewel de drang om te winnen vaak gepaard gaat met een perceptie van arrogantie, is het daadwerkelijk een kracht. Denk bijvoorbeeld aan sporters zoals Zlatan Ibrahimovic of trainers als Mourinho. Door veel mensen gehaat, maar nooit door het team waarin ze actief zijn. Daar zijn ze een inspiratiebron door hun onverzettelijkheid. Of ondernemers als Mark Zuckerberg, die er alles aan doet om Facebook tot de kern van ons digitale leven te bombarderen.

4. Goed doen wanneer de situatie dat vraagt

Inspirerende leiders willen dus altijd winnen, maar kunnen situaties ook met humor tegemoet treden. De momenten waarop leiderschap echt inspireert, is wanneer het er echt om gaat. Wanneer het even niet gaat om winstmaximalisatie of omzetgroei. Bijvoorbeeld in tijden van crisis. Zo heeft Warren Buffet, de Amerikaanse topinvesteerder, tijdens de crisis een fors aantal grote bedrijven geholpen die in de problemen zaten. Investeringen die wellicht voor zijn winstgevendheid niet slim waren, maar wel een belangrijke rol hebben gespeeld in het beperken van de gevolgen en het herstel van de crisis. En wat te denken van het initiatief dat een aantal grote ondernemers heeft genomen om de hele wereld gratis van internet te voorzien?

5. Zonder passie geen leiderschap

Tot slot, om ons lijstje mee af te ronden: enthousiasme. Passie en enthousiasme zijn enorm besmettelijk. Iemand die met passie over zijn vak verteld, ook al interesseert het onderwerp je niet, is toch inspirerend. Als leider inspireren is dan ook onmogelijk als je zelf niet geïnspireerd bent. Een groot voorbeeld van een leider die zijn enthousiasme gebruikt om beweging te veroorzaken is Gary Vaynerchuk. Met zijn typerende high-passion lezingen en grove taalgebruik zorgt hij er voor dat mensen tot actie overgaan en geregeld hun hele leven omgooien.

Waar word jij door geïnspireerd? Welke personen brengen jou in beweging en kunnen aan dit lijstje van leiders worden toegevoegd? Laat het ons weten!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.