5 leiderschapslessen van Bill Gates

Kenneth Smit redactie 18-10-2019

Header Image

Over het leven, de carrière en het leiderschap van Bill Gates is al veel gezegd. Zo staat hij bijvoorbeeld bekend om zijn rustige, menselijke manier van leidinggeven, dat overigens niet te verwarren is met een gebrek aan fanatisme. Netflix lanceerde medio september een nieuwe serie genaamd ‘Inside Bill’s brain; decoding Bill Gates’ waarin Bill, zijn vrouw Melinda en hun Foundation centraal staan en waarin je een persoonlijke inkijk krijgt in zijn leven en vooral zakelijke en filantropische commitment. De serie biedt veel inspiratie over leiderschap en dat delen we graag. Bij deze 5 lessen uit de serie.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Het kan geen toeval zijn dat veel wereldleiders bekend staan als boekenwormen. Elon Musk schijnt in het verleden tot wel 10 uur per dag te hebben gelezen. Ook Nelson Mandela was een erkend lezer. Het is een kenmerk dat tijdens de serie ook bij Gates duidelijk naar voren komt. Hij leest zo’n 50 boeken per jaar, over allerlei onderwerpen die zijn interesse hebben of waar zijn Foundation in investeert, bijvoorbeeld in energie. Door veel te lezen blijf je constant leren, verbreed je jouw persoonlijke gezichtsveld en blijf je breed geschoold, wat voor een leider erg belangrijk is.

Alleen een mensen-mens kan een inspirerend leider zijn

Dat is nogal een statement. Maar we geloven er blind in. Iemand die wordt gedreven door financiële drijfveren kan een geweldig ondernemer zijn en ook inspirerend, maar zal geen inspirerend leider zijn op lange termijn. Ook Bil Gates is dat natuurlijk niet altijd geweest. Toen Gates Microsoft begon, was dat wellicht vooral om een succesvol bedrijf op te kunnen bouwen. Diens filantropische inspiratie is pas gedurende de jaren ontstaan. Echter, in de basis gaat de mens Gates wel nauw aan het hart. Dat drijft hem en zijn vrouw om zich in te zetten voor allerlei grote projecten die de wereld moeten verbeteren.

Think big

We laten ons te vaak beperken door allerlei drempels en grenzen die we voor onszelf opwerpen, of die ons door anderen worden ingepraat. Zo hebben veel mensen wel ambities om bijvoorbeeld ondernemer te worden, maar wordt het hen uit het hoofd gepraat door vrienden, familie of andere bekenden. Want, het risico is toch zo groot, moet je dat wel doen?

Door groot te denken en grote dromen te hebben, kun je de wereld werkelijk veranderen. Wat te denken van Elon Musk met Tesla, of zijn ruimtevaartprogramma SpaceX? Ook Bill en Melinda Gates wagen zich aan thema’s die ieder ander voor onmogelijk houdt, zoals polio totaal uitroeien in de wereld. Of de energiecrisis voorgoed oplossen. Niet alles lukt, maar door groot te blijven denken en ook groot te durven investeren, kun je echt verandering bewerkstelligen.

Wees competitief

Een menselijke en rustige benadering van leiderschap dient absoluut niet te worden verward met een gebrek aan fanatisme. Integendeel: als er íets duidelijk wordt uit de serie over Gates, is het hij overal de beste in wilt zijn. Altijd. Al vanaf zijn jeugd. Competitiedrang: het is een onmisbare eigenschap voor topondernemers en leiders. De uitdaging om ergens in uit te blinken en het ongelijk van anderen die er niet in geloofden te bewijzen. Maar nogmaals: fanatisme en competitiedrang moeten we niet koppelen aan agressief en autoritair management, of het hanteren van een arrogante houding. Helaas wordt deze link in praktijk wel vaak gelegd. Leiders als Gates bewijzen dat dit onterecht is.

Volg je eigen visie

Het hebben van een eigen visie: het klinkt als een inkoppertje, maar dat is het niet. Slechts weinig mensen hebben een inhoudelijke eigen mening die ze óók nog eens vast blijven houden als het vuur hen aan de schenen wordt gelegd. Een geweldig voorbeeld uit de serie over Bill Gates betreft kernenergie. Waar de rest van de wereld door beeldvorming en een aantal rampen grotendeels tegenstander is van kernenergie, zien de Gates en hun foundation moderne toepassingen van kernenergie juist als mogelijke oplossing voor de energiecrisis. Ze volgen daarmee hun sterk onderbouwde mening en laten zich niet van de wijs brengen door tegenstanders en criticasters.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.