5 leiderschapslessen van de grote tech ondernemers

Kenneth Smit redactie 17-05-2019

Header Image

We leven in de eeuw van de technologie, dat is wel duidelijk. De top-100 meest waardevolle merken werd van oudsher altijd gedomineerd door automerken en financiële bedrijven. Inmiddels bestaat 2/3e van de top 12 meest waardevolle merken uit tech bedrijven. Ondernemers als Steve Jobs, Bill Gates, Jeff Bezos, Jack Ma en Mark Zuckerberg beheersen de wereldwijde economie en zijn een bron van inspiratie voor velen door hun moderne, platte manier van leiding geven. Wat maakt deze zo snel opgekomen topondernemers succesvol? Wat kunnen we leren van de grote tech ondernemers die de moderne economie hebben vormgegeven?

Vertrouw op jezelf en je intuïtie

Als er iets duidelijk is, dan is het wel dat alle grote tech ondernemers met elkaar gemeen hebben dat ze een ongekend vertrouwen hebben in hun eigen kunnen en eigen visie. Soms tot het arrogante toe. Of het nu Steve Jobs is, Jeff Bezos of Elon Musk, ze werden allemaal min of meer uitgelachen toen ze vasthielden aan hun visie. Maar wie het laatst lacht, lacht het best. Laat je niet van de wijs brengen door mensen die bezwaren en drempels zien, in plaats van kansen. Juist als leider kun je van meerwaarde zijn door een lijn uit te zetten die anderen niet zien of willen zien.

Wees competitief, maar niet schreeuwerig

We denken soms weleens, zeker in onze Westerse cultuur, dat we moeten schreeuwen om op te vallen. Tussen alle ‘haantjes’ heerst een competitieve cultuur en het is verleidelijk om jezelf dan vooral goed te laten horen. Toch werkt dat vaak averechts. Neem Bill Gates. Zijn Mircosoft bedrijf werd niet de grootste door een afwachtende houding. Hij is en was zeer competitief. Maar, Gates heeft dat nooit gekoppeld aan een agressieve schreeuwerige manier van leidinggeven. Hij is rustig, menselijk en vooral enthousiast. Die houding is terug te zien bij veel tech ondernemers, die wellicht niet van nature voldoen aan het prototype ‘manager’, maar die zich wel hebben onderscheiden op dat vlak.

Laat je leiden door je passie

Een ander belangrijk kenmerk van de grote en succesvolle tech ondernemers van deze eeuw: passie voor het vak. Vrijwel allemaal zijn ze begonnen met hun ‘poten in de klei’ en zijn ze in het vak gestapt om een passie na te jagen en niet om in korte tijd rijk te worden. Denk hierbij aan Mark Zuckerberg, die nooit veel om geld heeft gegeven en ook vandaag de dag nog vrij simpel woont en leeft. Wanneer je als leider of manager geen passie hebt voor de dienst of het product dat je aanbiedt, of voor je werk als leider, dan is het vrijwel onmogelijk echt succesvol te worden. Kies dus een branche, onderwerp of bedrijf waar jij oprechte interesse en passie voor hebt.

Verzamel de juiste mensen om je heen en geef ze ruimte

Een goede leider of manager kent zijn eigen sterke punten maar vooral ook beperkingen. Jezelf kwetsbaar opstellen door een gezonde dosis zelfkennis is cruciaal. Jack Ma zei ooit: ‘hire the right people, not the best’. Een leider die in staat is om te analyseren waar het team behoefte aan heeft, ziet de kansen op succes enorm toenemen. De juiste mensen zijn niet per definitie de meest talentvolle mensen. Kijk maar naar sportteams die met beperkte middelen super presteren, vanwege een uitgebalanceerde samenstelling. Of neem een voorbeeld aan Mark Zuckerberg, die zich al vroeg realiseerde dat hij niet de meest geschikte manager was en Sheryl Sandberg aanstelde die het bedrijf tot grote hoogtes heeft gebracht.

Ga altijd voor kwaliteit

Ga je voor prijs of voor kwaliteit? Voor de meeste tech ondernemers is dat geen serieuze vraag. ‘Never ever compete on price, instead compete on services and innovation’ is een gevleugelde uitspraak van Jack Ma. Het beste voorbeeld van iemand die perfectionisme en kwaliteit tot in elk puntje van zijn DNA liet doordringen, was Steve Jobs. Met een aan idiotie grenzend perfectionisme wist hij een product op de markt te brengen dat de spelregels deed veranderen. En ook Jeff Bezos van Amazon heeft altijd kwaliteit en service tot de nummer 1 prioriteit gemaakt. Het gevolg was vaak enorme verliezen in de eerste jaren, waarna echter veel goede jaren hebben gevolgd.

Denk niet in markten, maar in oplossingen

Ben je actief in de automotive? Of in de financiële sector? Of in de logistiek? We denken vaak in hokjes. In branches, specialismen en markten. In welke sector je ook actief bent, je kunt er vergif op innemen dat jouw toekomstige concurrent uit een hoek komt die je niet had verwacht. Wat te denken van Google, dat zich nadrukkelijk beweegt in bijvoorbeeld de automotive branche. Of Facebook, dat zich bemoeit met de maaltijdbezorging. Alle tech ondernemers hebben gemeen dat ze zich hebben begeven in een segment waar niemand hun komst zag aankomen of serieus nam. Denk als leider of manager dus vooral in oplossingen voor je doelpubliek en niet in markten of segmenten.

Binnen onze trainingen en coachingstrajecten, laten we ons bij Kenneth Smit meermaals inspireren door succesvolle ondernemers met een unieke aanpak. Leer door je te laten inspireren.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.