5 Tips om je presentatievaardigheden te verbeteren

Kenneth Smit redactie 17-08-2018

Je moet een presentatie geven voor een groep mensen, binnen of buiten je bedrijf. Stijgt het bloed al naar je hoofd en voel je zwetende oksels opkomen? Je angst voor presenteren is niet nodig. Want presenteren kun je leren! Wij helpen je op weg met  5 tips om je presentatievaardigheden te verbeteren.

Header Image

Je moet een presentatie geven voor een groep mensen, binnen of buiten je bedrijf. Stijgt het bloed al naar je hoofd en voel je zwetende oksels opkomen? Je bent niet de enige die hier last van heeft. Veel mensen kijken op tegen het geven van een presentatie. Ze liggen wakker bij de gedachte dat de presentatie misgaat en dat ze tijdens de presentatie een totale black-out krijgen. Je angst voor presenteren is niet nodig. Want presenteren kun je leren. Wij helpen je op weg met 5 tips om je presentatievaardigheden te verbeteren.

1.Vertel het doel van je presentatie

Begin je presentatie met het vertellen van je doel. Wat moeten de toeschouwers weten, vinden of doen nadat je klaar bent met presenteren?  Iedereen wil van tevoren graag weten wat ze kunnen verwachten, vertel daarom aan het begin van je presentatie wat je doel is. Sluit de presentatie  ook weer af met het herhalen van je doel. Door het te herhalen, onthoudt het publiek je doel en blijft de centrale boodschap beter hangen.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Wat wil je gaan vertellen? Schrijf je verhaal helemaal uit zodat je precies weet wat je gaat vertellen.  Doe dit altijd in je eigen woorden. Niemand zit  te wachten op een saai standaardpraatje. Maak er dus je eigen verhaal van. Zorg voor een verhaal met een duidelijke inleiding, kern en conclusie. Als je geen structuur aanbrengt in je verhaal dan kunnen mensen je verhaal niet volgen. Heb je je verhaal uitgeschreven? Dan is het tijd om te gaan oefenen, oefenen en oefenen. Ga het niet volledig uit je hoofd leren, maar zorg ervoor dat je de hoofdlijnen kent.  Wanneer je het uit je hoofd gaat leren, is het een statisch verhaal en lijkt het alsof mensen naar een robot luisteren. Door je  presentatie spontaan te vertellen met nieuwe toevoegingen, blijft je publiek geboeid naar je luisteren

3. Realiseer je dat jij de expert bent

Wees jezelf ervan bewust dat jij de expert bent. Jij hebt de presentatie voorbereid en gemaakt en kunt veel over het onderwerp vertellen. Door je te realiseren dat je expert bent op dat gebied, kun je de angst en onzekerheid te lijf gaan . Niemand heeft het in de gaten wanneer je een bepaald gedeelte vergeet te vertellen. Ben je een belangrijk gedeelte vergeten te vertellen? Kijk of je het dit gedeelte direct kunt toevoegen aan je verhaal of dat je het later ter sprake brengt.

4. Zorg voor interactie met je publiek

Je wilt je publiek iets bijbrengen en inspireren. Betrek je publiek in je verhaal door interactie aan je verhaal toe te voegen. Het beste kun je hiervoor vaste momenten uitkiezen waarop je de interactie opzoekt. Stel vragen, wees geïnteresseerd in de mening van anderen en geef de ruimte voor interactie. Denk bij het houden van je presentatie vanuit je publiek in plaats vanuit jezelf. Heeft je publiek een passieve  houding?  Betrek ze erbij door het stellen van een ja/nee vraag gevolgd door het opsteken van vingers. Of wijs iemand aan om de vraag te beantwoorden.

5. Houd het kort en krachtig

De gemiddelde  aandachtsspanne van mensen is twintig minuten. Houd je presentatie kort en krachtig, want anders haken mensen af. Ga niet teveel vertellen en beperk je tot wat nodig is om je centrale boodschap over te brengen. Herhaal de belangrijkste onderwerpen een paar keer, zodat dit bij je publiek blijft hangen. Uit onderzoek blijkt dat mensen kennis beter onthouden als deze drie keer herhaald wordt of in groepen van drie gepresenteerd wordt. Herhaal je centrale boodschap dus drie keer, vertel over maximaal drie  onderwerpen en geef 3 redenen etc.

Training overtuigend presenteren

In deze blog hebben wij je 5 tips gegeven om je presentatievaardigheden te verbeteren. Wil je in de praktijk oefenen om je presentatievaardigheden te verbeteren? Volg dan een training overtuigend presenteren. Tijdens deze training leer je o.a. hoe je omgaat met plankenkoorts en hoe je een overtuigende presentatie neerzet. De groepsgrootte  is minimaal 4  en maximaal 8 deelnemers zodat je volop de ruimte krijgt om je presentatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.