5 Tips voor de perfecte sales voicemail

Kenneth Smit redactie 23-06-2017

Om niet opdringerig over te komen wil je niet nog een keer bellen, maar met een voicemail wil je toch iets van je laten horen. Maar wat ga je precies zeggen? In deze blog 5 tips voor de perfecte sales voicemail.

Header Image
Spreek je bericht in na de toon. Na weken intensief contact via LinkedIn heb je eindelijk het telefoonnummer van je prospect bemachtigd. Als sales professional sta je in de startblokken om met volle overtuiging je product of dienst te verkopen. Je draait het telefoonnummer, maar helaas.. geen gehoor. Om niet opdringerig over te komen wil je niet nog een keer bellen, maar met een voicemail wil je toch iets van je laten horen. Maar wat ga je precies zeggen? Hoe zorg jij ervoor dat je verhaal zo sterk is dat je wordt teruggebeld door deze belangrijke prospect? Dit is de voicemail van Kenneth Smit, spreek je bericht in na de toon en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug over 5 tips voor de perfecte sales voicemail.

1. Onderzoek

Een gemiste oproep door een onbekend nummer én een voicemail. Bij de prospect zorgt deze combinatie dat er letterlijk en figuurlijk al een belletje gaat rinkelen: iemand probeert mij iets te verkopen. Eigenlijk sta je als sales professional nu al 1-0 achter, helemaal als de prospect ook nog eens een vreemde stem hoort tijdens het beluisteren van de voicemail. Aan jou de uitdaging om van deze vreemde een bekende stem te maken, de vraag is alleen hoe? Het antwoord is onderzoek. Bekijk bijvoorbeeld of jouw prospect op social media zit en ga op zoek naar wederzijdse interesses. Wellicht ben jij een enorme golffanaat en jouw prospect ook: connectie gemaakt. Of doe onderzoek naar collega’s op LinkedIn, met name diegene met een hogere functie. Het benoemen van de naam van een manager zorgt namelijk voor herkenbaarheid en meer urgentie. Doe ten slotte onderzoek naar de producten en/of diensten van het bedrijf en ga op zoek naar pijnpunten. De prospect zal merken dat je je huiswerk hebt gedaan, wat de kans op een reactie zal versterken.

 2. Start nooit met je eigen bedrijfsnaam

Elke voicemail start hetzelfde: “Hallo, dit is Kenneth Smit van bedrijf X..”. Negen van de tien voicemails die zo starten worden verwijderd omdat de prospect precies weet bij welk bedrijf je werkt en wat je wil verkopen. Kent de prospect jouw bedrijf niet, dan heeft deze al snel geen interesse. Start daarom je voicemail eens met “Hallo, dit is Kenneth en de reden dat ik bel is..” en zet vervolgens uiteen wat de toegevoegde waarde is voor jouw prospect. Het doel is in korte tijd de voordelen voor de prospect te benoemen en niet op te scheppen over wat je bedrijf allemaal doet. Je bedrijfsnaam niet benoemen zal even wennen zijn en de voicemail wordt iets brutaler, maar je moet nu éénmaal opvallen tussen de lijst met voicemails.

3. Testen

Net als al je andere salestechnieken is het aan te bevelen om uit te testen welke voicemail het beste werkt. Word je bijvoorbeeld vaker teruggebeld wanneer je ’s ochtends of s’ middags een voicemail achterlaat? Of wanneer je afsluit met je naam en bedrijf? Maak variaties van je voicemail, houd de resultaten bij. Je zult merken dat je vaker wordt teruggebeld en daarnaast wordt het inspreken van een voicemail een stuk uitdagender doordat je je salestechniekenverbetert.

4. Benoem nooit voorgaande contactpogingen

Niets is meer irritant als iemand die vertelt dat hij je maar niet te pakken krijgt en je al vele malen heeft gebeld. Er is een reden waarom de prospect niet opneemt en door je contactpogingen te benoemen moedig je de prospect alleen maar aan om je voicemail te verwijderen.

5. Verstuur een e-mail

Benoem tijdens je afsluiter altijd nogmaals je naam en telefoonnummer, maar vraag niet om terug te bellen. Verwijs in plaats daarvan naar de e-mail die je hebt verstuurd of gaat versturen.

Nog meer tips voor de perfecte sales voicemail? Bekijk dan deze tips van sales strategist Marc Wayshak.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.