5 tips voor een gezonde werksfeer

Kenneth Smit redactie 11-08-2017

Hoe creëer je een gezonde werksfeer, waar werknemers productief, gelukkig en ook nog eens gemotiveerd tot het bot zijn? Probeer eens onderstaande 5 tips uit en ontdek wat jij al doet en nog kan doen aan een gezonde werksfeer.

Header Image
Een gelukkige werknemer is een productieve werknemer. Heerst er een ongezonde werksfeer, dan heeft dit een grote invloed op de prestaties van de werknemers en uiteindelijk het bedrijf. Personeel meldt zich eerder ziek, er ontstaan sneller conflicten en het personeelsverloop is groot aangezien werknemers niet voor hen plezier naar werk komen. Investeren in een gezonde werksfeer is daarom essentieel. Denk alleen al aan de extra besparingen voor het aannemen van nieuw personeel en de extra uren productiviteit omdat de gelukkige werknemer bereid is om een uurtje door te werken. Maar hoe creëer je als manager een gezonde werksfeer, waar werknemers productief, gelukkig en ook nog eens gemotiveerd tot het bot zijn? Probeer eens onderstaande 5 tips uit en ontdek wat jij al doet en nog kan doen aan een gezonde werksfeer.

Wees flexibel

De tijd van 9 tot 5 werken en 6 uur de piepers op tafel is passé. Met de moderne technologie zijn werknemers ook ’s avonds nog aan het werk, maar met een 9 tot 5 werkdag zorgt dit al snel voor conflicten in de privésfeer. Wees dan ook flexibel en geef werknemers de vrijheid om zelf hun werkdag in te delen. Experimenteer daarnaast eens met thuiswerken en meet of dit een positieve bijdrage aan de productiviteit.

Belonen en stimulansen

Het is belangrijk dat personeel zich gewaardeerd voelt en dan hebben wij het niet alleen over het schouderklopje voor een goede prestatie. Als blijk van waardering zijn er tal van andere oplossingen. Op financieel gebied kan dat een bonus zijn, een opleidingsbudget of korting op een bepaalde sportschool. Maar het kan ook simpeler, zoals een bedrijfsfeest, het instellen van de casual friday of sociale activiteiten buiten de deur.

Communicatie

De ruggengraat van elke relatie, zowel zakelijk als privé, is communicatie. Het is belangrijk om daarom te bepalen hoe je intern en extern communiceert. Ben je open en transparant naar alle werknemers of slechts een deel? Welke werknemers betrek je wel in de discussie en welke niet? Probeer bij personeel waar mogelijk te betrekken bij de besluitvorming. Vraag eens wat zij vinden van een nieuw project of de werksfeer in het algemeen. Op deze manier zal personeel zich een stuk meer gewaardeerd voelen en bovendien is het goed om eens de discussie vanuit een ander perspectief te bekijken.

Het kantoor

Vaak wordt dit aspect vaak over het hoofd gezien, maar de inrichting van de werkomgeving draagt in hoge mate mee aan de werksfeer. Je hoeft natuurlijk niet meteen à la Google met glijbanen, een sportschool, een kinderopvang etc. aan de slag te gaan, een schoon, geordend kantoor en wat planten hier en daar kunnen al op een laagdrempelige manier een groot effect hebben op de werksfeer. In alle drukte is het ook belangrijk dat werknemers zich kunnen terugtrekken, want tijdens de lunch komen gesprekken over werk alsnog snel aan bod. Zorg dan ook dat je op kantoor een plek inricht waar werknemers zich even kunnen terugtrekken. Sterker nog, betrek je werknemers en laat deze inrichten door je werknemers.

Vertrouwen

Uit een onderzoek van uitzendbureau Adecco blijkt dat 90% van de werknemers gelijkheid, eerlijkheid en vertrouwen het belangrijkste acht binnen een organisatie. Maar hoe creëer je dit vertrouwen? Allereerst door beloftes te maken en deze na te komen. Maak ten tweede afspraken en vermijd zinnen zoals “Ik ga het proberen..” of “Ik ga mijn best doen”. Zorg hierbij dat je de werknemer ook op de hoogte houdt, zodat hij of zij zich ook betrokken bij het proces voelt. Een andere optie om vertrouwen te tanken bij werknemers is om tijdens een vergadering het eerst even 5 minuten over andere zaken te hebben, zoals het hedendaagse nieuws of iemand zijn privéleven. Iemand is per slot van rekening soms bijna meer op werk dan thuis.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.