5 tips voor het samenstellen van je eigen formatie

Kenneth Smit redactie 10-04-2017

Je zal als leider moeten onderzoeken welke persoonlijkheden, vaardigheden en talenten je nodig hebt om een sterk en effectief managementteam te smeden. Jouw team gaat namelijk de groei en het succes van het bedrijf bepalen. Om je te ondersteunen bij het formeren van je eigen ideale ‘kabinet’ geven we je in dit blog vijf belangrijke tips om op te letten.

Header Image
Momenteel is het spannende en ingewikkelde proces begonnen van de kabinetsformatie. Bij het samenstellen van een managementteam ga je aan de slag met je eigen formatie, alleen heb je niet de luxe om over een eigen verkenner als Edith Schippers te beschikken. Je zal als leider moeten onderzoeken welke persoonlijkheden, vaardigheden en talenten je nodig hebt om een sterk en effectief managementteam te smeden. Jouw team gaat namelijk de groei en het succes van het bedrijf bepalen. Om je te ondersteunen bij het formeren van je eigen ideale ‘kabinet’ geven we je in dit blog vijf belangrijke tips om op te letten.

1. Zelfreflectie

Als leider van het managementteam zal je eerst even goed in de spiegel moeten kijken. Wat zijn mijn sterktes, wat zijn mijn zwaktes en welke kwaliteiten, kennis en ervaring mis ik die noodzakelijk zijn voor het succes van het team. Schakel eventueel een consultancybureau in, maar probeer eerst eens kritisch naar je zelf te kijken. Er zijn namelijk genoeg leiders die zelf talenten om zich heen verzamelen om zo hun eigen functioneren naar het hoogste niveau te tillen. Sterker nog, een echt leider weet wat hij kan en juist niet kan. Zelfkennis is een zeer belangrijke eigenschap van elke leider.

 2. Onderzoek het huidige team

Wellicht ben je nieuw binnen de organisatie of heb je interne promotie gemaakt. In beide gevallen zal je als leider het functioneren van het huidige managementteam moeten onderzoeken. Ga na wat de vaardigheden, potentiële groei en de ambities zijn per manager. Maak vervolgens op welke vaardigheden jij nog mist en of deze essentieel zijn voor het functioneren van je team richting de toekomst.

3. Creëer een organogram

Welke manager doet wat en waarom. Deze vraag kan je makkelijk beantwoorden door het uittekenen van een organogram. Zodoende wordt duidelijk wat de verantwoordelijkheden (kunnen) zijn voor elke manager, of verantwoordelijkheden niet met elkaar overlappen en of bepaalde verantwoordelijkheden helemaal niet zijn toegewezen. Een dergelijk organogram schept bovendien enorm veel duidelijkheid voor je team en maakt het opzetten van functieprofielen een stuk eenvoudiger.

4. Maak een strategisch plan

Zonder strategie weet je niet welke koers je bedrijf op korte- en lange termijn wil varen en welke managers hier onderdeel van uit gaan maken. Schrijf daarom de doelstellingen van het bedrijf uit, waar je bijvoorbeeld over 1, 5 of 10 jaar wil staan, en bepaal welke type managers je in een bepaalde periode nodig hebt om je managementteam optimaal te laten functioneren. Het kan best zijn dat daaruit blijkt dat bepaalde sleutelposities op dit moment worden vervuld door personen die het profiel dat je in gedachte hebt niet bezitten. Een goed strategische plan maakt het dus mogelijk om beslissingen te nemen over de invulling van je team.

5. Interne promotie

Na het bepalen van de managementposities ga je op zoek naar een geschikte kandidaat. Deze zoektocht hoeft niet altijd extern te zijn, kijk ook eens naar talent binnen de organisatie. Werknemers die al geruime tijd binnen jouw organisatie werken kennen tenslotte de cultuur en kunnen uitgroeien tot de beste managers. Praat daarom met andere managers en onderzoek welke werknemers over de potentie beschikken om één van je beste managers te worden binnen je team.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.