5 Tips voor succesvolle coaching binnen jouw bedrijf

Kenneth Smit redactie 07-09-2018

Binnen elk bedrijf is verandering belangrijk. Om jouw medewerkers succesvol te laten veranderen, kun je coaching inzetten. Wil je  weten hoe je coaching succesvol binnen jouw bedrijf kunt inzetten? In deze blog zetten bij 5 tips op een rijtje.

Header Image

Binnen elk bedrijf is verandering belangrijk. Door bepaalde zaken te veranderen, verbeteren er bepaalde processen. Niet alleen bedrijfsgerelateerde zaken veranderen, ook de medewerkers binnen jouw bedrijf veranderen. Om jouw medewerkers succesvol te laten veranderen, kun je coaching inzetten. Jij als leidinggevende kent jouw medewerkers erg goed. Je ziet van dichtbij wat hun sterke en zwakke punten zijn en daarom wil jij zelf jouw medewerkers coachen. Wil je weten hoe je coaching succesvol binnen jouw bedrijf kunt inzetten? In deze blog zetten bij 5 tips op een rijtje.

1. Plan een moment in

Wanneer je gaat coachen, is het belangrijk dat je altijd een moment inplant. Bespreek met je werknemer hoeveel tijd het gesprek inneemt en overleg dit met elkaar. Wanneer je tijdens het inplannen merkt dat er veel meer te bespreken is, maak dan meteen een vervolgafspraak. Door te werken met vervolgafspraken, kun je specifieker ingaan op bepaalde onderwerpen.

2. Stel open vragen

Het doen van aannames gaat vrij snel en gebeurt meestal voordat je het zelf in de gaten hebt. Bij coaching is het belangrijk dat je de ander de ruimte geeft en geen aannames doet. Stel in het gesprek zoveel mogelijk open vragen en vermijd het gebruik van suggestieve vragen.

3. Verplaats je in de ander

Een ander aandachtspunt bij coaching is dat je jezelf verplaatst in de ander. Iedereen is anders en houdt van een andere manier van coachen. De ene heeft een voorkeur voor een directe benadering en bij een ander persoon moet je eerst het vertrouwen winnen. Is de medewerker introvert? Respecteer dat en pas je manier van coachen daarop aan. Wanneer je het coaching gesprek bij een introvert persoon op een extraverte manier ingaat dan zal diegene zich minder snel openstellen. Hetzelfde geldt voor een extravert persoon, pas je manier van coachen aan op deze persoon.

4. Laat iemand zelf tot inzichten komen

Coaching draait om het voorhouden van een spiegel en hierdoor komt iemand tot bepaalde inzichten. Dit doe je door het stellen van open vragen. Door het stellen van de juiste (open) vragen, gaat de ander nadenken en komt hij of zij uiteindelijk tot bepaalde inzichten. Iemand kan pas bepaald gedrag veranderen als hij of zij zichzelf bewust is van dit gedrag.

5. Zorg voor concrete actiepunten

Na elk coachingsgesprek stel je samen met elkaar concrete actiepunten op. Welke stappen moeten er ondernomen worden? En voor wanneer moeten deze acties afgerond worden? Maak hierover concrete afspraken. Door hierover afspraken te maken, heb je allebei dezelfde doelen voor ogen. En door concrete actiepunten te maken, is de kans groter dat de andere persoon verandert en progressie gaat boeken.

Meer weten over coaching?

In deze blog hebben wij je 5 tips gegeven om coaching binnen jouw bedrijf succesvol in te zetten. Wil je meer weten over coaching binnen jouw bedrijf? Lees meer over coaching of bekijk een van onze andere diensten.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.