6 lessen uit het wielrennen

Kenneth Smit redactie 24-05-2019

Header Image

De Giro is dit weekend begonnen. We hopen uiteraard weer op Nederlandse glorie in de persoon van Tom Dumoulin en zijn team Sunweb. Ook de Tour de France gaat in de zomer weer van start. Wielrennen is een van de voornaamste sporten waar zowel het individu als het team van cruciaal belang zijn. Talent kan alleen slagen als het team functioneert. Juist uit het wielrennen zijn dus tal van interessante management lessen te onttrekken. We zetten er 6 voor je op een rij.

Ook leiders moeten volgen

Een grote wielerwedstrijd is een uitputtingsslag. Zelfs een geweldige leider moet erkennen dat het onmogelijk is om altijd op kop te rijden. In een wielerploeg heb je specialistische renners die in bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld bij harde wind of in de bergen) het kopwerk kunnen doen. Deze specialisten kunnen als geen ander leidend zijn in hun eigen niche. Je kunt niet overal de beste in zijn, soms is het echter verstandig en noodzakelijk om ook als leider een volgende positie in te nemen.

Je hebt iedereen nodig

Een rode kaart in het voetbal is vaak funest voor het resultaat. Zo ook in het wielrennen. Valt er een renner af, dan moet de rest harder werken. Je hebt dus iedereen nodig. Sterker nog, tijdens een ploegentijdrit wordt je tijd pas bepaald als de laatste renner binnen is. Als leider is het cruciaal om je team bij elkaar te houden. Je hebt iedereen in het team nodig, ieder heeft zijn eigen rol. Raak je onderweg mensen kwijt, dan wordt het nog pittiger om je doelen te bereiken.

Materiaal is van belang

Zonder het juiste materiaal kom je niet ver. Of het nu wielrennen is, of bijvoorbeeld Formule 1, investeren in materiaal en techniek loont. Een geweldige tijdrijder komt er niet aan te pas zonder goede tijdritfiets, simple as that. Geef jouw team de materialen die ze nodig hebben om te presteren. Bespaar niet op techniek, IT of andere belangrijke materialen, dat gaat zonder twijfel ten koste van de teamsfeer en prestaties.

Het begint bij training

In een op elkaar ingespeeld team voelen de teamleden elkaar goed aan en kennen ze elkaars sterke en zwakke punten. Er is sprake van een geoliede machine. De best op elkaar ingespeelde teams, die de individuele kwaliteiten benutten in het teambelang, zijn over het algemeen het meest succesvol. Een goed ingespeeld team smeden is echter sneller gezegd dan gedaan. Daar is een inspanning voor nodig! Training dus. Het ogenschijnlijke gemak waarmee de beste wieler- & voetbalteams presteren is het resultaat van intensieve training.

Er is altijd tijd voor herstel

Joop Zoetemelk zei het vroeger al: ‘Parijs is nog ver’. Wanneer je met jouw team werkt aan een groot project, is er altijd tijd om een eventuele fout te herstellen. Ook in het wielrennen komt het regelmatig voor dat teamleden, of de leider zelf, een slechte dag hebben. Dat kan gebeuren. Maar, er komen vrijwel altijd nog mogelijkheden om de fout te herstellen. Waar mensen werken worden fouten gemaakt, reken je team dus niet af op menselijke fouten maar motiveer ze vooral om van fouten te leren en die te herstellen.

Deel de opbrengsten

Succes moet je delen! In een professioneel wielerteam werkt het gehele team mee aan het succes van de leider. De opbrengst komt echter niet alleen aan de leider toe, maar wordt verdeeld over de teamleden. Bij het winnen van een grote ronde krijgen alle teamleden bijvoorbeeld een forse bonus. Dit zorgt ervoor dat alle teamleden hetzelfde doel voor ogen hebben en zich willen inzetten voor de leider van het team. Daaruit blijkt hoe belangrijk het is om een gezamenlijk doel en dus ook gezamenlijke beloning voor ogen te hebben. Bijvoorbeeld door met een teambonus te werken in plaats van, of aanvullend aan, individuele bonussen.

Bij Kenneth Smit laten we ons binnen onze trainingstechnieken vaak inspireren door de topprestaties van sportteams. Voetbal, Formule 1, wielrennen, er zijn veel lessen te leren van topsporters. Wil jij je team optimaal laten presteren? Maak dan kennis met ons aanbod.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.