9 Tips om het potentieel van je salesteam te benutten

Kenneth Smit redactie 27-12-2019

Header Image

Je hebt na een lang proces en uitvoerige planning je ideale salesteam gesmeed. Je hebt het volledige vertrouwen in de teamleden en ziet geen enkele reden waarom het team tekort zou kunnen schieten. En tóch voelt het alsof ze nog niet het maximale eruit weten te halen. Wat zou er kunnen ontbreken? In dit blog geven we je 9 tips om het volledige potentieel van je salesteam te benutten!

Faciliteer trainingen

Zelfs als je werknemers al ervaring hebben binnen het salesvak is (sales)training, nádat het contract getekend is, van cruciaal belang. Je updatet op deze manier de vaardigheden en de kennis van je werknemers, en introduceert ze aan de werkwijze van je bedrijf. Bovendien zorg je er zo voor dat in je salesteam alle neuzen dezelfde kant op staan

Ontwikkel een duidelijk salesproces

Zonder duidelijk salesproces kun je geen gedefiniëerde resultaten behalen. Iedereen moet weten wat er van hem of haar verwacht wordt, en hoe ze dit moeten uitvoeren. Er zijn talloze manieren waarop een team kan samenwerken. Maar als elk individueel lid een andere werkwijze hanteert, wordt het eindresultaat rommelig en ineffectief. Een onduidelijk proces zorgt ervoor dat je werknemers hun potentieel niet bereiken, en misschien nog wel erger; het kan de progressie van het gehele team ontwrichten!

Creëer ruimte voor verandering

Een gedefinieerd salesproces is essentieel voor succes, maar je kunt van tevoren nooit exact elke uitkomst, elke situatie, of elke behoefte voorspellen. Een (te) rigide salesproces is niet wenselijk; er moet ook ruimte overblijven voor nieuwe ideeën! De aanpak die je deze maand hanteert, kan over een paar maanden wellicht gedateerd zijn. Innovatie zorgt ervoor dat bedrijven continu veranderen en groeien. Zorg er dus voor dat jouw bedrijf en team in staat is om mee te groeien.

Stel doelen en Key Performance Indicators (KPI’s)

Een van de vele gevleugelde uitspraken van Nederland’s grootste voetballer ooit, Johan Cruijff, luidt als volgt: “Ik heb een vreselijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naartoe.” Dit is in elk bedrijf toe te passen: zonder duidelijke doelen zijn je werknemers stuurloos. Stel daarom realistische doelen voor je salesteam, zodat ze weten waar ze naartoe werken. Verder is het voor zowel het team en jou als leider essentieel om in te kunnen zien hoe de progressie verloopt. Maak daarom gebruik van Key Performance Indicators (KPI’s): statistieken die aantonen wat er nodig is om de doelen te behalen.

Geef feedback en follow-ups

KPI’s helpen je team om de juiste kant op te bewegen. De resultaten tonen aan of het team “on track” is, of juist niet. In beide gevallen is het belangrijk om feedback te geven. Door goede feedback te geven geef je de moraal een boost, leid je de weg, erken je performance, of geef je juist tips hoe het beter kan. Maar met alleen feedback geven kom je er niet; een juiste follow-up is ook van belang. Je komt er op deze manier achter of je gehoord en begrepen wordt, het toont commitment, en dient als een manier om eventueel gestelde doelen te evalueren.

Leer je teamleden kennen

Als leider wil je dat je teamleden opdrachten succesvol kunnen uitvoeren. Maar daarvoor moet je wél weten wat hen drijft. Om een werknemer te kunnen inspireren moet je weten wie ze zijn, welke doelen ze hebben, en wat ze voor plannen hebben voor de toekomst. Dat is een investering die niet met één dag gemoeid is, maar op de lange termijn betaalt dit zich dubbel en dwars uit.

Beloon je werknemers bij een goede performance

Ieder mens krijgt een goed gevoel als een doel behaald wordt. Om het moraal van je werknemers verder op te krikken, doe je er als leider dan ook verstandig aan behaalde doelen te belonen. Een beloning voor bewezen diensten kan je medewerker uitstekend motiveren om het maximale uit zichzelf te halen. Of het nu een bonus is, een commissie, of een “prijs”, het geeft je medewerker een boost en draagt bij aan de wil om te verbeteren.

Moedig zelfverbetering aan, in welke vorm dan ook

De markt is continu in beweging. Het speelveld zal altijd blijven veranderen, ook binnen de sales. Het is daarom van essentieel belang dat je medewerkers hun vaardigheden en kennis blijven aanscherpen. Door zelfverbetering aan te moedigen laat je zien dat mederwerkers zichzelf altijd door kunnen ontwikkelen. Je kunt dit faciliteren door hen trainingen, workshops of cursussen te laten volgen, en daar dan ook voor te betalen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in ons aanbod verkooptrainingen. Wellicht kunnen wij ervoor zorgen dat je medewerker(s) nét de stap kunnen overbruggen tussen goed en geweldig!

Durf te investeren in technologie

We vermeldden het eerder al; innovatie zorgt ervoor dat bedrijven veranderen en groeien. Mits effectief toegepast, kan technologie er zeker voor zorgen dat de performance van jouw werknemers verbetert. Er zijn bijvoorbeeld talloze applicaties voor de smartphone die processen kunnen versimpelen, en de productiviteit kunnen verhogen. Benieuwd welke apps dit zijn? Wij schreven eerder deze maand een blog met de 5 top-apps voor de salesprofessional.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.