Profile

Anticyclisch investeren, 3 voordelen en 3 nadelen

Peter Verstoep 11-08-2020

Het is makkelijk om te starten met een citaat van onze, helaas overleden, nationale held de heer Johan Cruijff dat ‘elk nadeel zijn voordeel heb’. Dat is wellicht een waarheid als een koe, alleen wordt het al een stuk gecompliceerder als de voordelen niet direct gerelateerd zijn aan de nadelen of andersom. De vraag is dan: is het verstandig, slim om te investeren en wat zegt het bekende onderbuikgevoel? Die keuze maak je zelf of met je team. En van de verstrekkende gevolgen die dat kan hebben, zou je zomaar eens buikpijn kunnen krijgen. Om de kans daarop kleiner te maken neem ik je graag mee in een aantal afwegingen.

Header Image

Voordeel 1:

Dan komen we al op het aloude marketingprincipe van vraag en aanbod. Is er weinig vraag en veel aanbod, dan staan prijzen en condities onder druk. Het is belangrijk om een goede afweging te maken hoe groot jouw vraag c.q. behoefte is; ben je in staat de verleiding te weerstaan snel te beslissen omdat het nu eenmaal zo “gunstig” is.
Is er voldoende behoefte, dan kan er ingekocht worden tegen hele gunstige voorwaarden en ja, ik schrijf bewust voorwaarden, omdat alleen op prijs inkopen zich in de toekomst als een boemerang tegen je kan keren. Wees je daarvan bewust en denk tijdens het onderhandelen ook aan servicevoorwaarden en ondersteunende diensten zoals bijvoorbeeld het gebruik van een helpdesk of het trainen van medewerkers.

Nadeel 1:

‘Inkopen kost geld, niet investeren kost kapitalen’ is een gevleugelde ondernemersuitspraak. Dat kan natuurlijk wel waar zijn, alleen moet je het geld wel hebben of kiezen voor een financiering en dan is het maar de vraag of dat gunstig is. Afhankelijk van de soort investering zal een afweging moeten worden gemaakt. Investeer je bijvoorbeeld in duurzaamheid, dan kan er op het vlak van subsidie en investeringsaftrek nog weleens een zogenaamde ‘klapper’ te maken zijn. Investeren blijft risico’s met zich meebrengen, weeg dat dus zorgvuldig af met experts zoals accountants en boekhouders.

Voordeel 2:

Door te investeren geef je een signaal af. Je kent het vast wel dat anderen je vragen: “Jullie hebben het zeker ook zwaar? ”. Dit is zoeken naar medestanders en de vraag komt vaak vanuit eigen onzekerheid. En laat ik benadrukken, een gezonde onzekerheid is zeker niet verkeerd, het zet aan tot beter presteren, maar het moet niet verlammen. Maar goed, even terug naar het signaal.

Stel dat jouw antwoord is: “Ach ja, wat is zwaar, ik heb vorige week wel geïnvesteerd in ……….. en ga volgende maand investeren in ……………..”. Dan gebeurt er iets met die ander. En bedrijven doen altijd nog graag zaken met andere succesvolle bedrijven, succes is als een magneet en trekt ander succes aan.

Nadeel 2:

Investeren beïnvloedt je jaarcijfers negatief, het kan zo maar zijn dat je over het lopende jaar rode cijfers schrijft. Geen goed signaal en achteraf moeilijk uit te leggen, dus moet het gepland worden. Met duidelijke argumenten moet onderbouwd worden waarom de investering is gedaan en welke voordelen hiervan op de lange termijn te verwachten zijn. Dat getuigt van visie en als hier enige logica in te ontdekken is dan dwingt dit respect af. De juiste boodschap via de juiste kanalen communiceren is hierbij wel belangrijk omdat de kans groot is dat het verkeerd kan worden uitgelegd.

Kort samengevat: manage dit proces en de verwachtingspatronen, dan kan het zomaar heel positief worden ontvangen als de rode cijfers ineens toch ‘slechts’ licht roze blijken te zijn.

Voordeel 3:

De P van Personeel, oftewel het door veel organisaties geroemde Human Capital. In een tijd van crisis nemen veel bedrijven, onder de noemer van bezuinigingen, afscheid van mensen en daar kunnen wel eens goede tot hele goede werknemers tussen zitten. Voor jou het juiste moment een campagne op te zetten om met name in die sectoren waar het moeilijk gaat personeel te werven en aanstaande medewerkers uit te nodigen deel te nemen aan een werving- en selectietraject binnen jouw organisatie. Neem hiervoor de tijd om zo tot weloverwogen keuzes te komen.

Nadeel 3:

De twijfel slaat toe, je hebt met eigen geld geïnvesteerd in zaken die je echt zinnig leken en nu zit het toch tegen. Ook in markten die tegen alle verwachtingen in tot stilstand zijn gekomen, zonder dat onze alwetende economen dat aan zagen komen (ik beloof je dat ik over economen ook nog een keer iets schrijf). Dan komt het leiderschap om de hoek kijken en is het bekende “kalmte kan je redden” van toepassing. Met de goede medewerkers uit voordeel 3 kun je snel en flexibel je organisatie aanpassen, ‘agile’ noemen we dat in deze tijd. Betrek deze personen daarbij en maak een aanvalsplan, want medewerkers lopen nog altijd het hardst voor het eigen plan.

Dat brengt mij op een treffende afsluiter: “WINNAARS HEBBEN EEN DYNAMISCH/AANPASBAAR PLAN EN ANDEREN HEBBEN SLAPPPE EXCUSES”

Succes met ondernemen, leiden en managen van hetgeen allemaal op je pad komt.

KENNETH SMIT, Peter Verstoep

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.